Един загинал и 183 ранени при протестите в Алжир

Това са най-масовите демонстрации след Арабската пролет
Обновена: 2 мар 2019 22:11 | 2 мар 2019 22:06,
11
Един загинал и 183 ранени при протестите в Алжир
Снимка: БТА

Общо 183 души са били ранени във вчерашните протести в Алжир срещу решението на президента Абделазиз Бутефлика да се кандидатира за пети мандат, съобщи държавната агенция АПС, цитирайки данни от здравното министерство, предаде Ройтерс.

Още по темата

По-рано официални лица съобщиха за един починал от сърдечен удар.

Десетки хиляди протестиращи призоваха прекаралия инсулт 82-годишен Бутефлика да не се кандидатира на изборите през април. Това са най-масовите антиправителствени демонстрации в Алжир от Арабската пролет преди осем години.

Протестите преминаха като цяло мирно, но имаше отделни стълкновения между полицаи и демонстранти близо до президентския дворец в столицата Алжир снощи.

Днес положението в страната е спокойно.

Сегашните масови демонстрации против Бутефлика започнаха преди седмица.

През 2013 г. Бутефлика получи инсулт, който засегна говорните и двигателните му способности и оттогава се е появявал на публични места само няколко пъти.

Днес президентът се раздели с досегашния шеф на предизборния си екип, бившия премиер Абделмалек Селал, съобщи АПС, цитирана от Франс прес.

Селал е ръководил предишните три кампании на държавния глава (2004, 2009 и 2014 г.). Той е заменен от сегашния министър на транспорта Абделгани Заалян. Мотиви за смяната не се посочват, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 82г. Бутефлика може вече да е с деменция и да не помни че е бил президент вече 4 пъти.А и след като през 2013 г. е получил инсулт, който засегнал говорните и двигателните му способности,прави са алжирците да протестират срещу 5 мандат.Явно тези около него му дърпат конците и той е само марионетка след като от почти 7 години се е появявял само няколко пъти на публични места.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КПСС - БКППредстави си, интерисува ни.Ако и тази страна изпадне в хаос пътят на имиграцията от Африка към Европа се отваря напълно. Самите алжирци също ще хукнат на север. А те са много и млади. Средната възраст на населението е 30г. 40% от тях са под 25г. Безредици в Алжир могат да предизвикат и сътресения в Мароко. Като добавиш към това нестабилните Тунис и Либия картината за южна Европа от която сме част и ние не е никак обнадеждаваща.Близката история на тази страна също е свързана с нас.
6
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алжир има огромни залежи на газ и е един пт доставчиците за Западна Европа. Алжир се беше засилил да купува руски изтребители МиГ-29, но върнаха към 20 парчета от 40, за лошо качество. Руснаците имат интерес от размирици там, за да си продават техния газ.
5
0
 
18
 
! Отговори
Моше-Йерусалим преди 5 години
Алжир нямал петрол хаха 90+ процента от износа му е на петрол.Колко са френска не е ясно те мразят французите ама сега към Франция ще почнат да бягат храни куче да те лае!
4
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ нямат интерес там, те са си френска колония, а нямат и петрол.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пети мандат, да си гледа кефа, да не им обръща внимание. Пети път ги бие.
2
6
 
23
 
! Отговори
Ирония преди 5 години
А на изборите в Бурунди какво става че те пряко засягат нашето съществуване?
1
7
 
17
 
! Отговори
КПСС - БКП преди 5 години
ТОВА , ИНТЕРЕСУВА ЛИ НИ ???