Лъжи, интриги... Предизборeн туит на Ердоган разгневи Турция

Алиансът на Ердоган показал кой обича и защитава страната
Обновена: 4 мар 2019 12:10 | 4 мар 2019 12:00,
91
Лъжи, интриги... Предизборeн туит на Ердоган разгневи Турция
Снимкa: Reuters, архив

Във вторник президентът Ердоган публикува в социалните медии един туит, който разпали нова остра дискусия. Ердоган окачествява като верни и родолюбиви хора онези, които подкрепят неговата политическа коалиция "Народен алианс" (образувана от Партията на справедливостта и развитието - ПСР и Партията на националистическото действие - ПНД). Онези пък, които подкрепят опозиционния "Национален алианс",  в неговите очи са "поддръжници на терористично сдружение". Дали това е някаква тънка сметка или просто отчаян опит за мобилизиране на избирателите на ПСР? Ердоган не за пръв път прави подобни изявления. За първи път обаче той противопоставя двата лагера по този начин - с туит в социалните медии. А това е съвсем ново измерение на изборна пропаганда, пише "Deutsche Welle".

Още по темата


Добрите и лошите

На 31 март в Турция се провеждат местни избори. В туита си Ердоган пише, че "един срещу друг застават два алианса". Неговият алианс още по време на неуспешния опит за преврат през юли 2016 година бил показал кой обича и защитава страната. А опозиционният алианс бил продукт на тайни споразумения и политически договорки. Той следвал диктата на терористичната Ккюрдска работническа партия и на Движението на Гюлен, което според него е отговорно за преврата. Ердоган отива още по далеч - той твърди, че единствено неговият алианс е защитник на правото и спредливостта. Всички останали били лъжци и клеветници.

И това не е всичко. Ердоган твърди, че неговият "Народен алианс" искал да служи на народа, докато опозиционният "Национален алианс" бил замислен като дългата ръка на терористични организации в общинските съвети и в бюрократичния апарат. Ердоган постоянно повтаря думата съюз. При това игнорира факта, че на местните избори в Турция не може да има никакви съюзи в изборните бюлетини. Партиите обаче могат да се подкрепят взаимно и да излизат с общи кандидати.

При встъпването си в длъжност Ердоган обеща да бъде надпартиен президент на всички хора в страната. Някои експерти твърдят, че този нов наратив е подходящ по-скоро за остро поляризиране на обществото. Реакциите в Туитър потвърждават това становище. Ученият Керем Алтъпармак поставя въпроса "дали изобщо има някаква гаранция, че хората, които подкрепят един съюз на унижението, няма да бъдат подложени на наказателно преследване?" Лидерката на дясноцентриската формация "Добра партия" Мерал Акшенер написа в Туитър, че обидата срещу половината от населението на страната е абсолютно неприемлива. В традициите на турската държава подобно поведение на държавния глава е недопустимо, допълва тя.

Клетвата на президента за надпартийност

Бившият член на председателството на ПСР Осман Чан гледа на нещата другояче. "Когато Ердоган се кълне в конституцията, той си остава президент на турската република. Но на първо място той е председател на ПСР", казва Чан. Според него, Ердоаган е личност, която определя и прокарва политиката на своята партия, и в тази връзка има право да бъде партийно пристрастен. Осман Чан обаче казва, че политик, който е на власт, трябва да използва по-умерен език. "Използването на по-умерен тон увеличава шансовете за равни възможности и дава перспектива за честна надпревара", изтъква той. Може би с тези изявления Ердоган иска да принуди хората да не гласуват за опозицията. "Вместо това обаче може да си навлече гнева на собствения си електорат", казва директорът на социологическия институт Авразия Кемал Йозкирач.

Възможно е и все още нерешилите се избиратели да гласуват за опозиционните кандидати на 31 март. При това положение опозицията би могла да спечели изборите в някои от големите градове.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
11
 
! Отговори
IYI преди 5 години
До 69 Анонимен---------------------------И старите българи от род Дуло са били от тюрски произход.Всичко живо що шава е от Мала Азия:))Моля,да не се правим на европейци.Кръвта айран не става.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Оригиналните Тюрки, сиреч Турци, едно и също е..."__________________Aсолютна глyпoст!Турчин е национална принадлежност, а тюрк - етническа.Да, много турци са с тюркски произход, но това не прави двете понятия равни.
64
4
 
9
 
! Отговори
от ЮАР преди 5 години
До истинатаПишеш малоумия. Това не са потурчени Българи. Това са си чисти Тюрки, Турци. Защото говорят Тюркски език. Потурчени няма. Има Помаци - това са Славяно-Българи, приели Исляма по ред причини, най-вече това са потомци на Богомили.Българските Турци са - една част потомци на Прабългари, Кумани, Печенеги, Узи и пр, сиреч това са Турци, живеещи по тези земи от над 1000 години. Една малка част са потомци на Юруци, също живеещи по тия земи много преди Османците. Езикът е определител!
63
3
 
11
 
! Отговори
от ЮАР преди 5 години
До истинатаА бе аланкоолу, омешвали се били Турците за избелване. Ами вземи чети Историята! Оригиналните Тюрки, сиреч Турци, едно и също е, са изначално РУСИ, РИЖИ, СВЕТЛООКИ ХОРА. Самият Чингис Хан е Тюрк (названието Монгол е измислено от него и значи Менгю Ил - Моят Народ) и е бил риж със зелени очи. Кумани, Кипчаци и пр. са сламено руси. Турците са потъмнели от смесване с народи от Анатолия. Прабългарите са Тюрки, потъмнели от Средиземноморските хора с които се смесват. Аман от непросветени.
62
8
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Турците тепърва ще носят последствията от царуването на Ердо.
61
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
""няма да можете да направите никакво впечатление на турците в България""Хей ко зар, в България ги наричаме по маци или ме лези.Други въпроси?
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истинатаЗащото през 16 век, аборта е бил добре описана и употребявана медицинска практика, нали? Ако те изнасиля и имаш избор - да умреш или да родиш, какво ще направиш? Умрелите са изчезнали от историята. Тези, които са родили, са продължили да съществуват, чрез наследниците си.
59
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И няма друга нация освен българската,която да твърди,че прабългарите не са тюрки."Това праявт нациите по цял ден. Сядат и твърдят, че другите нации имали някакъв си произход. Нали се сещаш, че освен на ре3аци кат теб, на никлой друг не му пука особено... А и виж, как искаш, да ни смъкнеш до твоето долно и гадно ниво ...
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да позная - всичките "пуъблично рагневени" бяха осъдени на по 10 години затвор, заради случайни неразкрити престъпления от последните 50 години? Няколко, даже изчезнаха безследно?
57
16
 
11
 
! Отговори
до истината преди 5 години
Какво е турчин? Прочети какво е тюрк. И няма друга нация освен българската,която да твърди,че прабългарите не са тюрки. Но хайде за теб това е спорна тема. Прабългарите са участвали в огромни тюркски империи,приели са езика на тюрките и са се подчинявали на ръководството, което е било тюркско. Но и това е история. Тюрките не са били черни,колкото и да ти се иска. А омешване на кръв е имало във всички нации,и ти си смес от славяни,прабългари,траки и т. н.Има огромна разлика между помаци и турци.
56
4
 
17
 
! Отговори
до истината преди 5 години
Като пишете лъжи няма да можете да направите никакво впечатление на турците в България. Много добре се знае кои са турци и кои помаци.
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на републиканците ПКК не смееше много да шава, беше хванат Йоджалан, главатаря на ПКК и тикнат в затвора доживот. ПКК беше завряна в ъгъла и не можеше да си поеме дъх.Първата работа на Ердоган като взе властта беше да сключи примирие с ПКК, от което спечели само ПКК, защото се съвзе и натрупа нови сили. И после пак се зпочна войната с ПКК, но вече с една силна ПКК. Така че точно ислямиста да говори за ПКК... айде няма нужда. Колкото по-бързо напуснеш властта, толкова по-добре за Турция
54
5
 
10
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
интересно ще ми е да чуем и татарина Ахмед Доган
53
8
 
24
 
! Отговори
999 преди 5 години
ИНТЕРЕСНО ЗАБАВНО И МНОГО ЛЮБОПИТНО!НО ФАКТ!КОГАТО В БЪЛГАРИЯ ИМА ИЗБОРИ - ВСИЧКИ СЕ ВАЙКАТ,ЧЕ УЖ ЕРДОГАН ГИ МАНИПУЛИРА !-"УЖКИМ",заблуждават българския народ!ИСТИНАТА Е ДРУГА!ИЗБОРИТЕ СА ЗА РЕГИОНАЛНА И МЕСТНА ВЛАСТ В ТУРЦИЯ.ВИЖТЕ КОЛКО ОГРОМНА СТАТИЯ,МАТЕРИАЛ СТЕ ИЗПИСАЛИ , КАТО НОВИНА НОМЕР 1 !ИСТИНАТА Е ЧЕ ВИЕ СЕ ОПИТВАТЕ ДА МАНИПУЛИРАТЕ ИЗБОРИТЕ ТАМ!ВЪПРОСА Е СЛЕДНИЯ:И ЗА РЕГИОНАЛНА ВЛАСТ ЛИ БЕ?ЕТО ВИ ДОКАЗАТЕЛСТВОТО ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ТУРСКА!ДЪРЖИТЕ СЕ КАТО В ОПОЗИЦИЯ,А НЕ В СЪСЕДСТВО!
52
18
 
22
 
! Отговори
3-ти март преди 5 години
Вчера отбелязахме разгрома на анадолския султанат, символ на варварство, робство, грабителство, неправда, белязана от кръвния данък, гавра с живота на неверните за нея хора, изнасилвания и мнгобройни други човешки престъпления и зверства. На този ден преди 141 свободата и справедливостта победиха!Моля поне днес не се гаврете с паметта на загиналите, спестете ни информационния спам с новини за Анадола!
51
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай *** 28Много точен коментар, най-после човек, а не *** във форума.Общоприето е мнението, че с потъпкаването на постигнатото от Ататюрк през 20-те години на миналия век Ердоган връща турците в Средновековието - това не е вярно, връща ги в палеозоя, от който никога не са излизали.Един тр.г.одит връща при.а.ите където им е мястото, пък те - неизвестно защо, напират към Германия, а *** като цяло се напъва за Европа.Нали най-после "черните" турци победиха "белите"? Какво още искат?
50
18
 
18
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе стига сте ни занимавали с този ходжа с фалшива диплома за висше образование ! Турците ако имат съзнание трябва да се срамуват от него ,а и от себе си ,че са избрали *** да ги управлява ! За него всеки който е опозиция е терорист ! Бах ти аз тъпите и извратени ислямистки разбирания !
49
17
 
13
 
! Отговори
Евлия Челеби преди 5 години
Ердоан дори не е казал една десета от истината за т.н. "Национален алианс"! Така наречената "партия" на еврейския *** ататюрк, в момента водена от един кюрдски алевит, но винаги е била управлявана от богоизбраните хора се гърчат отчаяно да върнат историята обратно. Нооооо ... късно е либе за китка! След предстоящите избори, с волята божия тази масоно-еврейска "партия" ще започне да бъде ликвидирана! Турция ще бъде управлявана от хора, служещи на интересинте на туския народ! Като Ердоан!!
48
9
 
14
 
! Отговори
Asa преди 5 години
Как си прилича с патриотите в България, нали?
47
14
 
20
 
! Отговори
разочарован преди 5 години
Не знам ама примерно 2004 ходих на екскурзия в Цариград и спах много добре на хотела.Тази година отивам, рано сутринта някой като взе да се провиква, казват канел мюслюманите на молитва. Вече няма да ходя в Турция. Поне докато се провикват рано сутрин.