Лъжи, интриги... Предизборeн туит на Ердоган разгневи Турция

Алиансът на Ердоган показал кой обича и защитава страната
Обновена: 4 мар 2019 12:10 | 4 мар 2019 12:00,
91
Лъжи, интриги... Предизборeн туит на Ердоган разгневи Турция
Снимкa: Reuters, архив

Във вторник президентът Ердоган публикува в социалните медии един туит, който разпали нова остра дискусия. Ердоган окачествява като верни и родолюбиви хора онези, които подкрепят неговата политическа коалиция "Народен алианс" (образувана от Партията на справедливостта и развитието - ПСР и Партията на националистическото действие - ПНД). Онези пък, които подкрепят опозиционния "Национален алианс",  в неговите очи са "поддръжници на терористично сдружение". Дали това е някаква тънка сметка или просто отчаян опит за мобилизиране на избирателите на ПСР? Ердоган не за пръв път прави подобни изявления. За първи път обаче той противопоставя двата лагера по този начин - с туит в социалните медии. А това е съвсем ново измерение на изборна пропаганда, пише "Deutsche Welle".

Още по темата


Добрите и лошите

На 31 март в Турция се провеждат местни избори. В туита си Ердоган пише, че "един срещу друг застават два алианса". Неговият алианс още по време на неуспешния опит за преврат през юли 2016 година бил показал кой обича и защитава страната. А опозиционният алианс бил продукт на тайни споразумения и политически договорки. Той следвал диктата на терористичната Ккюрдска работническа партия и на Движението на Гюлен, което според него е отговорно за преврата. Ердоган отива още по далеч - той твърди, че единствено неговият алианс е защитник на правото и спредливостта. Всички останали били лъжци и клеветници.

И това не е всичко. Ердоган твърди, че неговият "Народен алианс" искал да служи на народа, докато опозиционният "Национален алианс" бил замислен като дългата ръка на терористични организации в общинските съвети и в бюрократичния апарат. Ердоган постоянно повтаря думата съюз. При това игнорира факта, че на местните избори в Турция не може да има никакви съюзи в изборните бюлетини. Партиите обаче могат да се подкрепят взаимно и да излизат с общи кандидати.

При встъпването си в длъжност Ердоган обеща да бъде надпартиен президент на всички хора в страната. Някои експерти твърдят, че този нов наратив е подходящ по-скоро за остро поляризиране на обществото. Реакциите в Туитър потвърждават това становище. Ученият Керем Алтъпармак поставя въпроса "дали изобщо има някаква гаранция, че хората, които подкрепят един съюз на унижението, няма да бъдат подложени на наказателно преследване?" Лидерката на дясноцентриската формация "Добра партия" Мерал Акшенер написа в Туитър, че обидата срещу половината от населението на страната е абсолютно неприемлива. В традициите на турската държава подобно поведение на държавния глава е недопустимо, допълва тя.

Клетвата на президента за надпартийност

Бившият член на председателството на ПСР Осман Чан гледа на нещата другояче. "Когато Ердоган се кълне в конституцията, той си остава президент на турската република. Но на първо място той е председател на ПСР", казва Чан. Според него, Ердоаган е личност, която определя и прокарва политиката на своята партия, и в тази връзка има право да бъде партийно пристрастен. Осман Чан обаче казва, че политик, който е на власт, трябва да използва по-умерен език. "Използването на по-умерен тон увеличава шансовете за равни възможности и дава перспектива за честна надпревара", изтъква той. Може би с тези изявления Ердоган иска да принуди хората да не гласуват за опозицията. "Вместо това обаче може да си навлече гнева на собствения си електорат", казва директорът на социологическия институт Авразия Кемал Йозкирач.

Възможно е и все още нерешилите се избиратели да гласуват за опозиционните кандидати на 31 март. При това положение опозицията би могла да спечели изборите в някои от големите градове.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
7
 
! Отговори
Кашкавала преди 5 години
Гледам турската лира пак пада...1$=5,381$=0,88?
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ako se setite i prevratit beshe otnachalo izpisano...
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
i tiya idiotii kakvoto stanalo vliyaat se ot izpisanoto v nyakakva si izmislena socialna mreja...den ne im minava bez intriga ne mogat da zaspyat
23
7
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Да не се чудите че Ердоган и плевнелиев са братовчеди .
22
5
 
10
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
пише "Deutsche Welle" - ясно
21
11
 
17
 
! Отговори
100%TURK преди 5 години
И това не е всичко. Ердоган твърди, че неговият "Народен алианс" искал да служи на народаДойче Веле са изкукуригали тотално.Вече две десетилетия, Ердо и партията му служат на турската нация, повече от всякога..... Кьорави ли сте merhaba DW?
20
4
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
това звучи като тоатален диктаторски език типичен за годините на комунизма и тоталитаризма у нас демек: ето това е врагът там щом аз ви казвам аз ви го налагам как и каво да мислите не е въпрос на ваша преценка и избор,това е повече от гнусноа после другите му били виновни че не го искат като част от демикратичните общества на запад,характера на ердоган говори за една простоватост дори еснафщина явно това представлява мнозинството гласувало за него
19
4
 
17
 
! Отговори
B.B. преди 5 години
До АнонименЧитавите турци не са малко, но европейците ги отчаяха. В Европа не разбраха за толкова години, че военнитите крепяха светската държава. Ислямистите дойдоха на власт с парите от арабите раздавани на бедните на избори. Иран беше първата грешка, но не се поучиха и напрвиха с Турция същото.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диктаторите си приличат и се поддържат един друг. Приличат си и по глупостите и по *** си. Аз обаче предпочитам между БГ и Азия да има силна държава, пък била тя и диктатура. А не отвъд декоративната ни "ограда" да има десетки пара-военни формирования, които се бият всеки ден за контрол над газопроводи, пътища и т.н. Че след дмократизиране, такова (о)става от бившите режими.
17
9
 
15
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
И Ердоган като комунистите.Което не е с нас ,значи е против нас.
16
8
 
17
 
! Отговори
Защо сега преди 5 години
Защо ни занимавате пак с анадолските варвари точно след националният ни празник? Абсолютно неуместно!
15
7
 
16
 
! Отговори
абе... преди 5 години
то ние сме я сколасали , че ще мислим за Турция
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами какъв да бъде като се сдуши с Джуджагин?Наглост, лъжи и насилие!
13
8
 
12
 
! Отговори
тъпчо преди 5 години
Бойко и Ердоган = тира до тирана , мила моя майнольо.
12
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко за читавите турци, колкото и малко да са!
11
10
 
48
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
Ердоган води Турция по все по-лош път на диктатура и цензура... Честито!
10
11
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган накрая ще плаче с кървави сълзи. Прекалено на сериозно се взе, прекалено далеч отиде. Накрая пак ще има преврат, но този път няма да е дирижиран от него и няма да е неуспешен.
9
28
 
20
 
! Отговори
f-16 преди 5 години
Българияведнага да върне Кърджали,Разград ....на Турция. Там има милиони турци .Ти видя ли каква глупост си написал в името на фалшивият ти патриотизъм,чуеваш ли какво "говориш"-като пубертет недоразваит.
8
22
 
35
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Турция да върне незабавно Източна Тракия на България. Там живеят над 2, 5 млн наши сънародници, чисти етнически българи!
7
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата е същият копанар.