Силни горски пожари бушуват в Южна Австралия

Хиляда огнеборци са мобилизирани заради огнената стихия
4 мар 2019 16:13, Анисия Иванова
6
Силни горски пожари бушуват в Южна Австралия
Снимка: Reuters

Хиляда австралийски огнеборци са мобилизирани днес, за да се опитат да се справят с дузина горски пожари в южната част на държавата континент, която преживява най-горещото лято откакто се правят метеорологични измервания, предаде Франс прес.

Горещата вълна не е преминала, а през последните почивни дни в някои райони температурите надхвърлиха 40 градуса. Хиляди хора бяха принудени да напуснат щата Виктория заради пожарите.

Мълния предизвика в края на седмицата най-големия пожар в парка Бънип, където 6000 хектара вече са изпепелени. Въздушни снимки показват степента на унищожението.

Местен винопроизводител разказа как безпомощно наблюдавал унищожението на имота си, заснето от телевизионен екип. "Видях по телевизията вратите на избата, ресторанта и къщата до жилището ни да се взривяват. Така научихме", че имотът е изгорял, каза пред местен вестник Андрю Кларк, който е трябвало да избяга със семейството си.

Андрю Крисп, служител в Гражданска защита в щата Виктория, каза, че кризата не е приключила, въпреки че намаляването на температурите днес е улеснило изтощените пожарникари.

Правителството обяви в четвъртък, че между декември и февруари Австралия е преживяла най-горещото лято, откакто се правят метеорологични измервания, и посочи, че прогнозата за есента не обещава нищо добро.
Австралийското метеорологично бюро съобщи, че тази година е бил най-горещият януари, откакто се събират данни, със средна температура, надхвърлила за пръв път 30 градуса.

Властите посочиха, че дългосрочните тенденции, свързани с глобалното затопляне, също се отразяват на климата. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пратим ли и нашия.
2
7
 
0
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До Бездомно Кенгурокъде да излизам? ей до центъра на Sydney съм ходя на плаж гмуркам се в рифа и ако е облачно скитам на офроуд из джунглите често до някой pristine водопад живота ми е съвсем друго измерение което можеш да гледаш само по Нешанъл Географик или Дискавъри от твойта панелна килия. Ставам все повече финансово красив, а лайфстайла тук ми идва бонус. Парите не са най важното нещо, по важно е къде и как ги харчиш. Може да не ти хареса но ще го направиш, ще седиш в поднебесната сигaния
1
3
 
5
 
! Отговори
Бездомно Кенгуро преди 5 години
Тук е задушно.От тия пушеци се усеща чак до моста Харбър Бридж и в гетУтУ ми. Май пак ще излизам с раздрънканата тойота макар че ме е срам с нея. Трябва да си купя маска и ароматизатори че стаите ми миришат на чат