В супера - две цени. Плащанията в брой по-скъпи от тези с карта?

Тази идея се лансира все повече от ЕЦБ и МВФ
5 мар 2019 16:30, Бойчо Попов
88
В супера - две цени. Плащанията в брой по-скъпи от тези с карта?
снимка: Pixabay

Психологическа подготовка за отрицателни лихвени проценти при депозитите или сериозно предложение? От страна на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската централна банка (ЕЦБ) се чува идея, която би могла да доведе до това да имаме две цени по супермаркетите в еврозоната: по-високата цена при плащане в брой, а по-ниската – за картовите плащания.

Немислимо? Ни най-малко. Забавянето на икономиката причинява значителни опасения на централните банки с нулеви или дори отрицателни лихвени проценти. Ще бъде ли ефективно в бъдеще ново понижение на лихвите, далеч в отрицателната територия? Тъй като отрицателният лихвен процент при рефинансиране на централната банка, си има лимит - разходите за държане на паричните средства в брой.

Клиентите могат да превърнат запазването на стойността си в кеш, ако „таксата за задържане“ в банките стане твърде висока. Тук обаче има транспортни разходи, разходи за сигурност и застрахователни разходи. Базовият лихвен процент от минус 0,4%, наложен от ЕЦБ и някои финансови институции, изглежда е достигнал своя праг, тъй като някои банки и богати частни клиенти вече натрупват значителни парични средства в брой, пише в свой анализ за Die Welt Дирк Майер, професор по икономика в Helmut-Schmidt-Bundeswehr-Universität в Хамбург.

Ето защо находчивите икономисти от МВФ и ЕЦБ наскоро представиха идеята си за облагане със специален данък на паричните средства в брой. Иначе казано - те предлагат евро в брой и евро в електронни пари като две валути с фиксиран валутен курс. Паричните средства в евро ще бъдат девалвирани в размер на отрицателния лихвен процент спрямо номинала в евро.

Ако например основният лихвен процент е минус три процента, банкнотите и монетите ще струват годишно с три процента по-малко от електронните пари. Задържането на обезценени парични средства ще бъде също толкова (не) привлекателно като депозита по разплащателната сметка с отрицателна лихва. Това би пречило на притежателя на евро в брой да избегне алтернативата от квазинационализация, а ЕЦБ ще има място за маневриране.

Де факто става дума за две паралелни евро валути. Валутната реформа ще трябва да бъде приета единодушно при изменение на договорите на ЕС, което в някои страни обаче може да срещне съпротива. От този момент нататък е-еврото ще доминира като аритметична единица. Еврогражданинът вероятно ще намира само електронната цена в етикетите на стоките по време на ежедневното пазаруване.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: мвфевроецбплащания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
9
 
! Отговори
марко преди 5 години
Тия дето говорят на иврит си евали макята!!!
74
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
официален опит да отнемат независимостта на хората,като им отнемат парите(задължително в банки)или им обезценят спестяванията извън банките,опит за масов контрол и отнемане на финансовата независимост извън банковата система.Това е грозна форма за финансово робство спрямо хората
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 68"Просто самите търговци даже организират томболи за клиентите плащащи с карта, за да намалят плащането в брой."А ти просто забравяш че банките вземат процент от всяка картова транзакция. От 1.5% до 4% т.е. банката започва да живее на гърба на търговеца. Това неминуемо довежда увеличение на цените със същия процент с който банките цакат търговеца. Другият проблем е че дребният бизнес плаща по-висок процент на банката отколкото едрия бизнес, т.е. това е пряк път за монопол.
72
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички дето се осигуряват на минимална газ пикаят.
71
1
 
15
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Едно да е ясно,преди20.г.като излезе теорията за чипирането никой не вярваше.сега вече никой не се съмнява че това е неизбежно.
70
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая ще и теглят майната на ЕЦБ и ще минат към разплащания с криптовалути. Там няма лихви нито положителни нито отрицателни, няма печатане на пари няма възможности държавата да ти обезцени парите и да те обере както сега прави през 20-30 годишен период.
69
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля си че зад определена черта на репресия над хората ще има отпор. Кеша ще го има, но официалната държава ще го преследва с особена жестокост.По това ще проличи какво е държавата. Затворите и затворените много ще се увеличат. Това е стъпка към тотален контрол и новото робство. Интересни събития ще стават, води се подготовка за война.
68
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59За да се плати в брой трябва да се произведат монети и банкноти, после трябва магазина да наеме инкасо автомобил. Това увеличава разходите и има шанс парите да се откраднат и най-страшното е да се укажат фалшиви. Просто самите търговци даже организират томболи за клиентите плащащи с карта, за да намалят плащането в брой.
67
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
очаквам да се "криминализира" и домашното стопанство, домашното производство - туршии, компоти, зеленчуци, вино, ракия, животни и т.н... те също дават независимост и чрез тях излизаш извън системата и оцеляваш без нея ...изтрещели са масоните тотално - виждат, че изпускат контрола...
66
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаш никакъв сигурен asset (aктив), в който да вложиш парите.Недвижим имот - забравяш, никакви пари не ти носи, данъците тепърва ще се качват, трудно продаваем.Злато - обявяват го за незаконно и го конфискуват. Забравяш.Пари в брой - такива няма да има.Акции, облигации - там пак играеш игрите на господарите. Забравяш.
65
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 63Да не би да те е страх, че изчезне ли кеша жена ти понеже работи в банка ще знае че ходиш при жрици на любовта.
64
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е заради кризата. Идващата криза е повода. Причината е другаде, в намерението да се зароби населението. Първо на парите им махнаха златния еквивалент. Сега искат да ни вземат материалния носител на стоковия еквивалент. Дават ти електронни пари, а те са опция, те не са истина. Могат да ги отнемат за части от секундата, банките са техни на властниците. Резултат - не можеш да си купиш хляб, след някожлко дни крадеш или нещо такова. Човека става държавен роб. Той и има, и няма после чипиране.
63
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С две думи - господарите го измислиха перфектно. Модерно робство - чипирани като кученцата, не можем да купим или продадем нищо без рептилите да ни контролират, не може да произвеждаш нищо сам, домати не можеш да садиш в двора (незаконно е), непосилни данъци, никакви спестявания, инфлация и майд контрол.Ми то по времето на Хитлер и през комунизма е било песен в сравнение с туй, което е сега.
62
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банките не случайно рекламират да си плащате само с карта. Искат да ни контролират на 100% и да нямаме една стотинка в брой.
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 58Ми ако махнат истинските пари и ги заменят с електронни това ще им дава право да генерират безкрайно много пари--че те и сега могат да си печатат безпроблемно...
60
2
 
24
 
! Отговори
До 52 преди 5 години
Пред това, което се задава, ще предпочетеш отново пътуване с коне от град А, до град Б. Само че, никой няма да ти го позволи! Ще има и криминализиране на притежанието на злато... и отглеждане на собствени храни. Много скоро!
59
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащанията в брой по-скъпи от тези с карта?--това е признание за краха на цялата финансова система.чудят се как "по естествено" да лишат хората от независимост и да ги подложат на контрол!кеш-а дава на хората свобода , с нега те са дефакто извън системата, свободни като птички!искат да ви вземат "спестената енергия", защото чрез нея "утре" може да преживеете още толкова време, колкото сте работили , а значи няма да им работите, т.е. няма да сте зависими, а значи ще сте неуправляеми!
58
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми ако махнат истинските пари и ги заменят с електронни това ще им дава право да генерират безкрайно много пари.Кой или какво ще ги спре. Цялата работа е че искат да откраднат парите на хората и да ги превърнат в електронни импулси. Трилион импулса- трилион евро. Ще ги нацъкат за 10 минути. Накрая ще симулират една криза като в САЩ е "Лемън брадърс" и - така де импулсите са си импулси ама в реалният живот нямат стойност.
57
30
 
3
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
Добре де , аз мразя да ми се въргалят монети и хартийки по джобовете. Отиваш на пазар -> терминалът и всичко до стотинка е преведено. Няма ресто , нама глупости. Нека си седим във времето на крепостните селяни
56
3
 
19
 
! Отговори
А преди 5 години
Кеша няма да изчезне в близките 100 години.