Орбан на кръстопът: 5 опиции пред унгареца

ЕНП ще решава за бъдещето на партията на унгарския премиер
Обновена: 7 мар 2019 09:38 | 7 мар 2019 09:37, Бойчо Попов
25
Орбан на кръстопът: 5 опиции пред унгареца
снимка: Ройтерс

Унгарският премиер Виктор Орбан е на кръстопът. На 20 март дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) ще обсъди дали неговата управляваща партия Фидес трябва да остане неин член и дали да гласува по въпроса.

Дебатът се случва в момент на все по-интензивна кампания за изборите за Европейски парламент през май и битката за влияние на политическите групи от целия спектър, пише Politico.

Десетина партии от ЕНП писаха до председателя на партията Жозеф Дол с настояване за замразяване на членството или изключване на Фидес, разгневени най-вече от финансираната от данъкоплатците антимигрантска кампания на унгарското правителство срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Официално Фидес заявява, че иска да остане в ЕНП. „Фидес не води разговори с други групи. Ние сме в ЕНП и искаме да останем там“, казва пред Politico Балаш Хидвеги, ръководител на Дирекцията за комуникации в правителство и кандидат за евродепутат.

Но на фона на все по-настоятелните искания за отстраняването на партията реториката на Орбан срещу ЕНП също се промени, като той нарече критиците си в партията „полезни идиоти“.

Сега унгарският премиер е изправен пред потенциално ключово решение за бъдещата политическа посока на партията си. Politico изброява пет възможни варианта пред Орбан. 

Оставане в ЕНП

За да остане в ЕНП, Орбан вероятно ще трябва да се извини публично за действията си в последно време и същевременно да направи рискован завой за местните си избиратели.

Водещият кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия Манфред Вебер заяви пред списание Spiegel през миналата седмица, че Орбан „сериозно навреди на ЕНП с коментарите си и кампанията с постери против Юнкер“. В изпратено по-късно писмо до Дол Вебер настоява Орбан да прекрати кампанията, да признае вредите, които е причинил, и да разреши спора, заради който акредитираният в САЩ Централноевропейски университет напусна Будапеща.

Подобен ход вероятно няма да бъде разбран от избирателите на Орбан в някои унгарски градове, тъй като той работи усилено да убеди местните си поддръжници, че Юнкер е застрашил сигурността на Унгария. Освен това никак не е сигурно, че извинението ще бъде прието от ЕНП.

Като потенциален знак за бъдещо отделяне от ЕНП бившият унгарски евродепутат Ласло Сурджан заяви във вторник, че „аз като стар християндемократ не се чувствам добре в днешната ЕНП“. В статия за свързания с Фидес вестник Magyar Nemzet той отбелязва още: „не е вярно, че без подкрепата на ЕНП ще бъдем изолирани в ЕС“, като посочва, че „управляващата партия в Полша не е част от ЕНП, но въпреки това страната е пълноправен член“ на Европейския съюз.

Останалите варианти четете в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Виктор Орбаненп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво са "опиции"?
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Орбан на кръстопът: 5 опиции пред унгареца"Кръстопътя е с 4 опции: напред, наляво, надясно и назад. Щом това е с 5 опции не е кръстопът, ***!
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за това дето сега го прави.Каквито и постижения да има питам някой от тук коментиращите.Представете си че вие сте президентите на ЕК а някой друг е Орбан.Тоя някой ден и нощ ви плюе, но като дойде време за да взима еврофондове нищо против няма.Ще го търпите ли едва ли.А Путин и евразийския съюз биха ли търпяли ако утре Индия започне да шлпе по Путин и Цзи но прибира пари от общия фонд, май не.Такъв съюз дето да има само права, без задължения никъде не съществува.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това в Румъния нищо не е те преди бяха една държава с Австрия и по територия бяха колкото Германия а сега не са и една пета от нея заедно и така.А за Орбан.Смисъла на това да има политически семейства е те да са по групи на идеи.За това БСП трябва да е в ПЕС а ГЕРБ в ЕНП но не и обратното.Орбан по убеждения въобще не е фен на ЕНП.По убеждения той трябва да е в блока на консерваторите където е ВМРО, или в този за пряка демокрация или с Европа на нациите.И не разбирам защо не иска да си е там де.
14
0
 
1
 
! Отговори
V преди 5 години
Чрез вишото кетапостроене евреите се опитват да манипулират системата . Вишизма е доста вреден за България
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прочетете отчета на Орбан за извършената работа през 2018г. и насоките за 2019г. пред унгарския народ и го сравнете с наш Бойко. разликата е е огромна. Именно защото Орбан не блиоже отзад европейските бюрократи е кампанията против него. Изгонването на Сороския университет от Унгария на глобалистите им дойде много. Де да имахме и ние човек като него.
12
11
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
идеята да бъде изхвърлен е много добра но за съжаление не може да се получи,мнозинството ще му осигури оставане и така популизмът и лошото качество политици ще победят пред ценностите и качесвтото в западните страни,орбан стои добре позициониран вътрешно заради манипулиране на народа с насаждане на страхове но навън е просто един селски бек също както и нашия перко бокотакъв тип политици са с изостанало капсулирано мислене нанасящо повече вреди от колкото ползи
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обидения"Ишиас",зад които стои менте филантропа(милиардера Сорос)пренася личните си неприязаности към Орбан и унгарците в политикатаТова ли е истинския ЕС.Ето затова и ние повече няма да вярваме на личности обсебени от лична неприязан.Вместо прагматизъм,лични дрязги и тежки последици за цели народи.Ако ще е така и за в бъдеще,що ще ме ние,българите,в ЕС?Срам и позор за ЕНП ще е ако се подадат на тези манипулации от страна на Юнкер.В края на краищата мандатите са за това,за да не се злоупотреби.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
орбан е много смел и отговорен- патриотвижте гренобъл- френския чикаго- пълно с чернилкиедин великолепен град превърнат в кочинатова ли искамекогато някой дойде и ти го изхранваш той трябва да приеме всички неща които ти спазваш защото тоя просперите се дължи точно на спазването на определен морал и принципиорбан по този начин защитава и нас- даже от нашите безгръбначни управницитой показва пътя з за премахвани на диктатурата ЕС- копие на СССР по думите на вацлав клаус- чешки президент
9
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан стана един нов Хитлер и ще бъде изгонен. А орбаноманите като оня "Син седесарски шут", а сега "Герберски шут" на Краля на Западните Балкани, вече съвсем ще се стане жалък и смешен.
8
18
 
4
 
! Отговори
Tops преди 5 години
Не бива да се правят компромиси с подобни опитващи се да наложат диктатура в Европа, много къса е паметта на хората в Европа какво е било само преди 80 години, когато са решили да правят компромиси с едни други дикатори. Изключването му е задължително, ако хората в Унгария продължават да го поддържат, да се отнеме правото на глас на страната в ЕС по всички въпроси.
7
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен до 1 преди 5 години
Аз предлагам всички НПО плъхове като теб най накрая да ги премахнем. Орбан е велик защо и нашите управници не са като него ?
6
6
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Следващия Европарламент ще е доста по-различен,а по-следващ може и да няма!Впрочем тия *** се тръшкат Орбан да върне Сорос в Унгария!Лу.да работа!Та Сорос вече изтече в канала,даже в Израел не го щат!Явно яко ги е нагушил,щом още държат за него!
5
4
 
19
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
ЕНП ДГД най-много да се образува нова формация от водачи и партиите им които защитават истинските европейски ценности, а не наложените такива от либерастите в Брюксел.
4
6
 
10
 
! Отговори
сокче преди 5 години
Какво дъно стигна ЕС,да си отглежда малки диктаторчета в Източна Европа само и само ЕНП да има мнозинство в ЕП и ЕК!
3
3
 
19
 
! Отговори
анонимен до 1 преди 5 години
Аз предлагам ЕНП да се съобразява с искането и правата на европейците а не да ни набутват емигранти които ние трябва да хрантутим и глезим.Повечето от емигрантите не са дошли с желание да работят и да се съобразяват със законите в ЕС те са дошли да живеят на наш гръб и да им слугуваме. Орбан е прав и е от малкото държавници които си защитават народа.
2
6
 
22
 
! Отговори
РАБОТНИК преди 5 години
ОРБАН НЕ СЕ ИЗВИНЯВАИ НА ТЕЗИ ЕВРОПЕИСКИ РОБОВЛАДЕЛЦИ ТВОЯ НАРОД Е--НАРОД БЪЛГАРСКИЯ Е ЗАСПАЛ Б НАВЕДЕНА ПОЗА 30 ГОДИНИ
1
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам да му оставят Фидес в ЕНП, но да му отнемат правото на глас.