България трябва да хване последния влак за еврозоната

Може новата ЕК да не е толкова положително настроена към страната ни
8 мар 2019 21:23, Екип на Bloomberg
46
България трябва да хване последния влак за еврозоната
Снимка: Pixabay

България трябва задължително да "хване последния влак“ и да се присъедини към валутния механизъм ERM II, а след това и към еврозоната. Това каза Никола Янков, упр. съдружник и председател на Съвета на директорите в Експат Кепитъл, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според госта след европейските избори през май ще се създаде една нова Европейска комисия, която няма да е толкова положително настроена към страната ни.

„До края на 2019 г. ще има нов борд на Европейската централна банка, който може съвсем да ограничи възможността за членство на страна като България в механизма ERM II и в еврозоната“.

От приемането на страната ни към еврозоната изцяло зависи мястото ѝ в Европа, подчерта Янков.

„Исторически най-големият риск от Втората Световна война насам е България да изпадне от ядрото на Европа за дълго. Еврозоната е някаква гаранция все пак, че сме там“.

Гостът коментира и мястото на България на световната политическа карта. Според него от съществена важност е всички руски проекти у нас да бъдат прекратени.

„Настоящата политика на САЩ очертава разделителни линии на световната карта и се опитва да отдели Щатите като еднополюсен гигант. Така всички останали страни се оказват в позиция, в която трябва да избират дали да са със или против САЩ. Ние трябва да сме с тях“.

Американците вече направиха показно с действията си спрямо Турция как за няколко месеца може да се разруши икономиката на една държава, която традиционно беше техен партньор, но реши да се обърне към Русия и президента Владимир Путин, изтъкна Янков.

Гостът коментира и подготовката на финансовия сектор у нас за предстоящата раздяла между Великобритания и ЕС.

“България не води двустранни преговори с Великобритания за взаимно признаване на услугите от финансовия сектор. При това положение ще се разчита на меморандум, подписан между Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) и британския финансов регулатор... Този мемурандум обаче е по-скоро за разбирателство, за момента няма законова сила“.

Участниците във финансовия сектор във Великобритания са абсолютно готови за всякакъв сценарий за Brexit, каза още Янков. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
2
 
! Отговори
бай Ван преди 5 години
Ако еврото беше толкова удачно Великобритания нямаше да напуска ЕС. И въобще откакто е създадено еврото печелившите да само Германия и Холандия.Ако това ви устройва, всички други са губещите. За справка Института по международна политика в Райхсбург излезе с изследване по въпроса миналия месец.Така че БГ управляващите да не бързат с неграмотните си напъни да баламосват хората преди избори, да няма случки.
37
3
 
3
 
! Отговори
Така ли? преди 5 години
И защо, нима Британия,Чехия,Швеция, Дания, Швейцария, Унгария да са зле?Какъв е този напън за еврото, който иска и сега си обменя, къде и какъв е проблемът да запазим националните си валути, резерви и злато в БГ (ако ги има, и са в БГ). Желязната Лейди със зъби и нокти отстояваше националната валута на Британия, или тя не е имала добри икономически съветници?Същата пропаганда и при приема ни в НАТО, от които полза никаква, но плащаме ЕДИН МИЛИАРД и четиристотин милиона годишно.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До :):)Датската крона е във валутен борд с Еврото, но те за разлика от нас, може да направят "твърд брекзит" и пак да има 12 пъти нашите заплати. А Полша много им знае устата, но са по-пръснати и от българите.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И този "експерт" не съобщава какво ще стане с валутния резерв на България в евро. Дали ЕЦБ ще го прибере в нейния резерв, или ще бъде изхарчен от българското правителство? Ще бъде ли прибавен към Сребърния фонд за увеличаване на пенсиите?
34
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еврото разруши такива силни икономически страни като Италия!!А тоя ни лъже да минаваме на евро!!Така че..................спрете да ми манипулирате!!Искаме си БГ-лев, не искаме герберите да продължат да продават и предават България!
33
6
 
5
 
! Отговори
:):) преди 5 години
въпрос, защо Чехия не иска евро, стандарта нс живот там е два пъти нашия. Ами Полша те защо не искат евро...., ами Дания те мизерстват ли, нещоиздиша тази теория ....пак някой иска да удари кьоравото и да обрули доходите на българите с едни поне 30%
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искате ли да обеднеете два пъти?Ако искате............гласувайте пак за ГЕРБ-ерите и минете на евро!!Добър ден, селяни прости!!
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ммм ... по-скоро не.
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ааастика лъжи стига измами с тая еврозонакоя държава от бившите соц е най-добре- чехиякоя държава за нищо на света няма да премине към еврото- чехияайде сега идете им обяснете на тия г.лу.па.ви чехи що на са в еврото и бягат като дявол от тамян от негобългарите най-умни само про.даж.ници слушат че и им се връзватда ви пи.кам на еврозонатакакто казваше чешкия президент вацлав клаус - разликата на ЕС и СССР е само в буквите- и два мандата не позволи еврознаме пред президентството- можело зн
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам мераклиите за еврозоната да се изнесат някъде и да и се радват, а вземащите страна в посока САЩ да си вземат Зелена карта! Тогава може би голям брой емигранти ще се върнат, за да работят за България!
28
5
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Този влак скоро ще катастрофира, така, че не ни кандърдисвайте. Цените ще станат в евро, а възнаграждения и пенсии стават наполовина. Недейте да считате, че народа е *** като вас.
27
6
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Тоя е ясен-щом казва,че задължително трябва да сме със САЩ,а не с Европа.Явно е от хората тип Роско Плевнята или Цецо.Вярно е че САЩ са тръгнали на рог срещу Света-"Който не е с нас,е против нас!" и наказват слабите държави брутално,но времето им на хегемон изтича!Не става въпрос да им се противоречи излишно,а просто да се търсят нови възможности и да се подготвя еманципация.За да не останем изолирани,след като САЩ рухнат,което е неизбежно,рано или късно.Колкото до Турция-тя преодоля атаката!
26
16
 
6
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 5 години
Пропуснал е да спомене за петата колона на Русия в България, тя задължително трябва да бъде изселена отвъд Урал.
25
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така всички останали страни се оказват в позиция, в която трябва да избират дали да са със или против САЩ. Ние трябва да сме с тях.---------------- Абе, ей, льольо, кой го казва, че трябва да сме с тях? Защо, бе? Ами, защо не сме с Китай? Или с Русия? Или с Бразилия? Навремето така ни вкараха в двете световни войни.... Тоя се пак - Ние трябва да сме с тях. Не тъ бива, човек, дано поне са се отчели, че да ги плямпаш тия.... Плевелът е човекът.
24
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България ,дори 1/3 от населението няма основно образование ...и ще приема Еврото ?!::))))
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Американците вече направиха показно с действията си спрямо Турция как за няколко месеца може да се разруши икономиката на една държава,.."Тоест да слушаме голямата, яка мyтpa от квартала, защото бие много лошо и може даже да ни счупи костите?Това ли трябва да разбираме?
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора,които са "никой", за да съществуват,винаги се прилепят до някой !
21
2
 
25
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
Абе момчета. Чета редовно коментари тук и се чудя! Русофили, русофоби, про Нато срещу Нато, про Европа, контра Европа... Ами всички тези настроения и характеристики доказват, че няма НИКОЙ който да е за независиомост и за България. Все трябва да сме с някой. За съжаление и политиците са така, ама са преди всичко за себе си и им вършите перфектна работа. Всички!
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми стана ясно. Новия ЕП ще го има така или иначе скоро.Да направим каквото трябва, пък да стане каквото ще.
19
2
 
9
 
! Отговори
Zohan преди 5 години
Може да не е толкова положително настроена... Защо ли?