Къде в Европа най-силно ще удари Brexit?

Република Ирландия вероятно ще бъде основната жертва
8 мар 2019 12:15, Бойчо Попов
12
Къде в Европа най-силно ще удари Brexit?
снимка: Ройтерс

На фона на наближаването на крайния срок за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) Euractiv разглежда ефекта, който ще има Brexit върху останалата част на Европа, заключавайки, че най-силно потърпевши ще бъдат страни като Ирландия, Франция и Германия.

Ако Обединеното кралство се раздели с ЕС без сделка, страната би могла да загуби около 9,3% от своя брутен вътрешен продукт (БВП). Икономическите последици за останалите държави членки на блока обаче могат да бъдат и по-сериозни.

Предвид икономическите, социалните и политическите връзки между Великобритания и ЕС Brexit може да се окаже болезнен изход от продължилия повече от две години процес за цяла Европа.

Според скорошно проучване, поръчано от Комитета на регионите, консултативен орган към ЕС, Германия, Франция, Белгия и Ирландия биха били сериозно засегнати от развода с Обединеното кралство.

Република Ирландия вероятно ще бъде основната жертва на Brexit. 14% от общия износ на страната отиват към Великобритания, което значи, че икономическото въздействие на излизането от ЕС може да се окаже изпълнено с толкова негативи, колкото и за Лондон.

Въпреки това пред Ирландия съществуват допълнителни социални и политически негативни последици, главно заради мира в Северна Ирландия, който може да се окаже отново застрашен след размириците, приключили в средата на 90-те години.

Франция

Въздействието на Brexit в районите О дьо Франс и Бретан засяга редица сектори, тъй като Великобритания е един от основните чуждестранни инвеститори там и важен клиент за местните търговци.

Според Франсоа Декостер, заместник-председател на Регионалния съвет на О дьо Франс и председател на Комитета на междурегионалната група на региона за Brexit, регионите, които се намират чисто географски по-близо до Обединеното кралство, са силно обезпокоени от несигурността около излизането на Великобритания от ЕС.

Въпросните два региона се подготвят за сценарий без сделка, като в същото време следят за възможните решения на Камарата на общините, които биха позволили регулирана раздяла с блока.

Прогнозите сочат сериозно негативно влияние във френските сектори като хранително-вкусовата промишленост, транспорта и земеделието.

Белгия

Голяма част от брутния вътрешен продукт на Белгия е свързан с износа и търговията със стоки, насочени към Великобритания.

Интересно е да се отбележи, че 78% от изнесените стоки от Обединеното кралство за Европа минават първо през пристанищата във Фландрия, откъдето продължават своя път към вътрешността на континента.

След Brexit белгийските пристанища и митници ще се превърнат във външна граница за ЕС и търговските връзки от двете страни на Ла Манша ще бъдат сериозно затруднени поради установяването на митнически контрол.

Останалите главни потърпевши вижте в продължението на материала в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Brexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
2
 
! Отговори
42 преди 5 години
Нещо всички забрявате тук, че Великобритания заема територия, близка до тази на Русия, а за традиционните връзки с метрополията и САЩ няма какво да коментираме.Без нея ЕС остава без силна армия на страна-членка, с изключение на Франция. Икономиката не струва без сигурност и силна политика.
8
0
 
2
 
! Отговори
🕵&#6 преди 5 години
Който се цепи,му се цепва колективно!!!
7
1
 
4
 
! Отговори
🕵&#6 преди 5 години
Не виждам къде е проблема с въпросните държави(икономически)!?В статията се пише за британски фирми,със седалище в въпросните държави!!!До колкото съм информиран,масово големият бизнес в Англия,за мисля да се изнесе в Европейския съюз,за да преодолеят пречките с бъдещите граници и митници между Европейския съюз и Великобритания!!!🕵️Мислете стратегически на нещата,и тогава коментирайте,Англия е капка в морето с бизнес,спрямо цяла Европа,що се отнася до бизнес и икономика между страните членки
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В бившата европейска държава Англистан, разбира се.
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еха това ли е новата тактика на злия гном Тръмп сега вече като друго не може взе да си купува медии да пишат лъжи явно троловете вече излизат скъпо.Ес нищо няма да го засегне излизането на 52 щат на САЩ Великобритания който и без това беше със специален договор и никога реално не е бил в ЕС.А ЕС му пречат две неща първо липсата на насочени към хората реформи и второ съюза със САЩ който са му най-големия враг, а не приятел.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще загубят онези, които има какво да губят. Ние къде се бутаме, след като вече сме напълно затрити?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей, да не сложите мита на ирландското уиски, че ви изтрепах!
2
2
 
13
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
До Анонимен Хитлер не успя , но Сталин успя да завладее и съсипе половината Европа.
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на БГ БВП-то ще спадне с 0.5-0.7% по оценки на мега гига тера специалисти в областа на финансите!