Сервитьор в 5-звезден хотел в Банско със заплата 760 лв.?!

Данъчните влизат в курортите, има съмнения за укрити доходи
Обновена: 8 мар 2019 15:34 | 8 мар 2019 15:25, Камелия Цветанова
70
Сервитьор в 5-звезден хотел в Банско със заплата 760 лв.?!
Снимка: Булфото, архив

Луксозните хотели с 4 и 5 звезди в зимните ни курорти Банско, Пампорово и Боровец осигуряват персонала си на средно 764 лв. месечно, което е с близо 200 лв. по малко от средния осигурителен доход за страната и значително по-ниско от обичайните възнаграждения в бранша.

Във Велинград в същата категория хотели осигурителният доход е 540 лв., което е дори под минималния осигурителен доход, съобщиха от НАП.

Заради това данъчните ще подложат хотели във Велинград на т.нар. открито наблюдение, проверки и ревизии.

Откритото наблюдение представлява явно присъствие на инспектори на НАП в търговския обект в продължение на седмици, като се следят оборотите и отчитането им на касовите апарати, работното време и заетостта на персонала.

Ако бъдат открити значителни разлики в осигуряването на персонала в даден обект спрямо подобни такива на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия, допълват от НАП.

"Има пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. „заплата в плик“. Неиздаването на касови бележки формира приходи, от които в последствие се изплащат необложени възнаграждения. Проверките, които започваме в хотелите целят да пресекат тази практика“, каза директорът на "Фискален контрол" в НАП Спас Шишков.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
6
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 3 месеца
Камелийче, обичайната заплата на сервитьор е 5% от личния оборот. Така че, какво необичайно виждаш в тези заплати? Сервитьорите наистина Работят за тези пари. Силно бих се изненадал ако се окаже, че взимат по-голяма заплата.
44
1
 
5
 
! Отговори
Дядо Пенс преди 3 месеца
Епа добре !!?
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Чиновник
Първо вие чиновниците започнете да си плащате осигуровки. Че пенсиите срещу нашите осигуровки са много малки. Това си е грабеж от ваша страна.
42
1
 
11
 
! Отговори
***** преди 3 месеца
След като не ви платят заплатите, към края на сезона можете да направите резервация на някой терорист-камикадзе от ИД, който да дойде "на почивка" с два куфара експлозиви и да разшири покрива на хотела/ресторанта, в който сте работили.
41
0
 
17
 
! Отговори
Съвет преди 3 месеца
До факт 17 Всеки сервитьор с касов апарат да отчита бакшишите.
40
1
 
8
 
! Отговори
те и сервитьорите преди 3 месеца
те и сервитьорите вече почнаха да се барат за ИТ 'специалисти' и напускат туризма.
Та нищо чудно.
39
0
 
26
 
! Отговори
сметка преди 3 месеца
За 8 часа в квартално заведение тип скара- бира готвач взима чисто около 50лв. Х 22раб. дни това прави около 1100-1200лв. на месец . помощниците в кухня взимат 30-40лв. за 8 часа в масовите заведения . В обортните заведения заплатите са малко по-високи , а в перачниците на пари каквито са повечето лъскави заведения може да има и заплати по 3-4хил. за главен готвач , но не това е масовия случай .
38
22
 
14
 
! Отговори
Чиновник преди 3 месеца
2019 г. е годината, в която бизнеса и народа ще бъдете принудени да започнете да си плащате РЕАЛНИТЕ данъци и осигуровки. Колкото и да се опъвате, държавата повече няма да си затваря очите за тарикатлъците ви.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако питаш Киро телевизията, защо няма удръжки?
36
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"но готвачи, миячи и други всички се водят работници на минимални целия сектор"

Готвач (не говорим в някоя провинциална дупка), под 2000 чисто НЯМА!
35
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Посмали малко! В партийната централа не са ли те учили какво да пишеш?"

Влез в Джобса, разгледай обявите за сервитьорки и ще се убедиш сам. В сладкарница Н. според обявата им дават 1500. В бирария Х. според обявата са 1400 за 4 часов работен ден. А в разни кръчми където се разлива като из ведро алкохол от на Цар К. избата и не се издава касова бележка и се дават всяка вечер бакшиши, смятай.
Една приятелка работише като сервитьорка в едно близо до Руската църква и бяха и дали веднъж 700 бакшиш
34
1
 
10
 
! Отговори
ахмед преди 3 месеца
Браво на @Инженера , той прозря откъде идва заповедта за разправа в хотелско -ресторантьорския бизнес от САРАИТЕ , чиито слуга е и Горанов !
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сервитьорите може да са на малко защото се предполага ,че има бакшиш,но готвачи, миячи и други всички се водят работници на минимални целия сектор е така дори когато си отпуска не ти се плаща а ти смятат колко ти е надницата която умножават по изработени дни и за платената отпуска гориш въпреки , че е минимална.Работиш за 1200 Кеш осигурява те на 600 .Време за отпуска ако си бил 10 дни почивка смятат ти сам надницата когато си работил нищо повече ,дори и минималните не получаваш.
32
1
 
33
 
! Отговори
Инженер преди 3 месеца
Сега ще трябва отнякъде да се компенсират опростените пари на мюфтийството.
31
1
 
35
 
! Отговори
ддс преди 3 месеца
Горанов може да е умен да прави кариера , но не е достатъчно умен за да прозре , че с фатмашките мерки ще ликвидира малкия бизнес , който храни половин България , че и повече . Не може да изискваш за 50хил. оборот на година регистрация по ДДС и да принуждаваш хора с по 150лв. оборот на ден да изпълняват неща и поддържат счетоводство като за веригите магазини .
30
16
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 3 месеца
До това е

На теб примерно, за какво да ти дават висока заплата, след като си неграмотен. А освен, че си неграмотен, очевидно си и нискоинтелигентен. Много нагли сте станали простолюдието. Хем за нищо не ставате хем искате по 2000 лв. за това, че не можете едно елементарно изречение да напишете без правописна грешка.
29
4
 
12
 
! Отговори
До 25 преди 3 месеца
Посмали малко! В партийната централа не са ли те учили какво да пишеш? Да се чуди човек защо хората емигрират от България при такива заплати?
28
9
 
26
 
! Отговори
Чиновник преди 3 месеца
До факт

Това, че сервитьорите печелят от бакшишите важи в нормалните страни, при това не във всички, защото има страни, където е недопустимо да се оставя бакшиш. В България, понеже 80% сте стиснати и пpocти, оставяте по 0,50 - 1 лв. бакшиш при сметки по 50-70 лв. В редките случаи, когато направите сметка над 150-200 лв. сте склонни да оставите 2-3 лв. бакшиш. Ако сервитьорите трябваше да разчита на бакшишите, отдавна щяха да са измрели от глад.
27
7
 
10
 
! Отговори
сметка преди 3 месеца
След като има определени минимални осигурителни прагове , значи е законно да се обявяват заплати на по тях. А знаете ли , че ако всичко се *** и обявява в ресторантьорския бизнес , няма да има кафе за 1лв. шкембе за 2.50 , кебапче за лев или пица за 6-7лв. , а кафето ще е 5лв. шкембето 10лв. пица -20лв. , защото това са реалните цени при тези данъчни изисквания !
26
0
 
12
 
! Отговори
До 23 преди 3 месеца
Ми да ти кажа хич не е глупав!!! Ти ако мислиш, че глупаци правят много пари се лъжеш. Е гледай го Боци, ще кажеш мутра, ама излезе най-умната мутра! Горанов със сигурност по-умен от тебе! Не, че съм му фен