Сервитьор в 5-звезден хотел в Банско със заплата 760 лв.?!

Данъчните влизат в курортите, има съмнения за укрити доходи
Обновена: 8 мар 2019 15:34 | 8 мар 2019 15:25, Камелия Цветанова
70
Сервитьор в 5-звезден хотел в Банско със заплата 760 лв.?!
Снимка: Булфото, архив

Луксозните хотели с 4 и 5 звезди в зимните ни курорти Банско, Пампорово и Боровец осигуряват персонала си на средно 764 лв. месечно, което е с близо 200 лв. по малко от средния осигурителен доход за страната и значително по-ниско от обичайните възнаграждения в бранша.

Във Велинград в същата категория хотели осигурителният доход е 540 лв., което е дори под минималния осигурителен доход, съобщиха от НАП.

Заради това данъчните ще подложат хотели във Велинград на т.нар. открито наблюдение, проверки и ревизии.

Откритото наблюдение представлява явно присъствие на инспектори на НАП в търговския обект в продължение на седмици, като се следят оборотите и отчитането им на касовите апарати, работното време и заетостта на персонала.

Ако бъдат открити значителни разлики в осигуряването на персонала в даден обект спрямо подобни такива на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия, допълват от НАП.

"Има пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. „заплата в плик“. Неиздаването на касови бележки формира приходи, от които в последствие се изплащат необложени възнаграждения. Проверките, които започваме в хотелите целят да пресекат тази практика“, каза директорът на "Фискален контрол" в НАП Спас Шишков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
12
 
43
 
! Отговори
Cat преди 5 години
Ама няма бранша - мранша.. Това е заплатата на един български лекар, на един български учител, на 90% от работещите за тая държава! С какво един поплювко, който не си е мръднал пръстта и мозъка да се научи да прави нещо, ще заслужава повече?!
15
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
шофьор,строител, сервитьор,готва4и ги осигуряват на 2-3-4 пъти по - малко от това което вземат!!
14
4
 
58
 
! Отговори
това е преди 5 години
Вия за какво мислите че на всеки ъгъл в София има хотел?бандити и крадци си перът парите а дават мизерни заплати на работниците.....
13
4
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм в този бранш. Нямате представа колко ниско е заплащането. Чак е обидно! Така, че колегите със сигурност взимат толкова.
12
10
 
35
 
! Отговори
Оберкелнер преди 5 години
И това му е много.
11
6
 
36
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
ЩОто толко разбираш от база данни, н3кадърник!
10
0
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Персоналът наистина взима толкова пари, ако изобщо благоволят да им платят. А иначе хотелите често за перачници за пари и се укриват огромни суми.
9
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така тази заплата била малко??? Аз за работа цял ден с база данни взимам по-малко !!!
8
2
 
45
 
! Отговори
факт преди 5 години
До 651Да натиснат ама собствениците който перат пари а плащат мизерни заплати на персонала,има хотели в София където сервитьорите са на минимална заплата ,това как ви се струва?
7
1
 
60
 
! Отговори
ужас преди 5 години
Уважаеми,заплатите по хотелите са обидно ниски,хората мизерстват това е истината преди време работих в един 5*хотел в София АдС в фронт офиса е ми това беше подигравка и чак талоните за храна ги бяха сложили към заплатата!?!?
6
2
 
64
 
! Отговори
651 преди 5 години
Нека да ги натиснат тея печалбари У велинград, високи цени, ниско качество на услугите, мръстотия, гадна храна! Не знам какво го възхваляват толкова това място, пълна скръб!
5
0
 
56
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 5 години
До мамами като го знаят, кво? Закона го позволява и не е забранено, оядените 240 пича ги интересува само личната им облага, ама те не са на прага и им дреме на гpездея!
4
0
 
78
 
! Отговори
мама преди 5 години
Само във Велинград ли?Всички хотели в България се осигуряват на минимумаспоред таблицата. Големите ф-ми правят същото.Никой не го е грижа какво ще правят работниците следпенсиониране. Това го знаят в НАП и не само.
3
7
 
55
 
! Отговори
Дърта ЧанДа преди 5 години
е, каква да е заплатата на сервитьор у едно село, бре!
2
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е това "Бансо" от заглавието, че не го намирам на картата нещо, май все такасте зле...
1
2
 
74
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
значи данъчните ще ядат пият и живуркат 2 седмици аванта за да констатират че няма нарушени и накрая да си тръгнат с дебел плик към следващия спа центъробзалагам се че няма да бъдат открити нарушения след като прдварително са си поговорили на 4 очи с мениджъра в офиса за 10 мин