Сервитьор в 5-звезден хотел в Банско със заплата 760 лв.?!

Данъчните влизат в курортите, има съмнения за укрити доходи
Обновена: 8 мар 2019 15:34 | 8 мар 2019 15:25, Камелия Цветанова
70
Сервитьор в 5-звезден хотел в Банско със заплата 760 лв.?!
Снимка: Булфото, архив

Луксозните хотели с 4 и 5 звезди в зимните ни курорти Банско, Пампорово и Боровец осигуряват персонала си на средно 764 лв. месечно, което е с близо 200 лв. по малко от средния осигурителен доход за страната и значително по-ниско от обичайните възнаграждения в бранша.

Във Велинград в същата категория хотели осигурителният доход е 540 лв., което е дори под минималния осигурителен доход, съобщиха от НАП.

Заради това данъчните ще подложат хотели във Велинград на т.нар. открито наблюдение, проверки и ревизии.

Откритото наблюдение представлява явно присъствие на инспектори на НАП в търговския обект в продължение на седмици, като се следят оборотите и отчитането им на касовите апарати, работното време и заетостта на персонала.

Ако бъдат открити значителни разлики в осигуряването на персонала в даден обект спрямо подобни такива на същата територия, е възможно извършването на ревизия, при която осигурителните вноски могат да бъдат определени по аналогия, допълват от НАП.

"Има пряка връзка между укриването на обороти и т.нар. „заплата в плик“. Неиздаването на касови бележки формира приходи, от които в последствие се изплащат необложени възнаграждения. Проверките, които започваме в хотелите целят да пресекат тази практика“, каза директорът на "Фискален контрол" в НАП Спас Шишков.


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
25
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 3 месеца
До мама
ми като го знаят, кво? Закона го позволява и не е забранено, оядените 240 пича ги интересува само личната им облага, ама те не са на прага и им дреме на гpездея!
4
0
 
47
 
! Отговори
мама преди 3 месеца
Само във Велинград ли?
Всички хотели в България се осигуряват на минимума
според таблицата. Големите ф-ми правят същото.
Никой не го е грижа какво ще правят работниците след
пенсиониране. Това го знаят в НАП и не само.
3
7
 
24
 
! Отговори
Дърта ЧанДа преди 3 месеца
е, каква да е заплатата на сервитьор у едно село, бре!
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде е това "Бансо" от заглавието, че не го намирам на картата нещо, май все такасте зле...
1
2
 
43
 
! Отговори
бай ганю преди 3 месеца
значи данъчните ще ядат пият и живуркат 2 седмици аванта за да констатират че няма нарушени и накрая да си тръгнат с дебел плик към следващия спа център
обзалагам се че няма да бъдат открити нарушения след като прдварително са си поговорили на 4 очи с мениджъра в офиса за 10 мин