Убиват ги, защото са жени. Нападани, отвличани, без значение кога и къде

Всеки ден поне девет жени губят живота си в Мексико
84
Убиват ги, защото са жени. Нападани, отвличани, без значение кога и къде
Снимка: Pixabay

"Винаги се обаждам на близките си, че съм се прибрала невредима у дома", така започва разказа си 44-годишната Лизбет Санчес. “Тук всяка жена може да бъде отвлечена от метрото, да бъде нападната на улицата или в таксито, без значение как е облечена, къде се намира или по кое време на деня е навън, пише Дойче веле.

Краткото съобщение "Прибрах се" се е превърнало в навик за жените в Мексико, тъй като насилието, основано на пола, е достигнало ужасяващи измерения. Според Организацията на обединените нации, всеки ден девет жени средно биват убивани в Мексико. За жените това е една от най-опасните страни в света. Граничният град Хуарес е придобил дори тъжната репутация да е световна столица на убийствата на жени. Правителството продължава да си затваря очите за проблема и не предприема активни мерки срещу насилието. Отговорните институции също показват слаба ангажираност, а правосъдната система и полицията са корумпирани и неефективни. Затова гражданското общество само търси решения и създава свои мрежи за взаимопомощ.

Сигурни убежища за жени

Блогърката Жасмин Мартинес, например, решава да стартира проекта #SafePlaces ( #сигурни места) - инициатива, която насърчава гражданите да проявяват активност в защитата на жените в обществото.

"Една нощ, когато се прибирах, се замислих какво мога да направя, ако се почувствам застрашена. Видях, че единствените места, които все още бяха отворени по това време, са барове и ресторанти. Така ми хрумна идеята да ги използваме като временни убежища за жени в беда", казва Мартинес.

От началото на инициативата през февруари тази година 480 публични заведения са регистрирани като "сигурни места". Сред тях - художествени галерии, автокъщи и др., които имат свободен достъп до улицата. "Това, за което молим управителите, е да обучават своите служители, така че да знаят как да реагират, когато една жена влезе и поиска помощ. Автокъщите, например, предлагат транспортни услуги", обяснява Мартинес.

"Елате тук! Ние ще ви помогнем"

Подобни идеи стават все по-разпространени в мексиканското общество. Дори уличните сергии около метростанциите имат специални табели, които гласят: "Ако някой ви преследва или притеснява, елате тук. Ние ще ви помогнем."

В социалните медии нарастват гласовете и организираните действия срещу насилието над жени. Групата във Фейсбук "Nos Queremos Vivas Neza" ("Ние искаме да живеем") е основана от жените в град Нецауалкойотъл, на изток от Мексико Сити, след убийството на 11-годишно момиче. "Решихме публично да осъдим несправедливостта", разказва Лупита Алварадо, член на групата. Подобни мрежи не само насочват общественото внимание към проблема, но понякога дори помагат за изясняване на вече разследвани от властите случаи.

"Родителите на 12-годишната Карина се свързаха с нас след като дъщеря им бе отвлечена от 28-годишен мъж, който твърдеше, че е неин приятел. Ние уведомихме властите и когато открихме похитителя, го отведохме в полицията. Сега той излежава присъда осемгодишна присъда“, казва Алварадо.

Въпреки че наказанието й се струва твърде леко, тя е уверена, че подобни организирани акции за самопомощ могат да предизвикат промяна и един ден Мексико да се превърне в по-безопасно място за жените и момичетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
v преди 5 години
АЗ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО НЕРАЗБИРАТЕ ИЛИ СТЕ ЧУДОВИЩНИ НЕПОКИСТИ ВЪПРЕКИ, ЧЕ ОТ ЖЕНА СТЕ РАЖДАНИ? В СТАТИЯТА СЕ КАЗВА, ЧЕ СЕ ОТВЛИЧАТ ЖЕНИ ЗАЩОТО СА БЕЗЗАЩИТНИ, НЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАЩИТЯТ И ИМ ВЪРШАТ ЛОШИ НЕЩА СВЪРЗАНОС ТЕХНИЯ ПОЛ. СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ ДОБРЕ? И СТИГА СТЕ НАМЕСВАЛИ КОНВЕНЦИИ ИЛИ ФЕМИНЪЗЪМ, ЗАЩОТО ВАШЕТО ВЕЧЕ СЕ ПРЕВЪРНА В ДИВ ГНУСЕН ПАТРИАРХАТ И ТО РАДИКАЛЕН И ПРЕСТЪПЕН.
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обърканите германци, нека приемат в държавата си още 10 милиона араби и африканци, та да им пръснат накрая "халките". Както има в САЩ афроамериканци така ще има в Европа афрогерманци. Да са им живи и здрави и многобройни.
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера един имигрант намушкал една германка в къщата й.Бедна, бедна Германийо, що не прие итанбулската конвенция да те пази? А, пардон, вече била приета там....Бедна бедна Германийо, що не регистрира сигурни места, за жени пострадали от насилие? А, извинявай, и това го имало....Смех, смех....
62
6
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
БОЛЕСТИТЕ НА "ВЕЛИКОТО КАПИТАЛИСТИЧЕСКО " ОБЩЕСТВО !!! ЖЕНИТЕ РАЖДАТ ЖИВОТА И ГО ЗАЩИТАВАТ И ГО ОТГЛЕЖДАТ И ПОДКРЕПЯТ ДО "СМЪРТ" !!! МЪЖЕТЕ СА НЕВАЖНАТА ЧАСТ : ЕДИН КОЧ ;ЕДИН ПРЪЧ ; ТЮЛЕН С ХАРЕМ ; ЕДИН БИК ...И Т. Н. !!! ВСЕКИ ,КОЙТО МАЛТРЕТИРА И УБИВА ЖЕНИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СВАРЕН ЖИВ С МАЙКАТА МУ И ДА СЕ ПУСКА КЛИП В ИНТЕРНЕТ /ТА ВСИЧКИ ДА ЗНАЯТ ,КАКВО ГИ ЧАКА / !?!?!?
61
2
 
1
 
! Отговори
MGTOW преди 5 години
Абе днес, що не си рег-нете някой fem домейн и там да си изливате простотията в safe-space-a? От коментарите виждате, че не сме толкова прости за колкото ни мислите. От "новините" ви обаче си личи, че вие сте.
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле ли ви пишат Текстовете вече.............хаха а какво правите вие в тоа сайт ............ясно
59
1
 
5
 
! Отговори
Надя преди 5 години
Тъжно е че се случват такива неща, би ми се искала хората да не си причиняват така мъка и болка.
58
5
 
7
 
! Отговори
Благодарен преди 5 години
Благодарен съм на този сайт, че публикува снимки от протестите на 8ми март. Най-много ми хареса снимката на разкрепостена жена държаща надпис: "Жени не раждайте българчета".
57
3
 
5
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Веднага да приемат истанбулската! Никакво забавяне, че не останаха жение в пусто Мексико!
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
жени.Особенно в северните части ,където нормалните хора избягват да ходят.Съвета е когато ви нападнат на улицата да давате всичко ,за да не ви струва живота Той там няма особенно висока цена.
55
6
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
Така е като не са приели Истанбулската конвекция.
54
7
 
8
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
Решението - Дойче Веле да убие всички мъже.Много елементарна логика Уотсън. Значи за да не убиват мъжете, трябва да ги изтрепем!? Не трябва тези мъже да се научат да не си избират комплексите убивайки. Превенцията е много важна, затвора също!Що сте толкова първични не мога да разбера?
53
7
 
6
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Тия , на ли призоваваха Мадуро , да спазва демокрацията . Явно там са се "демократизирали " , та дават съвет на другите , как да живеят . Или на президента им , не му пука за случващото се в страната му , важно е , да плямпа , каквото му кажат американците.
52
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако убият жена в мюсюлманска страна с камъни (едни такива мюсюлмански културни особености), Дойче Веле е глухо, нямо и сляпо. Ако убият бяла жена в Южна Африка, това също няма да бъде новина за Дойче Веле и няма да бъде публикувана. Изобщо, омразата срещу белите хора и християните е издигната от Дойче Веле на пиедестал. Но! Забележете лицемерите - реч на омразата е само, ако не харесвате диваци и варвари. Ако искате да провокирате омраза към белите - това не само не е омраза, а е задължение.
51
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупава феминистка манипулация!
50
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната *** феминистка статия!
49
3
 
22
 
! Отговори
Додо преди 5 години
"Убиват ги, защото са жени. "==========Решението - Дойче Веле да убие всички мъже.
48
2
 
24
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
и да, тъжна е съдбата на тези жени и аз съм с тях от цялото си сърдце, но президентът на мексико не е ли от вашите, джендърите? от десет години е там, защо не направи нищо по въпроса, освен гей прайди?
47
1
 
25
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
"Убиват ги, защото са жени. Нападани, отвличани, без значение кога и къде", а при нас ги убиват, защото са медици, или просто така... полът е без значение. или някой от редакторите на дойче педо - веле смее да се нахака в татарлъ маала като обикновен гражданин, без привилегиите на придворна джурналистика? :-)
46
8
 
2
 
! Отговори
ууу преди 5 години
След като прочетох повечето коментари си зададох въпроса -- що не отиде онази леко ухилената от малката снимка да отиде да се гръмне? Ако има достойнство де!