Болести, катастрофи, атентати... От какво умираме най-често?

Инфекции и терористични атаки също ни топят
10 мар 2019 20:26, Нели Христова
42
Болести, катастрофи, атентати... От какво умираме най-често?
Снимка: Pixabay

46 години - толкова е била средната продължителност на живота през 50-те. През 2015 г. тя скача на 71. Смъртта е нещо, от което не може да избягаме, но проучвания над това какво убива хората може да доведе до още по-висока цифра при продължителността на живота, предотвратяване на епидемии, справяне с болести.

През 2017 г. са починали 56 милиона души - с 10 млн. повече, отколкото през 1990 г. Но, разбира се, броят на жителите на Земята се е увеличил драстично в този период от време. 70% от тях са жертва на хронични болести - такива, които не се предават от човек на човек и прогресират бавно.

Всяка трета смърт е в следствие на сърдечно-съдови болести. Те са най-големият убиец на хора, следван от рака - отговорен за гибелта на всеки шести човек. Диабетът, някои респираторни болести и деменцията също са на челно място в списъка.

Шокиращ обаче е броят на хората, които всяка година умират от уж безобидни заболявания.

1,6 млн. души са починали от усложнения, предизвикани от диария. В някои страни, това е един от най-големите убийци. Влиза и в топ 10 на световните заплахи.

1,8 милиона новородени за починали през 2017 година в първите 28 дни на раждането си. Разбира се, в различните държави процентът не е еднакъв. В Япония умира 1 на всеки 1000 новородени, а в по-бедните държави 1 на всеки 20 бебета.

Докато някои по-богати страни отбелязват напредък при намаляването на фаталните инциденти по пътищата, глобално, броят на загиналите зад волана остава почти един и същ. За 2017 г. жертвите са 1,2 млн. Голям е и процентът на загиналите при терористични атентати.

А близо два пъти повече хора са починали в следствие на самоубийство, отколкото на убийство. Само във Великобритания, процентът на посегналите над живота си е с 20 повече от предходни години. Това е и основната причина за смърт при мъжете между 20 и 40 години.

Заплахите, които водят до висока смъртност, се променят през годините и с развитието на държавите. В миналото на първо място са били инфекциите. През 90-те те са били отговорни за гибелта на 1 от трима, а днес - на 1 от петима. Най-податливи на тях са децата. През 19 век всяко трето дете умира преди да навърши пет години.

Но от тогава до днес, процентът на детска смъртност е намалял значително благодарение на ваксините, достъпа до чиста вода, подобрение в хигиената и храненето. В по-богатите страни явлението е рядко, докато в по-бедните крайчета на света, детската смъртност е на нивото на тази във Великобритания и Швеция в началото на 20-ти век.

Средната продължителност на живота в САЩ спада заради непредвидени кризи, най-вече заради все повечето жертви, които взимат наркотиците. А колкото и странно да звучи, дори и в Америка, процентът на жените, които умират по време на или малко след раждане е доста голям.

Цялостната картина обаче е позитивна. Хората живеят по-дълго, а децата умират по-рядко...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
10
 
! Отговори
аскет с каскет преди 5 години
Най-често умираме ат тъnu статии , като тази , писана на принципа "какво да пишем , като няма какво да пишем ?" Статии за лоши новини , медии , излъчващи лоши новини - добрата новина не е новина !Явно се работи добре по въпроса - народонаселението трябва да стреснато отвсякъде и обратната връзка да е стартирала и да работи добре : лоши новини - стрес - действия , породени от стрес - условия за инциденти - инциденти - лоши новини ... т.н. -веригата се затваря !
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21От висок стандарт на живот в Тикволандия ще да еСтандарта на живот в Тикволандия е сто пъти по-висок отколкото в Тошоландия където дори намахме ток и вода дори.
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази информация определено ме убеди в необходимостта от истанбулската конвенция:"А близо два пъти повече хора са починали в следствие на самоубийство, отколкото на убийство. Само във Великобритания, процентът на посегналите над живота си е с 20 повече от предходни години. Това е и основната причина за смърт при мъжете между 20 и 40 години."
25
4
 
5
 
! Отговори
V преди 5 години
България ще умре от гербераство и евро.геизъм ;) Никой не се дава сметка кво става в Европа . Ако ЕС не се разпадне Европа ще загине .Света стана много конкурентен .Място за евродупитати няма ;) Нито за европроекти . Който ограничи най много обществените разходи ще смачка другите от конкуренция .
24
2
 
7
 
! Отговори
Gamer преди 5 години
Основните причини, могат да се класифицират в следните категории: headshot или crossfire при шутърите, от полицията при NFS, fatality при MK, от някой по-гаден бос и др. Както е посочено в статията, има и хронични причини като слаба видеокарта или остаряла конфигурация.Понякога е достатъчно някоя случайно влязла муха да ви кацне на монитора.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ДС я преобразуваха в комунизъм с рожден ден 5 майЧаткаш ли"Продължаваш да настояваш за тъъпота си.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички останали от ДС, ще виснете от стълбовете.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ДС беше закрита 1990 и никога повече не е работила"Доброволно ли си толкова ***, или си още от дс?
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А още по-интересен е фактът че ДС е създадена при монархията на Сакскобургите"Про стак, това не е факт, това е лъжа.... а такива червени димки не вървят от поне 20 години.......понял?
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Неграмотно написана статия.Никакви журналисти не сте.
18
2
 
3
 
! Отговори
Чарлз Дарвин преди 5 години
Естественият отбор си действа нагли и про.ти селски дървета с "мощните" бегачки си мрът как си трябва
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То на Некролога пише -от близки и роднини !
16
10
 
3
 
! Отговори
Но идиота вярва преди 5 години
Че преди е било по добре.
15
7
 
3
 
! Отговори
Менто преди 5 години
Умирам от кеф, когато чета глупости, му-ха-ха.!.
14
6
 
14
 
! Отговори
user преди 5 години
***, няма ли друга тема, която да развиеш?! По телевизията убийства, изнасилвания и всякакви други идиотщини. Плащат ли ви, за да пишете простотии като това?! Определено имате нужда от психиатър и тежки антидепресанти.
13
5
 
2
 
! Отговори
мераклия преди 5 години
Аз умирам от желание да стана депутат!!
12
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото по беден е един народ толкова повече мре...факт!!
11
12
 
8
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
" От какво умираме най-често " , е ми от комунистите !
10
9
 
9
 
! Отговори
Уффмаамуу преди 5 години
Аз умирам най-често от мерак по жената на съседа, защото мръсникът не ходи на работа по твърд график, та и аз да имам твърд график, ааа ... Нали е ясно?
9
5
 
21
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Доказано е че ако си беден,духай супата!