Близо 1000 лева е прагът на бедността на човек в Турция

Над 9 млн. души в съседната ни страна живеят в бедност
11 мар 2019 14:10, Елка Василева
35
Близо 1000 лева е прагът на бедността на човек в Турция
Снимка: архив, Reuters

Прагът на бедност в Турция надвишава три хиляди турски лири (960 лв.), сочат данни, огласени от турския в. "Айдънлък". Данните се базират на изчисления на турския синдикат Каму-Сен. Профсъюзът оповести индекса за минимални разходи за прехрана за месец февруари 2019 г..

Според изследването прагът на бедност на работещ човек в Турция възлиза на 3113 турски лири (993 лв.), а на краен недоимък - 2404 турски лири (766 лв.). Границата на минималните разходи за прехрана на четиричленно семейство пък е изчислена на 6379 турски лири (2034 лв.), посочва още "Айдънлък".

Същото издание, позовавайки се на доклад за динамиката на заплатите в Турция, изготвен от експерти на Световната банка, твърди, че над 9 милиона души в страната живеят в бедност. Това са хора, които работят, но на минимална или на малко над минималната работна заплата. Докладът е изготвен на базата на данни от 2017 г.

Според цитираните сведения над два милиона работещи в Турция преживяват с работна заплата под минималната. 9 223 000 души пък работят за минималното или малко над минималното възнаграждение в страната.

В. "Ортадогу" развива темата за нестабилните сгради в Турция, като отбелязва, че макар да са изминали 20 години от силното земетресение в района на Мраморно море, в град Измит, където стана трусът, все още не са срутени 20 тежко пострадали здания. Тези сгради са изправени пред риск да рухнат във всеки един момент и застрашават не само живеещите в тях, но и хората отвън, алармира вестникът, цитиран от БТА.

Изданието припомня за унищожителното земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер, станало на 17 август 1999 г. в Северозападна Турция. Над 17 хиляди души загинаха тогава, а стотици хиляди останаха без дом. Трусът продължи 45 секунди и порази целия район Мармара, който включва и Истанбул.

"Ортадогу" посочва, че междувременно в Анкара са се пропукали стените на четириетажен жилищен блок и полицията е евакуирала неговите обитатели. Тази информация идва след серия случаи на срутили се напоследък сгради в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Турцияпраг на бедност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с прага на бедност е лукумджийска история. Първо е много важно къде как се определя бедността. В Сомалия и в Швейцария със сигурност под "беден" разбират съвсем разлияни неща. Много е вероятно беден швейцарец да притежава що-годе същите неща материално, каквито има богат сомалиец. Второ в Швейцария примерно с 2000 евро месечно си абсолютен бедняк. В Куба с толкова ще храниш сигурно цялата махала... Трето... Четвърто... и т.н. ... и т.н. ... Наздраве! :)
27
3
 
12
 
! Отговори
и кво преди 5 години
и кво ме засяга това в турция - защо не пишете за бг - тук хората се самоубиват заради мизерия
26
1
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ВСИЧКО Е ОТНОСИТЕЛНО !!! ПАРИТЕ СА СРЕДСТВО ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ , НО И ЕКВИВАЛЕНТ НА ... !?!? ДА СТЕ ЧУЛИ ЗА НОРВЕЖКИ ТУРИСТИ НА КАРИБИТЕ ;НА КАНАРИТЕ ;В ТУРЦИЯ ;БЪЛГАРИЯ ...Я ПИТАЙТЕ ГЪРЦИЯ И ИСПАНИЯ - КОЛКО НОРВЕЖКИ ТУРИСТИ ПОСРЕЩАТ И КОЛКО" ПАЧАНГА БЪЛГАРИ "ГИ СПОХОЖДАТ !?!?!?!?
25
2
 
8
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Я пак-4 лева за литър гориво в Турция?
24
10
 
10
 
! Отговори
До БЛЯК преди 5 години
П роблема ти е че мислиш за техните пари ,със нашите цени. Когато дадеш 4 лева за литър бензин,и пийнеш една малка ракийка за 22лева!!!,ще почнеш да проумяваш че нивото на живот го оценяват ЖИВЕЕЩИТЕ ТАМ.Ако съдиш само по нивото на заплатите ,а не гледаш цените ,може да си представяш какво ли не.Явно още си малък,не си живял ,не си видял.....Пък ако знаеш в Норвегия какви заплати взимат.......!?!?!? Не си луд,просто си малъкV
23
12
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 5 години
Ти това чел ли си го или някой ти го каза?Не става дума за ЕКСКУРЗИЯ,а за живота в Турция.Лирата се сгромоляса тройно за 5-6 години и вече е 3, 1/2 за лев.А беше 1 към1.Заплатите са около 2,500-3,000 лири за обикновенният човек.А акцизните стоки ,алкохол,мебели,бяла техника,бензина всичко фръкна нагоре.*** поживей по-дълго ,ама не на ваканция в Кушадасъ
22
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живей "независима Европейска" България!!! Интересно колко още ще я има на географската карта.
21
5
 
40
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
Следете ми мисълта!!!! Цяла година по новините гледаме СЕНЗАЦИОННО как България ходи и пазарува на безценица в Турция!!! ФАКТ! Така... Линията на бедност за 2019г 348 лв (Решение на правителството)... А в страната от която ходим да пазаруваме за без пари обявява линия на бедност = на 993 лв!!!!! хахахахахаахаххаха Аз ли съм луд, вие ли се опитвате да ме направите луд, или ви плащат да пишете глупости и понякога ви изпускат цензурата и си противоречите!
20
6
 
38
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Както и да го смятаме турците,гърците и македонците живеят много по-добре от нас.Ние сме винаги последна дупка на кавала.
19
2
 
14
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЖУРНА..ЗЦИ СЕ ОПИТВАТ ДА ВИ "ОБРЕЖАТ" УМСТВЕННО !!!
18
3
 
42
 
! Отговори
Бедни ли преди 5 години
Всяко младо семейство в Турция до 33 години има право на чисто ново първо жилище на цена за двустайно 338 лири за месец, за тристайно 442 лири на месец за 20 години. Не се ходи по банки и глупости. Избираш си жилище отиваш в ТОКИ искат само трудов договор и брачно свидителство. Нанасяш се и започваш да го изплащаш на тези цени, които са по ниски и от обикновен наем.
17
2
 
52
 
! Отговори
Ами сега преди 5 години
Турция с 103 млн.население 9 млн. са бедни.България с 5 млн.население 4.5 млн. са бедни.
16
29
 
8
 
! Отговори
смях преди 5 години
Скоро Ердоган се хвалеше на митигн, че вече в почти всеки дом имало хладилник...Няма какво да говорим.Много турски филми гледате, където дават само богаташите в Истанбул.
15
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то и в България прага на бедност е 1000 лева доход на човек , ама никой нищо не казва по въпроса а само извъртат и ни занимават с новини за : Русия,Турция,С.Корея,Венецуела и прочие . На това му се вика "пропагандна машина" - целта и е да се отклонява вниманието от собствената бедност и проблеми ....
14
1
 
17
 
! Отговори
555 преди 5 години
Минималната заплата в Турция е 2558 лири или около 800 лв. 9 млн. души или малко над 10 % от населението работят на минимална заплата. Тристаен апартамент в Истанбул струва около 90 000 лв, разбира се не в кварталите около Босфора, където цените започват от 8000 евро но квадрат и същия по размер апартамен е около 1млн евро.
13
27
 
34
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Не пишете глупости. Това, че има парцали за 2 лири не значи нищо за цената на месото например. Килограм телешко е 30 лв и повечето хора не могат да си позволят месо въобще. Варят леща и боб. Стоки, които традиционно са евтини като маслините отдавна поскъпнаха също. Средностатистическият българин живее доста по-добре. Казвам го като турчин, познаващ и двете страни и домакинства. Иначе хайванина иска по минимум 3 деца. Ама кой ще ги гледа не го интересува.
12
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам за каква беднотия в Турция става въпрос но знам, че минималната заплата е по-висока от нашата, цените са поне с 30% по-ниски от нашите. Имотите също са 100% по ниски от нашите.
11
30
 
10
 
! Отговори
Гоце преди 5 години
Всеки четвърти турчин се гърчи в мизерия, а *** Дупката за праг на бедност от 1000 лева ми бръщолеви. Повечето турци за 1000 лева месечно само могат да мечтаят. Пишете тези глупости, за да се харесате на Боко, който е пръв приятел с Тайпи.
10
6
 
37
 
! Отговори
спрете бе преди 5 години
Не ни интересува какъв е прага на бедността в Турция,или където и да било другаде,а този в България.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турски управител на туристически компекс в Анадола с 800 лева бг+ безплатна храна и спане на 12+ часа при това отличен туристически мултиспециалист.Жена му няма как да работи и гледа децата. Въпросът ми е как неговата миячка взима посочените пари? Тези заплати на някой места в Турция сигурно са малки, но катицяло статията не е вярна.