Става ли Украйна ядрена сила? Порошенко оповести нова ракетна програма

Киев започва да възстановява стратегическите си оръжия, способни да носят ядрени бойни глави
11 мар 2019 21:30, Елка Василева
289
Става ли Украйна ядрена сила? Порошенко оповести нова ракетна програма
Снимка: архив, Reuters

Президентът на Украйна Петро Порошенко оповести нова ракетна програма, предвиждаща в страната да бъдат създадени (по-точно възстановени) прецизни оръжия, "способни да поразяват цели дълбоко в тила на противника". Както се знае, киевските власти смятат за такъв противник Русия.

В слово на заседание на Съвета за регионално развитие на Черкаска област Порошенко заяви в събота, че с оглед "де факто" разпадането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) Украйна "също се е отърсила от известни ограничения и ангажименти, спазвани досега".

Украинският лидер подчерта: "Вече не сме обвързани с никакви ограничения, засягащи било далечината на полета, било мощността на нашите ракети - нека врагът също знае това. Имаме нужда от прецизни ракетни оръжия и не се каним в бъдеще да повтаряме грешките от Будапещенския меморандум".

Някой би сметнал тези изявления за пиар акция - част от предизборната кампания. Не бива обаче да забравяме, че курсът към милитаризация е залегнал в ръководни документи, закони и програми на Украйна, почти независещи от днешните политически битки, пише Владимир Мухин, "Независимая газета".

Още по темата

Ако преценим само фактите, курсът към възстановяване на ракетните прецизни оръжия със значителен обсег (до 3000 км) негласно се осъществява в Украйна от 2014 г., когато в състава на Русия бе включен Крим, а в Донбас започна гражданска война и киевските власти с подкрепата на Запада обвиниха Русия като неин подпалвач.

Но едва когато на 4 март 2019 г. руският президент Владимир Путин подписа указ, временно спиращ действието на ДРСМО, Порошенко изведнъж заговори уверено, че Киев "няма да повтаря грешките на Будапещенския меморандум" и осъществявайки новата програма за развитие на прецизни оръжия, няма да ограничава "било далечината на полета, било мощността на ракетите".

Споменатият от Порошенко в събота отказ от ограниченията в обсега и най-вече в мощността на ракетните оръжия може би означава, че има изгледи ракетите да бъдат оборудвани с ядрени боеприпаси (ЯБП).

Както предвиждаха Будапещенският меморандум и Лисабонският протокол, още преди 1996 г. Украйна се присъедини към Договора за неразпространение на ядрените оръжия наред с Казахстан и Беларус като страна-участничка, непритежаваща ядрени оръжия. Сега, над 20 години след подписването на тези документи, Порошенко намекна, че скоро Украйна може да стане ядрена сила.

Предпоставки за това зрееха отдавна. Използвайки останалия от съветско време значителен отбранително-промишлен потенциал, през последните четири години Украйна според Порошенко е тествала и взела на въоръжение крилати ракети "Нептун" и система за залпов огън с прецизни ракети "Олха". Обсегът им засега е сравнително малък. Според открити данни "нептуните" имат радиус на действие до 300 км, а "Олха" - до 120 км. Те вече са разположени в Донбас и на брега на Азовско море.

"При повечко усилия ракетите "Нептун", разработени на базата на съветските Х-35, ще стигнат и до Москва", смята Сергий Згурец, директор на информационно-консултантската компания "Дифенс експрес". Според експерта това ще стане, ако бъде увеличен резервът от гориво (керосин) за тяговия ракетен двигател. Може да се предположи, че "нептуните" ще носят ЯБП с малка или свръхмалка мощност.

Украйна разработва междувременно и по-големи проекти. И както обеща Порошенко, "в най-скоро време те ще бъдат демонстрирани". Според експерти може би става дума за оперативно-тактическите ракетни комплекси "Гром-2" и "Коршун-2", разработки на конструкторското бюро "Южное".

Данните за тези проекти в открит достъп не са много. "Гром-2" е ракета, разработвана в Украйна от 1994 г., за да подмени остарелите ракети, получени от украинската армия като наследство от съветската, като "Скъд" и "Точка-У" (за тях в Съветския съюз също се предвиждаха бойни глави с ЯБП). А "Коршун-2" са по-страховити прецизни оръжия, за чието създаване според украински източници се използват технологиите на съветските крилати ракети Х-55.

През 2014 г. пресслужбата на бюро "Южное" заяви, че крилатите ракети "Коршун-2" ще летят, следвайки плътно релефа на местността, на свръхмалки височини (до 50 м над земната повърхност). Обсегът им възлиза на 280-300 км. Това обаче не са точните характеристики. Има открити данни, според които обсегът на ракетите Х-55 и техните модификации е от 2500 до 3000 км.

Тези ракети, с които бяха въоръжавани стратегическите ракетоносци Ту-160 и Ту-95МС, се произвеждаха от Харковското авиопромишлено обединение. След разпадането на Съветския съюз в Украйна остана голям брой ракети. През 1999 г. Украйна предаде на Русия срещу доставки на природен газ 575 ракети Х-55 и Х-55СМ. През 2005 г. бившият руски министър на отбраната Сергей Иванов заяви, че според някои данни Украйна е продавала такива стратегически крилати ракети на Китай и на Иран. Впоследствие тези страни организираха въз основа на Х-55 собствено производство на ракети със среден обсег. Както гласят оценки на министерството на отбраната в Москва, китайските ракети "Дунхай 10", създадени според експерти на базата на Х-55, не отстъпват по някои показатели на руските крилати ракети с морско базиране 3М-14 "Калибър".

"Щом китайците са успели да създадат "Дунхай 10", украинските специалисти от индустрията също могат", смята военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев. Той впрочем изрази надежда, че "международната общност няма да позволи на Украйна да нарушава Будапещенския меморандум, като развива нови ракетни програми, предвиждащи използване на оръжия за масово поразяване".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
2
 
1
 
! Отговори
Бончев преди 5 години
Украинците са с по европейска нагласа и манталитет по близък на нас,с руснаците нямаме нищо общо като поведение,традиции,морал.киев е европейски град с приятни и дружелюбни хора.
208
1
 
2
 
! Отговори
Ю кортес преди 5 години
Отлично.след като рашастан наруши будапещенския договор,Украйна е в правото си
207
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.....................каза олигарха-шоколадов бос-алкохолик Петро Потрошенко!!
206
16
 
4
 
! Отговори
Бобо преди 5 години
Защо Русия разпродава комплексите С300,Защото са разработени и поддържани от украински инженери. Но сега няма кой да ги обслужва и ги бутнаха на ердоган..
205
9
 
7
 
! Отговори
Бобо до богомил преди 5 години
Аз не съм казал че са славяни.Те са били първо москали, а столицата Москва е построена върху блата пълни с комари(мускитс). Сбор от изгонени и прокудени диви племена.
204
3
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До АнонименДраги, погледни в огледалото и ще видиш другото аз на фанатизма и невежеството. Кой от изброените от мен факти не ти харесва и защо? Опровергай ме, но не с ругатни. Ще ти дам жокер за руския език. Прочети какво пише най-големия руски лингвист Макс Фасмер. Ти не си виновин, че не познаваш историята. Така са те учили според учебниците, редактирани във Виена, Атина, ...... и последно в Москва. Защо през 1953г. Москва конфискува книгите на тогавашния директор на ИИ към БАН и го уволни?
203
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-скоро ядрено бунище... За съжаление на там ги тласкат ционистите !
202
5
 
9
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До БобоРуснаците не са никакви славяни.В древността единствено гетите/готите/, днес част от българите, румънците и украинците, са били наричани славени.В Средновековието в Източна Европа книжовен език е българскиат и под това влияние се оформят близки езици,от таката наречени по-късно славянска група.В руските земи 800г българският е бил книжовен и преди 200г на негова основа и местният говорим/неславянски/ език възниква руският книжовен.Така руснаците се обявяват за "майка" на славяните.Хаха
201
2
 
6
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
''Независима газета'', както и всички в Русия знаят, че Украйна беше в основата на съветското ракетостроене и че Украйна може и занапред да произвежда всякакви ракети. Учудвам се от коментарите на коментиращите и най-вече на тяхната съпоставка на съветско с руско, а не на съветско с украинско.
200
5
 
2
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
До Богомилчо Тия приказки ги разправяй на внучетата ти... Те може и да ти повярват :))))
199
4
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До ivailoДраги, ти си овчар, а не иминитият ти български цар!Исторически украинците са били по-образовани от руснаците и са в основата на индустриалното развитие на империята.Балистичните ракети на руснаците са произведени в Украйна и доскоро украински екипи ги поддържаха.Това се промени преди няколко години.Освен ракетни двигатели Украйна произвежда самолетни и вертолетни такива да СССР-техниката.Какво да кажем за самолетите Руслан и Мрия или за ядрено оръжие?Където е текло пак може да тече.
198
5
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
Безсрамието на руснаците край няма! Украинците щели да нарушат меморандума от Будапеща?!Как не!Забравиха бързо, че в този меморандум подписалите го страни се задължават да спазват териториалната цялост на останалите.Русия наруши меморандума, окупирайки Крим.Каква наглост?Руснаците забравят, че в основата на промишленото развитие на Русия и на СССР е Украйна и по-точно Харковският университет, основан от българин преди 200г.Необосновано чувство за превъзходство.Пак имперски шовинизъм. Руснаци.
197
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В опита си Педерасенко да не изгуби катастрофално изборите ,същия с тази опашата лъжа се опитва да заблуди украйнците пак да гласуват за него. истината е,че кашерните кравешки ***отвъд океана никога няма да допуснат Украйна да стане ядрена сила,защото това означава ,че Украйна след като се сдобие с такова оръжие ,като нищо може да изрита от страната всички кравари.САЩ не обичат силни ядрени държави,пък и ако Украйна стане ядрена ,нали в отговор Русия може да направи ядрени сили Куба и Сирия
196
6
 
10
 
! Отговори
Констатация преди 5 години
Порошенко се изхвърля за последно. На предизборната му обиколка по Украйна полицията едвам го спасява от недоволните и разярени хора. Даже крайните националисти вече протестират срещу него, тъй че времето му изтича. А за това дето му остава и картонен макет на ядрена ракета няма да направи.
195
6
 
12
 
! Отговори
Пена преди 5 години
От най-благоустроената и с най-развита икономика съветска република Украйна в момента дори не може да се каже, че е държава и тъне в разруха. Украинците наистина са много талантливи.
194
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги като чета за Украйна и се успокоявам, че има и по-зле от нашите политици.
193
6
 
10
 
! Отговори
бай Дончо преди 5 години
До Анонимен 211Ех, Петро, това да не е шоколад бре. Отде гривни за тия идеи?А сети се!
192
5
 
11
 
! Отговори
42 преди 5 години
Вие, като нас по-добре се пазете от Запада и Турция, не от Русия.
191
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех, Петро, това да не е шоколад бре. Отде гривни за тия идеи?
190
6
 
16
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Каква ядрена сила могат да станат тия жалки гладници ?? Добре, че имат по някой автомат и танк като наследство от разпадането на СССР.