Какви рискове крият за здравето постите?

Приемът на калории е силно ограничен
12 мар 2019 20:45, Иванка Гъркова
5
Какви рискове крият за здравето постите?
Pixabay

Седем седмици преди Великден започва Великият пост. Той е най-строг и продължителен, като целта му е християните да прочистят както телата, така и душите си.

От 10 март много хора започнаха да постят като изключиха всички животински продукти от менюто си. Важно е да се отбележи, че през целия пост може да се яде риба само два пъти – на Благовещение, но само ако не се пада през Страстната седмица, както и на Връбница. Не се яде месо след Неделя Месопустна, а млякото, млечните продукти и рибата се преустановяват след Неделя Сиропусна.
 
Крие ли постът риск за здравето?
 
Според специалисти по хранене и диетика, постът кара човек да се извиси на духовно ниво, но го лишава от ценни микроелементи. Някои дори препоръчват по-умерен пост, в който да присъстват млякото и млечните продукти.
 
Когато не се яде месо, белтъчините, които липсват на организма, трябва да бъдат заместени с такива от растителен произход. В противен случай се нарушава балансът в организма.
 
Недостатъчното количество белтъчини в тялото води до дефицит на витамините А, D, Е. Освен това често се появява анемия, защото месото и жълтъкът в яйцето са основни източници на желязо. Проблеми с кожата, разслояване на ноктите, обилен косопад, също могат да се появят заради ограничения в храненето.
 
По време на Великденските пости приемът на калории е силно ограничен. Това води до забавяне работата на метаболитната система, защото организмът се опитва да пести енергия, за да се чувства във форма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотии. Аз не съм яла месо от 23 години и съм си съвсем ок.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма специалист, истински, по хранене, който да твърди, че 40 дни пост са опасни, че лишават организма от важни микроелементи. Напротив. Нищо по-полезно няма от двата големи годишни поста и малките такива. Всички хора се нуждаят от пречистване. Не всеки има воля да го направи и затова си търси оправдания.