Градът на сенките: Сюрреалистичната дистопия в Каракас, 6 дни без ток

Правителството обвинява САЩ в саботаж, но хората стоят гладни и на тъмно
13 мар 2019 21:15,
156

Снимка: Reuters


Когато нощта се спусне над някога оживената столица на Венецуела, вместо жужене на метрополис, Каракас е обвит в раздразнителна тишина.

"Усещаш дълбока тишина навсякъде около теб", разказва Алехандро Гузман, 26-годишен адвокат и един от милионите венецуелци, които останаха на тъмно след като електрозахранването в страната буквално спря. "Сякаш е град на сенки", казва Алехандро.

Като много венецуелци той е прекарал последните дни без електричество. Администрацията на президента Николас Мадуро смята, че чуждестранен саботаж е причина за безпрецедентното затъмнение, което започна в четвъртък следобед. Не след дълго цялата страна беше в тъмното - буквално и преносно.

Още по темата

"Чувствам се фрустриран и ядосан за всичко случващо се, но знаехме, че ще се случи", обяснява Алехандро Гузман пред Guardian. По обяд в неделя неговият квартал в Каракас вече е с възстановено захранване. Не всички обаче имат този късмет.

Неговата 80-годишна баба не живее в един от кварталите, които вече се радват на електричество. Тя е възрастна, страда от Алцхаймер и живее в един от западните квартали на венецуелската столица, които все още нямат ток.

"Ситуацията е критична", обяснява внукът й. "Тя има хора около себе си, които я обичат. Но всички на нейната възраст са в опасност при тази ситуация", смята мъжът.

Кметът на Каракас Ерика Фариас заяви пред държавната медия в неделя, че електрозахранването е възстановено в 22 от 32 района на столицата.

С идването на нощта светлините започват да мъждеят в града, повдигайки мракът, който от четвъртък насам рядко е бил нарушен от светлина. В страх, че токът отново може да спре, жителите започват да се запасяват с храна и вода от малкото магазини, които отварят вратите си в столицата. На много места в провинцията обаче кризата продължава.

Появиха се притеснения, че кризата с тока може да предизвика безредици и съответно репресии. В неделя се появи информация за безредици в поне два от 23-те района на Венецуела.

"Венецуела е на ръба на тотален колапс", написа в Twitter бившия президент на Боливия Хорхе Кирога. "След няколко часа сюрреалистичната дистопия на "Лудия Макс" ще се отприщи", допълни Кирога.

Мадуро, който се е появил публично само веднъж от началото на кризата с тока се опита да увери гражданите, че правителството държи ситуацията под контрол.

"Полагаме огромни усилия да възстановим подаването в следващите часове", написа наследникът на Уго Чавес в Twitter.

Пред митинг на подкрепящи президента венецуелци Мадуро заяви, че кризата е резултат на подкрепяна от Белия дом "електрическа война", която цели да го свали от власт и той да бъде заменен от американска пионка.

От другата страна, Хуан Гуайдо, самопровъзгласилият се венецуелски президент, който има на своя страна подкрепата на международната общност, критикува лявото правителство, че не успява да възстанови електрозахранването и предупреди, че предстоят "трудни дни", когато стане ясен целия мащаб на кризата.

"16 щата са все още напълно в тъмнина. Трябва да се справим с тази катастрофа сега", заяви Гуайдо.

Хуан Гуайдо призова народа на Венецуела да излезе на протести и свика извънредна сесия на опозиционния парламент за понеделник, когато се закани да обяви извънредна ситуация в страната. Пред репортери той описа ситуацията в страната като сцена от "научнофантастичен филм".

Болниците в страната вече са в кризисно положение, а без ток има и притеснения за терминално болните пациенти, както и за новородените бебета, които трябва да бъдат настанени в интензивно отделение. По непотвърдена информация дузина новородени са починали в болница в западния град Маракаибо. Има данни и за 13 пациенти, които също са загубили живота си заради липсата на ток.

Съпругът на Зораида Кордоба е на диализа и преди да успее да намери помощ в клиника в Каракас е прекарал 4 дни без да премине нужната процедура.

"Няма ток в къщата ми от четвъртък следобед. Не можем да си купим дори храна, защото банкоматите не работят", казва Зораида, докато се реди на опашка за хранителни помощи.

Там е и Марлене Маркес, която обяснява, че родителите й са буквално заклещени на 16-ия етаж на кооперацията си заради кризата.

"Те са блокирани в дома си, защото не могат да слязат и да се качат по всички тези стълби", обяснява жената.

"Това спиране на тока означава, че всичко ще се развали. Пилешкото и месото във фризера ще се развалят, както и лекарствата, които трябва да стоят на студено", обяснява жената. И допълва, че както няма ток, така няма и вода.

През нощта улиците на Каракас изглеждат като от апокалиптичен филм. Без средства за комуникация хората стоят на покривите на колите си, отчаяно надявайки се да хванат сигнал. Междувременно митничарите използват фенерчетата от телефоните си, за да проверяват паспорти.

Дезире Гарсия, майка на три деца, недоволства от обясненията на Николас Мадуро, че опозицията и САЩ стоят зад кризата.

"Не е сериозно да се каже, че е саботаж. Всичко това е лъжа", беснее Гарсия, която оцелява само заради парите, които нейният съпруг й изпраща от Чили.

"Не съм чавист, нито съм от опозицията. Просто казвам това, което виждам... Няма светлина, защото не си вършат работата, не поддържат нещата", категорична е венецуелката.

Алехандро Гузман е съгласен, че кризата с електричеството, е можело да бъде предотвратена и е до голяма част причинена от некомпетентността на правителството и от корупция. И е сигурен в едно - липсата на ток ще предизвика още повече протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 81"До 66 Хайде, много си осведомен. Чернобилският облак вятърът го отвя през Белорусия към Скандинавия , там направи завой и чак след месец мина на България. Вече беше много отслабнал и на нас ни се размина."Като гледам какви *** като теб се народиха след Чернобил в България, разбирам че облака най-напред е минал от тук и въпреки че *** и баща ти не са яли листни зеленчуци пак се е родило русофилско *** което отрича всякаква вреда от Чернобил у нас. Пpocтак русофил.
59
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А вас докато ви инструктираше посланика оср.ахте цялото американско,посолство и си тръгнахте щастливи с нови дънки и пакетче америкаснка дъвка , а локумите ги растягате тук, по сайтовете
58
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 66 Хайде, много си осведомен. Чернобилският облак вятърът го отвя през Белорусия към Скандинавия , там направи завой и чак след месец мина на България. Вече беше много отслабнал и на нас ни се размина. Тогава си спомням,че един месец пихме минерална вода превантивно и не ядяхме листен зееленчук. А това дето го разправяш за специалната проверена храна за номенклатурата си е пълна и недоказана глупост.
57
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Тодор Живков при социализма нямаше тоалетна хартия и банани а при демокрацията и евроатлантизма магазините са пълни с тоалетна хартия и банани!
56
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти, байно, ми разправяш как американците си построили богато общество, как немците си построили богато общество и т.н. Гордееш се с това като че ли ти си ми го построил. Но това са си други държави, не нашата Когато в България стане като в тия държави, тогава ще ти поовярвам. Дотогава всичко е трай коньо за зелена трава
55
6
 
15
 
! Отговори
Евроатлантически рай преди 5 години
Всеки втори пенсионер в България си ляга гладен, а българите са първи по смъртност в света.
54
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 69 На Русия се моли, а на Ердоган направо се ду.пи. Така става, ,когато зависимостта стане двойна от много акъл
53
8
 
6
 
! Отговори
Социалистически рай преди 5 години
Венецуела е соц.рай.Тя е основната точка във визията на БСП за България.Там всичко е точно... а тези репортажи да империалистическа пропаганда.България и Венецуела ръка за ръка с мъдрото управление на Мадуро и Корнелия.Ще ги настигнем Венецуелците.
52
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие не помните, но преди много години, някъде в началото на 80-те години, в Ню Йорк също имаше тежка техногенна авария с елекетричеството и няколко нощи града беше без ток. Имаше хаос, счупени витрини, обрани магазини и какво ли не
51
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалостиви излязохме българите. Трябваше Бай Тошо да увисне, за да не ни се явяват селянките, които му поднасят цветя на паметника, да се правят на кандидат-премиерки. С комунистически плам в очите... и гащите!
50
14
 
6
 
! Отговори
Вечна дружба преди 5 години
Да изгоним американските дипломати.. да станем развита социалистическа република като Венецуела.Колренио Мадурова ела да ни оправиш. Искаме да сме като Венецуела, да живеем както те в модерен социализъм. Долу тока, водата, и храната. Ние може да сме мръсни (нема вода брат) но идеалите ни са чисти.Вива Мадуро вън Америка и Венецуела и Русия и Куба за пример. Ураа
49
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия строи Северен поток 2, а България загуби над 4 милиарда от на Южен поток което васалното български правителство спря по нареждане на САЩ. И сега пак ще купуваме руска газ но с надценка за транзитни такси, а Борисов се моли на Русия тръбата на Турски поток да мине през България.
48
7
 
6
 
! Отговори
Kaп преди 5 години
Отделих половин час за да сложа 36 плюса на собствения си коментар през проксито, нищо че надхвърлям десетократно посещаемостта на сайта по това време, както се вижда от оценяването на другите коментари. Трябва да свръхкомпенсирам факта че съм толкова комплексиран, жалък и недооценен.
47
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мадуро добре направи, че затвори американското посолство и изгони американсктие дипломати. А ние още ги търпим!
46
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некадърното управление от партийни кадри винаги е било апотеоза на социалистическите режими.Как не се сетиха някога и атомнага авария в Чернобил да я припишат на империалистите.А от "любов" към народа нашите червени криеха за аварията и караха народа да мафширува под радиоактивния дъжд на първомайска манифестация, после да рупа радиоактивни марули.Докато червената върхушка ядеше само проверена чиста храна! И Мадуро така обича народа- до смърт. Който изпревари!
45
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некадърното управление от партийни кадри винаги е било апотеоза на социалистическите режими.Как не се сетиха някога и атомнага авария в Чернобил да я припишат на империалистите.А от "любов" към народа нашите червени криеха за аварията и караха народа да мафширува под радиоактивния дъжд на първомайска манифестация, после да рупа радиоактивни марули.Докато червената върхушка ядеше само проверена чиста храна! И Мадуро така обича народа- до смърт. Който изпревари!
44
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИСЛЯ ЧЕ НА МАДУРО МНОГО ЩЕ МУ ОТИВА ДА ВИСИ НА ПИЛОНАДО САДДАМ И КАДАФИ...ВИСЯЩАТА ЧЕРВЕНА ТРОЙКА - РЕКОРД НА ГИНЕС ПО УВИСНАЛИ "ПРЕЗИДЕНТИ КОМУНИСТИ"
43
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето , когато чавистите национализираха част от нефтения отрасъл, изведнъж изчезнаха всички кодове на компютрите и цялата логоитика на нефтения експорт изчезна. Настана пълен хаос и танкерите чакаха празни по проистанищата. Наложи се венецуелското правителство да разбива защитата на собствените си компютри, за да влезе в тях и да получи достъп до логостиката. Така че саботажите и диверсиите там не са една и две, и не са от вчера
42
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато не изметат натрапника Мадуро ще стоят гладни и на тъмно.
41
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МАДУРО КОМУНИСТА СИ МОРИ НАРОДА С ПОМОЩА НА АРМИЯТА...