Градът на сенките: Сюрреалистичната дистопия в Каракас, 6 дни без ток

Правителството обвинява САЩ в саботаж, но хората стоят гладни и на тъмно
13 мар 2019 21:15,
156

Снимка: Reuters


Когато нощта се спусне над някога оживената столица на Венецуела, вместо жужене на метрополис, Каракас е обвит в раздразнителна тишина.

"Усещаш дълбока тишина навсякъде около теб", разказва Алехандро Гузман, 26-годишен адвокат и един от милионите венецуелци, които останаха на тъмно след като електрозахранването в страната буквално спря. "Сякаш е град на сенки", казва Алехандро.

Като много венецуелци той е прекарал последните дни без електричество. Администрацията на президента Николас Мадуро смята, че чуждестранен саботаж е причина за безпрецедентното затъмнение, което започна в четвъртък следобед. Не след дълго цялата страна беше в тъмното - буквално и преносно.

Още по темата

"Чувствам се фрустриран и ядосан за всичко случващо се, но знаехме, че ще се случи", обяснява Алехандро Гузман пред Guardian. По обяд в неделя неговият квартал в Каракас вече е с възстановено захранване. Не всички обаче имат този късмет.

Неговата 80-годишна баба не живее в един от кварталите, които вече се радват на електричество. Тя е възрастна, страда от Алцхаймер и живее в един от западните квартали на венецуелската столица, които все още нямат ток.

"Ситуацията е критична", обяснява внукът й. "Тя има хора около себе си, които я обичат. Но всички на нейната възраст са в опасност при тази ситуация", смята мъжът.

Кметът на Каракас Ерика Фариас заяви пред държавната медия в неделя, че електрозахранването е възстановено в 22 от 32 района на столицата.

С идването на нощта светлините започват да мъждеят в града, повдигайки мракът, който от четвъртък насам рядко е бил нарушен от светлина. В страх, че токът отново може да спре, жителите започват да се запасяват с храна и вода от малкото магазини, които отварят вратите си в столицата. На много места в провинцията обаче кризата продължава.

Появиха се притеснения, че кризата с тока може да предизвика безредици и съответно репресии. В неделя се появи информация за безредици в поне два от 23-те района на Венецуела.

"Венецуела е на ръба на тотален колапс", написа в Twitter бившия президент на Боливия Хорхе Кирога. "След няколко часа сюрреалистичната дистопия на "Лудия Макс" ще се отприщи", допълни Кирога.

Мадуро, който се е появил публично само веднъж от началото на кризата с тока се опита да увери гражданите, че правителството държи ситуацията под контрол.

"Полагаме огромни усилия да възстановим подаването в следващите часове", написа наследникът на Уго Чавес в Twitter.

Пред митинг на подкрепящи президента венецуелци Мадуро заяви, че кризата е резултат на подкрепяна от Белия дом "електрическа война", която цели да го свали от власт и той да бъде заменен от американска пионка.

От другата страна, Хуан Гуайдо, самопровъзгласилият се венецуелски президент, който има на своя страна подкрепата на международната общност, критикува лявото правителство, че не успява да възстанови електрозахранването и предупреди, че предстоят "трудни дни", когато стане ясен целия мащаб на кризата.

"16 щата са все още напълно в тъмнина. Трябва да се справим с тази катастрофа сега", заяви Гуайдо.

Хуан Гуайдо призова народа на Венецуела да излезе на протести и свика извънредна сесия на опозиционния парламент за понеделник, когато се закани да обяви извънредна ситуация в страната. Пред репортери той описа ситуацията в страната като сцена от "научнофантастичен филм".

Болниците в страната вече са в кризисно положение, а без ток има и притеснения за терминално болните пациенти, както и за новородените бебета, които трябва да бъдат настанени в интензивно отделение. По непотвърдена информация дузина новородени са починали в болница в западния град Маракаибо. Има данни и за 13 пациенти, които също са загубили живота си заради липсата на ток.

Съпругът на Зораида Кордоба е на диализа и преди да успее да намери помощ в клиника в Каракас е прекарал 4 дни без да премине нужната процедура.

"Няма ток в къщата ми от четвъртък следобед. Не можем да си купим дори храна, защото банкоматите не работят", казва Зораида, докато се реди на опашка за хранителни помощи.

Там е и Марлене Маркес, която обяснява, че родителите й са буквално заклещени на 16-ия етаж на кооперацията си заради кризата.

"Те са блокирани в дома си, защото не могат да слязат и да се качат по всички тези стълби", обяснява жената.

"Това спиране на тока означава, че всичко ще се развали. Пилешкото и месото във фризера ще се развалят, както и лекарствата, които трябва да стоят на студено", обяснява жената. И допълва, че както няма ток, така няма и вода.

През нощта улиците на Каракас изглеждат като от апокалиптичен филм. Без средства за комуникация хората стоят на покривите на колите си, отчаяно надявайки се да хванат сигнал. Междувременно митничарите използват фенерчетата от телефоните си, за да проверяват паспорти.

Дезире Гарсия, майка на три деца, недоволства от обясненията на Николас Мадуро, че опозицията и САЩ стоят зад кризата.

"Не е сериозно да се каже, че е саботаж. Всичко това е лъжа", беснее Гарсия, която оцелява само заради парите, които нейният съпруг й изпраща от Чили.

"Не съм чавист, нито съм от опозицията. Просто казвам това, което виждам... Няма светлина, защото не си вършат работата, не поддържат нещата", категорична е венецуелката.

Алехандро Гузман е съгласен, че кризата с електричеството, е можело да бъде предотвратена и е до голяма част причинена от некомпетентността на правителството и от корупция. И е сигурен в едно - липсата на ток ще предизвика още повече протести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
0
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Ujas!pereklava
99
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма светлина, защото не си вършат работата, не поддържат нещата
98
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква "дистопия" - чиста действителност си е.
97
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лежалата в руски затвор Надежда Савченко, каза как е направен от запада Майдана. И я вкараха в украински затвор.
96
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо те е яд а козяче? Ами не става да се вземат на един народ 50 милиарда а после с танкер с мухлясала царевица да пращате хуманитарна помощ... После защо светът ви мрази, ами не бъдете толкова алчни, не сривайте държавите и ще ви обичат.
95
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩисаните НЕЗАБАВНО ДА ВЪРНАТ ЗАГРАБЕНИТЕ 50 МИЛИАРДА ВЕНЕЦУЕЛСКИ АВОАРИ---АИДЕ ДА ВЪРВИШ ДА СИ ГЛЕДАШ РАБОТАТА, А..
94
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гамбино е убит с шест куршума пред дома си изстреляни от син пикап. Той е бил свързващото звено на италианската мафия между Сицилия и Новия свят.
93
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте новината че в Ню Йорк тази нощ е застрелян един от най-влиятелните мафиотски босове в САЩ - Франческо Кали Гамбино. Стига цензура
92
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като има авария в най-голямата електроцентрала, точно около пробването на всякакви сценарии за свалянето на президента, какво е това ако не е саботаж и диверсия? На тия за власт не им пука за народа. Както не им пукаше на Майдана да хвърлят трупове от украинските морги, само и само да има антируска хунта на власт. И кво, украинците днес умират от мизерия, но тук това се пази в тайна.
91
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбе ***, като Пуерто Рико са на САЩ, като Хаити са десни, що умират от глад???? Нали десните управления са много хубави. Хаити е най-бедната държава в света а е като Куба. В Куба няма глад и мизерия, каквито има в Хаити, въпреки че ембаргото е срещу Куба. Да не мислиш че хората в Латинска Америка умират от прехлас по САЩ.
90
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виденов застана да защитава българските интереси и го свалиха с организиран преврат. Днес кой помни този единствен може би честен човек. Ако беше продажник и днес да го хвалят олигархомедиите. Както хвалят други управници съсипали България.
89
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами как сготвиха Виденов - организирано изнесоха зърното и направиха изкуствена криза и хиперинфлация. Те на това са царе. Надежда Савченко, каза, че на Майдана са хвърляни трупове от моргите да разиграят постановка, че Янукович стреля по протестиращите, преди това на митинг на Чаушеско ни в клин ни в ръкав взривиха бомба, докато хората му скандираха името. Това са безкрайни манипулации и преврати.
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с тая криза не е реално да става без саботажни действия. Какво ли не опитват, за да свалят президента. Явно е, че зора е голям.
87
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за страна са тия. Няма ред. САЩ ги работят както си искат. Тия нямат самочувствие. Готови са да си разрушат държавата. Като им дойде демокрацията ще си мечтаят за нещо друго. Тоя Мадуро е инфантилен и ги провокира към безредици.
86
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩисаните НЕЗАБАВНО ДА ВЪРНАТ ЗАГРАБЕНИТЕ 50 МИЛИАРДА ВЕНЕЦУЕЛСКИ АВОАРИ. Не става да конфискуваш националното богатство на една страна, а после да даваш мижави хуманитерни помощи. Това е невероятно двуличие. Как така някой ще експроприира капиталите на една суверенна страна. Явно алчността за нефт вече съвсем ги е ошашавила
85
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КЪДЕ СА БОЛИВАРИТЕ БЕ МАДУРО,КВИ СА ТИЯ ДОЛАРИ, А....
84
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не е сериозно да се каже, че е саботаж. Всичко това е лъжа"ТИПИЧНО В СТИЛ НА ДРУГАРИТЕ - ВИНАГИ НЯКОЙ ГИ САБОТИРА, КРАДЕ ИМ НЕФТА,ИМА ЗАГОВОР НА ЦИОНИСИТИ, ИМПЕРИАЛИСТИ ГИ ЦАКАТ....
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТА МАДУРО Е НЕ Е САЩДРУГАРЕ
82
7
 
2
 
! Отговори
ДКМ преди 5 години
Гласувате за сем.Радеви и БСП, за да ни сполети същото.Мъдуровска работа.
81
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венецуела както и Куба са държави, които имат всичко необходимо да благоденстват, но са от грешната страна на барикадата! Единствено съм щастлив, че след 45г. комунистическа диктатура, България постепенно заема подобаващо място на картата на Европа! Въпреки, че белезите на комунизма никога няма да изчезнат, но макар и бавно ще избледнеят!