Хитрата Северна Корея с 670 млн. долара криптовалути в джоба

Всички са придобити нелегално, заобикалят санкциите с тях
13 мар 2019 14:15, Нели Христова
60
Хитрата Северна Корея с 670 млн. долара криптовалути в джоба
Снимки: Reuters

Северна Корея намери начин да надхитри всички, които са им наложили санкции. Според доклада на експертна група изпратен до Съвета за сигурност на ООН, страната притежава близо 670 млн. долара в биткойни и други криптовалути. По този начин правителството се опитва да заобиколи строгите икономически санкции.

Още по темата

Според експертите, криптовалутите „предоставят на Корейската народнодемократична република повече възможности да избегнат санкциите, тъй като те са по-трудни за проследяване, могат да бъдат изпирани многократно и са независими от правителствената регулация".

Естествено, Северна Корея не се е сдобила със своите онлайн средства легално. Според доклада, кибер атаките над борсите и финансовите институции са помогнали на азиатската страна да увеличи парите в джоба си, а блокчейн технологията й е съдействала в това, да остане незабелязана от чуждите правителства.

Експертите твърдят още, че Северна Корея използва технологията, за да подкрепя режима си. А през октомври, изследователи от кибер-разузнавателната компания Recorded Future свързаха две отделни криптовалутни измами с мрежа активисти от Северна Корея в Сингапур.

"В общи линии, тези кражби съвпадат с финансовите измами, за които са ни разказвали дезертьори на режима“, пише в доклада.

Разкритията идват само дни, преди в Северна Корея да се състои първата "Международна блокчейн и криптовалутна конференция“, макар че "международна“ не е най-подходящата дума, след като експерти от Япония, Израел и Южна Корея не са добре дошли.

Журналистите също няма да могат да стъпят в залата, а официалното изявление гласи: "Всяка масово разпространявана пропаганда, независимо дигитална или на хартия, е забранена.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 5 години
е поне криптовалутата се ползва за нещо
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЛО, АВТОРЧЕТО, ШАМПИОН СИ ПО РУСКИ ФЕЙК! КАК ГИ ИЗМИСЛЯТЕ ТИЯ ФАНТАСМАГОРИИ, НЕ ЗНАМ! А КАК И ИМА дураци, да ви вярват - също! КРИПТОВАЛУТИТЕ СА НАЙ -ГОЛЯМАТА МИНАВКА НА 2018, ПИШЕ ГО ВЪВ ВСИКИ СЕРИОЗНИ ИКОН. САЙТОВЕ! МИНАЛО СЕ Е ЖЪЛТОТО ПРАСЕ, НО РУСКАТА ПРОПАГАНДА ИЗКАРВА, ЧЕ НАПОЛЕОН Е СПЕЧЕЛИЛ ПРИ ВАТЕРЛО... НИЩО НОВО!
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГОЛЕМИ СТЕ ФЕНОВЕ ТУК НА РАША И СК...НЕЩАСТНИЦИ!
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 46Какво общо има криптовалутата с долари ! Да не си се надрусал още в ранни зори или те държи от снощи ?
41
0
 
2
 
! Отговори
!?! преди 5 години
Оня ден пишете, че нямат ток и интернет, умирали от глад, а днес хакери, милиони...Айде елате си малко, ние да не сме гъби!
40
5
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
Значи хем мразят американците , хем се избиват да крадат долари. Що не крадат рубли или юани ??
39
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
при годишен бюджет на др. Ун 500 милиона, много хитро. много статия. много новина. много читалище
38
7
 
19
 
! Отговори
българин преди 5 години
Санкциите.Са измислени от Америка! А нормалните държави.Просто си търгуват! -:) Да си ги харчат със здраве и укрепват икономиката! Важи и за Русия това! -:)
37
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 32 Аз не знам защо смесваш Северна Корея с Венецуела, които нямат нищо общо като държавно устройство. Във Венецуела има частен сектор на икономиката, многопартийна система, опозицията може да прави митинги, който венецуелец иска може да замине за чужбина. Явно имаш халюцинации и навсякъде ти се провиждат болшевики. Но от шорошки *** какво да искаш
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Абсолютно точен коментар!И малка добавка от мен - тези микроскопични суми могат да си ги теглят, ама с ...няколко дни закъснение и трепетно очакване през това време...ХАХАХАХАХ
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хитрата сврака с двата крака, те са в джоб, ама не техният. Това което имат сега са едни цифри на смартфона им само могат да си ги гледат как се сгромолясват, или да ги теглят в микроскопични суми.
34
8
 
14
 
! Отговори
SPECTER преди 5 години
Абе аз като разправях, че Прасчо Смехуран е доста умен и хитър .... някой се смееха. Сега "Прасчо" им го забива на всичките лека-полека и в най-скоро време друга песен ще се пее по адрес на СК!
33
7
 
19
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Е как, нали всеки ден ни набиваха канчетата че тия от Северна Корея с а много изостанали, че ядяли по 100 грама ориз на ден и шепа джанки. А се оказа, че са разработили балистична ракета, хакерстват и перат криптовалути. Странна работа
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До бай ганюпроспериращя комунизъм се нуждае от долари просто ей така за разнообразие не за друго--***, май наистина си ***!сев. корея комунистическа ли е? а? пък аз си мислех че е класическа диктатура, съгласно диаграмата на нолан!при комунизма - хората на свободни, с равни права, с хоризонтално демократично референдумно управление, няма "началници", хората се самоуправляват като имат висока степен на самосъзнание и съвест!
31
10
 
21
 
! Отговори
до 32 от славянин преди 5 години
Никой от нас не твърди, че Северна Корея и Венецуела са социалистически рай, не ни приписвай собствените си демократични опорки! Това, което твърдим е, че и Северна Корея, и Венецуела са държави с гръбнак и топки, които не лижат междукрачието на твоите ''хуманни и демократични'' атлантици както го правят държавите без гръбнак и без топки, затова всеки който показва характер и твърдост пред атлантическте гангстери и терористи заслужава уважение! Нещо неясно остана ли за проумяване!?
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31има много хубости без съмнение и едното е метрото но ти май забелязваш само нещата от повърхносттаа да си виждал концентрационните им лагери?а да си виждал как средно статистическо семейство изкарва деня на 2 шепи ориз?ако вярваш в прекрасността на страни с тоталитарни режими защо не се преместиш там?
29
6
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
я виж ти май без капиталистически методи комунизмът не може да се справи?проспериращя комунизъм се нуждае от долари просто ей така за разнообразие не за друго
28
19
 
25
 
! Отговори
ДА ОБОБЩИМ ОПОРКИТЕ преди 5 години
Другари, в коментарите под статията трябва да внушаваме, че:1. СК и Венецуела е социалистически рай.2. В САЩ има 60 милиона бездомни клошари.3. Ако има проблеми в СК, те са заради САЩ.4. България се е стопила с над 3 милиона души от 1989 г., а 2 милиона души ядат от кофите.5. В СК и Венецуела цари просперитет!6. Да се напомня колко милиарда ще дадем на САЩ за самолети7. ЕС, НАТО и САЩ са окупатори.8. Да се влиза през проксита, за да се дават плюсове на "нашите" и минуси на другите.
27
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В интернет има кадри от метрото в Пхенян. Доста по-хубаво е от нашето. Та ето колко е изостанала.
26
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким се спрлавя чудесно, Тръмпелън нищо не може да му направи.