Хитрата Северна Корея с 670 млн. долара криптовалути в джоба

Всички са придобити нелегално, заобикалят санкциите с тях
13 мар 2019 14:15, Нели Христова
60
Хитрата Северна Корея с 670 млн. долара криптовалути в джоба
Снимки: Reuters

Северна Корея намери начин да надхитри всички, които са им наложили санкции. Според доклада на експертна група изпратен до Съвета за сигурност на ООН, страната притежава близо 670 млн. долара в биткойни и други криптовалути. По този начин правителството се опитва да заобиколи строгите икономически санкции.

Още по темата

Според експертите, криптовалутите „предоставят на Корейската народнодемократична република повече възможности да избегнат санкциите, тъй като те са по-трудни за проследяване, могат да бъдат изпирани многократно и са независими от правителствената регулация".

Естествено, Северна Корея не се е сдобила със своите онлайн средства легално. Според доклада, кибер атаките над борсите и финансовите институции са помогнали на азиатската страна да увеличи парите в джоба си, а блокчейн технологията й е съдействала в това, да остане незабелязана от чуждите правителства.

Експертите твърдят още, че Северна Корея използва технологията, за да подкрепя режима си. А през октомври, изследователи от кибер-разузнавателната компания Recorded Future свързаха две отделни криптовалутни измами с мрежа активисти от Северна Корея в Сингапур.

"В общи линии, тези кражби съвпадат с финансовите измами, за които са ни разказвали дезертьори на режима“, пише в доклада.

Разкритията идват само дни, преди в Северна Корея да се състои първата "Международна блокчейн и криптовалутна конференция“, макар че "международна“ не е най-подходящата дума, след като експерти от Япония, Израел и Южна Корея не са добре дошли.

Журналистите също няма да могат да стъпят в залата, а официалното изявление гласи: "Всяка масово разпространявана пропаганда, независимо дигитална или на хартия, е забранена.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не можеш да кушиш с биткойн. Може само да го продаваш за реална валута на съответните борси и да печелиш или губиш. Никакви санкции не могат да заобиколят с криптовалути. Северна Корея разполага със космически и ядрени технологии, потенциал от учени и специалисти който я прави световен фактор. Не са толкова неграмотни, че да не знаят какво е криптовалута и да инвестират в криптовалути.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според експертите, криптовалутите предоставят на Корейската народнодемократична република повече възможности да избегнат санкциите, тъй като те са по-трудни за проследяване, могат да бъдат изпирани многократно и са независими от правителствената регулация".Въпрос към експертите: Защо след като са изпрани едни пари трабва да продължаваш да ги переш многократно? Всички пари, не само криптовалутите веднъж изпрани може да ги переш още 100 пъти, но никой не го прави, не е нужно.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето пример на фалшиви евроатлантически новини разпродтранявани от демократските и нашите меаии
2
10
 
23
 
! Отговори
aa1830 преди 5 години
Ким е пич !
1
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Evala