Параграф 22: Социалните дават детски, но не следят джипитата

Бисер Петков: Няма данни колко ваксини са поставени реално
Обновена: 13 мар 2019 14:00 | 13 мар 2019 13:45, Камелия Цветанова
10
Параграф 22: Социалните дават детски, но не следят джипитата
Архив: Булфото

Държавата отпуска социалните помощи на децата не само според дохода на родителите им, но и при условие, че на малчуганите са направени всички задължителни имунизации и профилактични прегледи.

Оказа се обаче, че социалните не могат да контролират джипитата, така че нямат и данни колко от отчетените ваксини са поставени реално.

Това става ясно от писмен отговор на въпрос на депутат от социалния министър Бисер Петков.

Още по темата

Към декларацията, която подават родителите до Агенцията за социално подпомагане, задължително трябва да се приложи и бележка от личния лекар за направите имунизации и профилактични прегледи за съответната възраст.

Ако детето няма джипи, бележката се издава от Регионалната здравна инспекция.

Изключение се прави само за децата с трайни увреждания.

Агенцията за социално подпомагане и регионалните й структури не са компетентни да събират информация за децата, заболели от морбили, въпреки десетките случаи през последните месеци.

Тя няма и как да извърши контрол на бележките на джипитата за имунизации и профилактични прегледи, обяснява министърът.

Преди два дни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи, че случаите на болни от морбили вече са 94.

Точно колко от болните обаче не са имали ваксини не е ясно.

Въпреки това социалната мрежа Facebook обяви, че засилва борбата с дезинформацията за ваксините и ще скрива групи и страници, които разпространяват неверни информации за ваксините, от функцията "търсене" на сайта си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
da.. преди 5 години
До Анонимен 7Те и тука са контролен орган, ама като глобят мама-антиваксърка с 50 лв нея не я интересува, продължава да не ваксинира, защото може да си позволи глобата.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А трябва!Доколкото знам в САЩ, социалните не са само един орган който да изпуска парите, а имат и контролни функции на социални инспектори, и то - много сериозни.
3
2
 
1
 
! Отговори
коко преди 5 години
До SHEFAТова няма да са "пълни изследвания", както ти искаш. А детето, дори да е съвсем здраво, може да се зарази по всяко време - и след взимане на изследванията, и след поставяне на ваксина. Отделно, че ваксината не започва да действа веднага като с магическа пръчка, има няколко седмици, за които трябва да се изгради имунитет.
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAче те джи-пи-тата така предписват и антибиотиците, без да му мислят. ама дали точно този действа, дали детето не е алергично......
1
5
 
3
 
! Отговори
коко преди 5 години
До SHEFAА ти пък какво разбираш от под "пълни изследвания" - стотиците кръвни показатели, биохимия, микробиология..., видове образна диагностика - ехограф, рентген, скенер, ЯМР, ендоскопии... + биопсии на тъкани... , ЕКГ, ЕМГ..., и още, и още!? И ще чака три години резултати...