Симеон II: Само баща ми се опълчи на Хитлер!

У нас има късопаметни и промити мозъци, смята бившият премиер
13 мар 2019 12:10, Нели Христова
308
Симеон II: Само баща ми се опълчи на Хитлер!
Снимка: Булфото

"Само баща ми като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер“, написа цар Симеон II в специално изявление на сайта си.  Той бе провокиран от критиките по негов адрес, тъй като не присъства на възпоменанието, посветено на спасяването на българските евреи, което се проведе в неделя в София.

Оказва се, че той е обиден, че името на  цар Борис ІІІ често е забравяно, когато се говори за спасяването на българските евреи.

"С болка и прискърбие констатирам за пореден път, че дори в кръговете на властта, а и в част от обществото, битуват късопаметни и промити мозъци, пише Симеон II. -  Ако приемем твърдението, че през годините 1935-1943 България е еднолично управлявана от Цар Борис ІІІ, то дали нашите евреи щяха да бъдат спасени без изричната воля на царя?

При наличието на неоспорими факти, документи и прочее, неспоменаването на името на Цар Борис ІІІ като определящ фактор за спасението, сочи за девалвация на настоящата ценностна система.

В деня, в който си прощаваме взаимно, разбира се, прощавам това невежество, но няма да забравя оскърблението към паметта на баща ми. През онези години само той като държавен глава посмя да се опълчи на Хитлер, за да опази нашите сънародници от еврейско потекло. Куражът му тогава, дори с риск за неговия живот, се признава и почита по света".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До АнонименЕ,Борис е бил ЕМБЛЕМАТИЧНА фигура за българите,а Сталин е бил просто един диктатор!Борис са го жалили ИСКРЕНО,а Сталин е "оплакван" от съветската пропагандна машина....Па виж и друго:-Някой плака ли за Мусолини?..-Не,половин Италия се изреди да плюе обесеното му тяло...Някой отрони ли две сълзи когато съобщиха,че фюрера се.."САМОЗАПАЛИЛ"?..-НЕ!..Ако не дай Боже Тиквун фане та пукне,мислиш ли че някой ще тъгува?..-НЕ,ще има всенародни веселия...та така...
235
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз много се радвам, че в България е имало комунизъм. При него държавата и народът се запазиха, иначе щяхме днес да сме като Белгия с 40 процента араби и африканци, като добавим и турското и ромското малцинство и ние щяхме да сме малцинство. Освен това стандарта и на Белгия и тук щеше да е по-нисък защото кгандарта се вдигаше от капиталистите за да не настане комунизъм по целия свят. Неслучайно сега без комунизъм до Китай ни вземат това което са ни дали капиталистите питайте Гърция как я обраха
234
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква Борисова градина, незабавно връщане на старото и име и незабавен демонтаж на паметника на този военопрестъпник. Ако беше жив щеше да бъде съден на Нюрнбергския процес заедно с Гьоринг и Гьобелс
233
0
 
0
 
! Отговори
1234567 преди 5 години
Разрових си паметта: баща му е държал ключа от зала с макет на Берлин.
232
0
 
2
 
! Отговори
1234567 преди 5 години
До 1234567(Продължение) Не искам да създавам исторически слухове. Баща му на този мой познат германец е бил ключодържател на някакъв мавзолей ли или нещо с макети, и когато Хитлер е посещавал техния град, баща му е отварял същото това място. Много отдавна беше (1995 г.), съжалявам, че не си записах този негов разказ.
231
0
 
0
 
! Отговори
1234567 преди 5 години
До ZohanАз познавах един германиц 1909 набор. Той беше напуснал Германиа някъде на средна възраст. Говорехме за Хитлер и онова време. Аз също се чудех защо това се е случило с евреите. Той ми каза така: Хитлер имал приятелско семейство евреи и им ходил на гости. Изведнъж това се преустановило. Не искам да създавам исторически слухове. Баща му на този мой познат германец е бил ключодържател на някакъв мавзолей ли или нещо с макети, и когато Хитлер е посещавал техния град, баща му е отварял същот
230
1
 
5
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
до анонимен256Комунизмът все още никъде не е идвал. Ама, то, пишман-бижутер от къде да знае. А инак, като сте толкова кадърни в БГ от 30 години няма ни комунизъм, ни социализъм. Защо за 30 години не си върна бизнеса с камъчетата и евтиният метал ?!
229
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе пиши гупости,през соца също имаше ателиета за бижута и дори изработваха и гравираха злато на ръка,което вече рядко се случва.
228
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само знам, че комунизма ощети. Семейният ми бизнес с милиони днешни пари. Ккво правихме? Бижутерство. Взимаха се евтини метали и камъчета от африканските страни и се продаваха навън. Фамилията ни даже е такава. Правили сме го по е 170 години преди това. Ама идва пустиня му кому изъм и до там...
227
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е за нов цар, който да е ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН!
226
2
 
10
 
! Отговори
Как върви делото преди 5 години
срещу Българския народ ?осъдихте ли България да ви плати за имотите ?гад най-мерзка си ти !!!
225
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БЕБО"На тоя измисленият цар , БАЩА МУ НЕ Е БОРИС , а принц КИРИЛ!!!"---Точно така! Малко хора знаят, че в действителност ЧИЧО МУ му е БАЩА, а СТРИНКА МУ го е родила.Може и смешно да звучи, но е така. Щом се води на цар Борис III, принц Кирил му е чичо. А щом царица Йоанна го е родила от баща Кирил, значи му е леля. :)Абе, "царски" работи ... :)
224
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еха, почна Хитлер дедо да го тормози!
223
9
 
5
 
! Отговори
БЕБО преди 5 години
На тоя измисленият цар , БАЩА МУ НЕ Е БОРИС , а принц КИРИЛ!!! Четете бе , хора!!! Всичко е написано!!!
222
1
 
2
 
! Отговори
1111 преди 5 години
До АнонименТака е!!! Абсолютно си прав!!!
221
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТо"... чувал,че когато Борис е починал,цяла България е плакала...Помислете защо!"---Ами, то и Сталин като почина, целия Съветски Съюз плака, а заедно с него и "цялото прогресивно човечество" ... А, сега, помисли защо! :)Само не мога да разбера защо я държат тая "публикация" цял ден ...
220
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе знам какво са взимали партизаните борещи се срещу нацизма(може би храна),но знам че от много фабрики,частни ферми,дворове немците са прибирали храната или стоките са пътували за нацистите,появява се чрноборсаджийство,след 9-ти Септември,тези фабрики се оказват затънали в огромни дългове и пропаст и идването на 9-ти Септември 1944г. ги спасява от фалити и огромни задължения!За тях е било цяло щастие,че се отървават от фалити.
219
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A Симо се опълчи срещу българската гора.Що гори се изсекоха/
218
6
 
10
 
! Отговори
Некой преди 5 години
Борисчо си беше баш със швабите ама вовреме се усети че палачинката ке се обърне...но и тва не го спаси...
217
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1234567Нападани са държавни мандри обработващи реквизираното мляко на хората за фронта на немските войски да ядат кашкавал и народа е ДООБРЯВАЛ АТАКИТЕ НА МАНДРИТЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЧЕ ПАРТИЗАНИТЕ СА ВИКАЛИ НАСЕЛЕНИЕТО ДА СИ ВЗЕМЕ КАШКАВАЛА, ЧЕ СИ Е НЕГОВ.