В Куба като в Маями: Лукс омагьосва богатите туристи

Шик хотелите обаче са собственост на кубинската армия
13 мар 2019 21:30, Елка Василева
31
В Куба като в Маями: Лукс омагьосва богатите туристи
Снимка: архив, Reuters

В Хавана има магазин, в който се продава фотоапарат за над 25 000 долара!? Това е около 850 пъти повече от средната месечна заплата в Куба.

Невероятната сума си спечели очаквано подигравки в социалните медии, но всъщност придобива смисъл, ако се погледне през призмата на зараждащите се усилия на острова да заеме място на пазара за луксозен туризъм.

Магазинът за скъпи фотоапарати и други бутици, предлагащи луксозни марки като Versace и Armani, са разположени в шопинг център на приземния етаж на скъпия Gran Hotel Manzana.

Самото съществуване на магазините изглежда абсурдно в страна, която е управлявана като еднопартийна комунистическа държава след 1959 година и в която средната заплата е 30 долара на месец, пише Франс прес.

Хотелът обаче не разчита местните хора да купуват. Той привлича клиенти с частни самолети (...) принцеси, звезди, според генералния мениджър Ксавиер Дестрибатс.

Gran Hotel Manzana, първият петзвезден хотел в Хавана, бе открит през 2017 година във великолепна историческа сграда, която в началото на 20 век е била първият търговски център на острова.

Имотът, управляван от швейцарската група Kempinski, е първият истински луксозен хотел в Хавана, каза Дестрибатс.

Това е първият хотел със СПА на 1000 квадратни метра, каза той. Всички стаи са най-малко 40 квадратни метра, като цените варират между 370 долара за базова стая в ниския сезон до 5000 долара за президентския апартамент.

Има определен тип клиенти, които не пътуват до Хавана или Куба, защото им липсва стандартът на луксозните петзвездни хотели като в Париж или Лондон, допълва Дестрибатс.

Като в Маями

Терасата на хотела предлага невероятна гледка към пъстрия исторически квартал на Хавана, където много кубинци живеят в полуразрушени сгради, които са запуснати или от тях никнат растения.

Наистина не се усеща като Куба, определено не е - сякаш си в САЩ, Маями или Пуерто Рико, казва Селиа Лиежоа, 26-годишна туристка от Париж.

Заедно с приятел тя е обикаляла острова три седмици и решили да прекарат последните няколко дни, релаксирайки край басейна на покрива на хотела.

Пристигналата неотдавна Суки Лу, 28-годишна китайска телевизионна водеща, е впечатлена от видяното. Красиво е. Погледнете залеза. Наистина е завладяващо, каза тя.

Живея в Дубай, така че когато става дума за луксозни хотели, равнището там е наистина високо, но си мисля, че ще харесам този хотел, каза тя, докато приятелят й снима от въздуха сградата с дрон.

Най-много туристи в Gran Hotel Manzana идват от САЩ, една пета от общия брой, макар че има много посетители от Европа, Азия и Близкия изток.

Групата Kempinski, която се надява да открие два или три хотела в Куба, разбира се, не е единствената верига, която проявява интерес към суперлуксозния пазар.

През септември 2018 година испанската Iberostar откри втория си петзвезден хотел Grand Packard.

Френският хотелиерски гигант Accor планира да открие хотел на прочутия хавански крайбрежен булевард Malecon през септември.

Ще има магазин за шоколад на приземния етаж, а на покрива ресторант и място за концерти.

Облеклото на служителите ще бъде дело на испанския моден дизайнер Агата Руис дела Прада.

Американският черен списък

Има обаче една малка подробност - във всеки един от случаите хотелите са собственост на Гавиота (Gaviota), подразделение на кубинската армия, отговарящо за туризма.

Чуждестранните хотелски групи имат право само да управляват хотелите, като всички са построени от френската Bouygues, която е с дългогодишно присъствие на острова.

Властите не публикуват приходите на армията, но този съюз между хотелиерството и военните поставя луксозните хотели в черния списък на САЩ.

На американските туристи на практика им е забранено да отсядат в тези хотели, но ограничението може лесно да бъде заобиколено, като се плати в брой или като резервацията бъде направена чрез туристическа агенция.

Освен с хотели предприемачите имат идеи да привличат и по други начини богатите туристи.

Има план да се строят голф игрища в партньорство с компании за недвижими имоти, каза експертът от сектора Хосе Луис Перельо.

Откриването на луксозен хотел означава, че Куба е преодоляла кризата, каза той.

Откакто се отвори за международен туризъм преди повече от 20 години, Куба се съсредоточи върху плановете и стратегиите си за туризъм, свързан със слънцето и плажовете за масовия турист, каза Перельо.

Тази категория в момента представлява 73% от 70 000 хотелски стаи, предлагани в Куба. Тези, които ги наемат, обикновено не харчат много пари.

Същото се отнася до туристите от круизните кораби. Макар броят на акостиралите круизни кораби в Куба да е скочил рязко, пътниците им харчат средно само по 15 долара на ден на сушата.

Това не е добра новина за Куба, която миналата година е посрещната 4,7 милиона туристи. Страната се нуждае от кеш.

Правителството, което е обект на американски санкции от 1962 година, беше зависимо от помощта на богатия си на петрол съюзник – Венецуела.

Венецуела обаче е в криза и Куба се бори за други източници на твърда валута, а икономическият й растеж стагнира на равнище около 1 %, което не е достатъчно за покриването на основните нужди на населението.

Откриването на луксозни хотели е "нов етап", но и "необходимост", каза министърът на туризма на Куба Мануел Мареро Крус.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: кубалуксозен туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
До, До Ели преди 5 години
От Ели,а ти се науче кога има $със# пред кавички, дори има изключения в поезията, ама по-лесно да не ги учиш тези правила, 3 трите гънки приемат само "с" и "з", отделно в нета не е задължително да спазваш каквато и да е грамотност.Каквито новините, такава и реакцията.И прочети, кога се допускат изключения при употребата на "Със", нищо лошо в критиката, стига да е от грамотни хора...:)
21
0
 
0
 
! Отговори
Starija hush преди 5 години
Ne sam bil v Kuba za6toto ni e zabraneno kato amerikanci.Za luks ima po vsi4ki karibski ostrowi i dargavi.Na 5 mart se pribrah ot Mexico Cancun hotel Dreams sands 4 zvezdi vatre celia v mramor.Haresa mi tova 4e e na samia breg i mnogo malko trebva da hoda oklo 50m. i sam v moreto.Toi e sre6tu Kuba na 50-60 mili.Na drugata godina otnovo 6te bada v tozi hotel zaradi dobrata kuhnq i 4istota.
20
2
 
3
 
! Отговори
АВС преди 5 години
америка където неможе да си вложи мнението винаги там има санкции ама че са демократична страна с сила си ги слага пд краката
19
2
 
0
 
! Отговори
до Ели преди 5 години
Въпрос на елементарна граматика е, научи кога са пише с и кога със!
18
5
 
4
 
! Отговори
Ели преди 5 години
"Кабаре", обичам този филм (вместо Хитлер-САЩ), заедно със "Взвод", "Апокалипсис сега", "Казабланка" и "Коса" и "Ах, този джаз".На български "Цветарка" "А из улицата шумна, под гирлянди електрични,ето малката цветарка бърза от локал в локал.." и "Братчетата на Гаврош":"Ти целия скован от злоба си,о шумен и разблуден град,и твойте електрични глобусивсуе тъй празнично блестят!"яд тресе янките, че не успяха да направят Куба островче за удоволствия на "ерек$тиралите им портфейли" при Кастро
17
4
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 5 години
Прав си обаче истината е парадоксална.Кастро не е бил комунист.То е адвокат завършил в Европа и имал кантора на центъра на Хавана.След преврата през 1959-та първо е отишъл при президента на САЩ Труман и е искал да го подкрепи в страната да има демократични промени.За съжаление Труман се отнася с него високомерно и враждебно.След което огорчен Кастро отива в СССР и така започва това дето всички знаем .Комунизма наистина опустошава страната.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам защо комунистически туристически босове предполагат, че човек ще се стиска и чака да иде точно в Куба да си купи на тройна и четворна цена същото, до което има достъп навсякъде извън Куба - фотоапарат, дизайнерски дрехи и шоколад :)
15
2
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Той и Сергей поддържаше икономиката на България със Чикас, ама момичетата свършиха и сега сме в демографска криза. Да видим колко ще издаянят кубинците на гърба на момичетата.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ха-хаКак по-точно? Вие на кой свят живеете бе?
13
4
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 5А да си спомняш, че само преди месец и половина мощно торнадо разруши много квартали в Хавана, уби трима и рани 170 души? Торнадо каквото не е имало от повече от 60 години. HARP не спи. Методите се променят в различните страни, да не е съвсем очевадно.
12
8
 
7
 
! Отговори
ДА НАПОМНИМ ОПОРКИТЕ преди 5 години
Другари, под статията трябва да внушаваме, че:1. В България има банани и тоалетна хартия, но 2 милиона българи се изхранват от кофите.2. България се е стопила с 3 милиона българи от 1989 г. и това е негоцид, за който са отговорни САЩ, ЕС и НАТО.3. Ако не са руските туристи, българите по черноморието ще ходят да просят или мият улиците в Германия, или ще ядат от кофите.4. Влизайте през проксита, за да поставяте минуси на противостоящи на нашите опорки коментари и плюсове за нашите опорки.
11
6
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Накрая сиромашка Куба да не надживее САЩ?Както вървят нещата...
10
1
 
10
 
! Отговори
... преди 5 години
Имах удоволстието да бъда в Хвана миналата година. Около Gran Manzana (в превод Голямата ябъла) ина доста прилични хотели за по 30-40 евро на човек. А това, че средната заплата е 30 долара е вярно, но почити всички си докарват в пъти повече покрай туристите. Пури, чикас, таксита и много други занимания
9
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Където се намеси кравара, нещата се опорочават. Ще видим след колко време ще дойдат на нашия хал.
8
6
 
8
 
! Отговори
просто човек преди 5 години
Комунизма е като рак за обществото. Умиране има, отърване няма.Жалко за кубинците, а имат всички природни дадености.
7
6
 
10
 
! Отговори
Така е ... преди 5 години
Без Фидел Куба щеше да бъде райска градина.Излъга народа и съсипа държавата.Няма революция която да е давела до нещо добро.ВОСР съсипа Русия и половината свят.
6
4
 
15
 
! Отговори
Стефчо преди 5 години
Започне ли битка за парата и бъхтане за придобиването им,ще дойде омразата между хората,завистта и подлостта.От иначе весел и щастлив народ,ще станат като нас!
5
11
 
21
 
! Отговори
Накратко преди 5 години
Куба е била като Маями преди да дойдат комунистите.
4
5
 
14
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Естествено , че хамериканите ще заобикалят законите, след като могат. Самият бивш губернатор на Калифорния , пушеше кубински пури, всеки знаеше това, но нямаше никакви санкции. Иначе секс-туризмът си върви, купонът и той е в крак, затова и е предпочитана дистинация. Колкото до престъпността, тя е на много по-ниско ниво, отколкото Мексико или друга латино страна, затова и има много туристи!
3
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съветската пропаганда не спи ...