Венецуела: Как ще обясниш на едно дете, че няма вода?

Убиват ни с глад и жажда, казва венецуелка
13 мар 2019 18:15, Елка Василева
168
Венецуела: Как ще обясниш на едно дете, че няма вода?
Снимка: Reuters

След като петдневното спиране на тока във Венецуела остави домовете без вода, Лилибет Техедор се озова вчера в ситуация да търси вода на последното място, на което е очаквала - канализационна тръба в Каракас, изливаща отпадни води в река.

Двайсет и осем годишната Техедор заедно с още десетки хора, стекли се на брега на река Гуайре, която се извива в подножието на стръмен пролом край главната магистрала на Каракас, беше дошла, за да напълни 15-литров пластмасов бидон.

За разлика от нечистите води на река Гуайре, от които се носеше зловоние, водата от тръбата поне беше чиста. Тези, които се бяха събрали да си налеят от нея, казаха, че тя е изпусната от местните власти от водохранилищата.

Те добавиха обаче, че водата е минала по нехигиенични тръби и затова може да се използва само за почистване на тоалетни и миене на подове.

"Дори не бях виждала досега такова нещо. Ужасно е, ужасно", каза Техедор, готвейки се да закара бидона до дома си в квартал "Сан Агустин" с малка ръчна количка.

Още по темата

Техедор, която работи в магазин за компютърна техника, има двегодишна дъщеря и се грижи за две племенници.

"Най-засегнати са децата, защото как ще кажеш на едно дете, че няма вода?", пита тя.

Липсата на вода се превърна в един от най-мъчителните странични ефекти от повсеместното спиране на тока, за което правителството на президента Николас Мадуро каза, че е виновен извършен с подкрепата на САЩ саботаж, а според критиците на президента то е последица от корупция и некомпетентност, пише Ройтерс.

Спирането на тока влоши положението в страна, която и без това се бори с хиперинфлационен икономически колапс, предизвикал масова миграция и превърнал някога основни стоки като царевично брашно и тоалетна хартия в недостъпен лукс за повечето хора.

След пет дни без електричество за помпените станции за вода венецуелците от работнически квартали до скъпи многоетажни жилищни сгради недоволстват, че могат все по-рядко да се изкъпят, че чиниите им стоят неизмити и че от тоалетните им се разнася зловоние.

Каракас се нуждае от 20 000 литра вода в секунда от околните водни басейни, за да може да поддържа услугата, каза Хосе де Виана, инженер, който през 90-те години е бил шеф на общинската служба за ВиК на Каракас.

Миналата седмица това количество паднало на около 13 000 л, а след спирането на тока в четвъртък подаването напълно било прекратено, заяви той.

Много хора се опасяват, че може да тръгнат болести. Липсата на вода се съчетава с невъзможността да се купува сапун поради високи цени и хроничен недостиг.

Вчера под ръководството на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който през януари се позова на конституцията, за да поеме временно управлението като президент, след като обяви преизбирането на Мадуро за манипулация, парламентът обяви "състояние на тревога" заради проблемите с електричеството.

Мадуро е изправен пред безпрецедентна политическа криза, а САЩ, които подкрепят Гуайдо, наложиха тежки санкции срещу петролния сектор, имащи за цел да пресушат източниците на чужда валута за правителството.

Малко по-нагоре по пътя от мястото, където стоеше Техедор, стотици гневни жители вчера бяха блокирали магистралата с искане местните власти да докарат 20 000-литрова цистерна, за да снабдят с вода квартал "Ла Чарнека".

"Убиват ни с глад и жажда", каза 52-годишната Гладис Мартинес, домакиня, която се включила в демонстрацията, блокираща едното платно на магистралата и наложила на мястото да пристигнат десетки полицаи и бойци от Националната гвардия.

При коритото на реката деца и юноши придружаваха своите родители, за да помогнат в пренасянето на водата. Когато две деца започнаха да газят в канализацията, жена ги предупреди: "Тази вода е мръсна! Не си играйте в нея, защото няма лекарства, запомнете!"

Камионите цистерни с вода, които са честа гледка в Каракас, все повече срещат трудности да зареждат, защото държавните водохранилища са на привършване.

На северния край на Каракас, там, където започва националният парк Ел Авила, стотици хора се бяха подредили, за да си напълнят вода от планинските ручеи.

Липсата на вода, както и спиранията на тока, се превърнаха в сериозна грижа за болниците - които от години страдат от недостиг на оборудване и материали.

Петдесет и осем годишният охранител Хосе Велес, който е дошъл на река Гуайре, за да си напълни вода, каза, че спирането на тока е направило живота непоносим и си пожела политиците в страната да постигнат съгласие как да бъде урегулирана ситуацията.

"Не се интересувам от тези политици, между тях никога няма съгласие за нищо", заяви той. "Искам отново да имам нормален живот", добави Велес.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
firebg преди 5 години
Istinska tragediq!pereklava
145
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мама Ви американска сега и водата ли хакнахте.---MAЛKO ЧЕРВЕНО ЧОВЕЧЕ.....
144
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи не се и къпят ! - при нас поне отиваш в реката и се баняш а там я чичо кроки ще те хапне я някоя пираня ще те направи безМадуро.
143
3
 
5
 
! Отговори
Мечо преди 5 години
При бай Тошо постоянно нямаше вода и ток и никой не обясняваше нищо. Така че реалният социализъм е точно това: липса на основни неща и разкошна мизерия за цялото население.
142
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите имат нечовешки способности ! - само те могат да направят от градината - пустиня и след това пясъкът да стане дефицит.
141
1
 
5
 
! Отговори
Лесна гатанка преди 5 години
Нефт гази -жаден ходи!Що е то ?Индианец- комунист;)
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С есна дума (Комунизъм)
139
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, как ни обясняваха на нас като имаше режим на тока и заради това и парното не работеше, и купоните и останалите простотии? Смешното е, че всяка изгнила комунистическа страна закъсва най-напред за тоалетна хартия и *** :)) В сериозен план - жалко за хората, съчувствам им.
138
2
 
7
 
! Отговори
Ханс преди 5 години
Не е лесно да си индианец, а като си индианец комунист е сто пъти по зле....
137
5
 
0
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
В зората на демокрацията просто си знаехме, че няма вода, а ако има - може да спре по всяко време. Родителите нищо не са ми обяснявали, но по вестниците нямаше такива драматизации защото бяхме демокрация. Ако бяхме още социализъм щеше да има мелодрами и сополиви истории за това колко много страдаме при социализма.
136
4
 
7
 
! Отговори
Венецуела-тъжно е! преди 5 години
Във Венецуела средната месечна заплата е около 5 долара. Това е голямото постижение след повече от 30 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и ограничен и контролиран достъп до интернет. Ето докъде води социализмът в чист вид !
135
4
 
7
 
! Отговори
Гол и бос преди 5 години
Ужасно е състоянието, в което са попаднали. Сега Русия трябва да им носи вода, освен храна. Жалко за децата, старите и болните хора. Една ужаснатрагедия.
134
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИЗЪМ=ПРОКАЗА
133
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще обясниш на едно дете че няма вода?Както навремето обясняваха Янчулевата суша през 90те
132
6
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 5 години
Преселението на Планетата плюс еврейското владичество си казват думата ....................
131
4
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 5 години
Защото има много нефт и той е излязъл над водата.
130
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
благодари на САЩ и демокрацията, че днес България е страна от четвъртия свят---ЗА ТАЯ РАБОТА БРАТ СА ВИНОВНИ КРАДЛИВИТЕ КОМУНИСТИОТ 70 ГОДИНИ СА ВИНОВНИ
129
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде бе. Китай нали бе комунистически.---КАКТО ЦЕЛИЯ СВЯТ БЕЗ ТЕБЕ ЗНАЕ , КИТАЙ СА ПО КАПИТАЛИСТИ ОТ САЩ
128
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 133Що бе?Съюзът на советските социалистически республики прокопса!Даже и днес вампиряса!Могъщ, силен, мощен...питай дежурните хибридни стършинки!
127
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди известно време Мадуро каза че никой няма да плаща ток.И тока спря.Те са си малко като бг ромите- " никой няма да плаща нищо всички само ще си берат-тухли,ток,вода,цветни метали,жица,храна,автомобили,чанти,жени,дрехи,портфейли...Изобщо брането е в разгара си ама само с бране не става.Ето сега -брали ток,брали ток и накрая няма повече ток.И с водата ще стане така и с нефта.