Санкции ли? Само вижте колите на Ким Чен Ун!

"Нямате представа какво се случва в международни води - истинска анархия"
14 мар 2019 20:36, Елка Василева
41
Санкции ли? Само вижте колите на Ким Чен Ун!
Снимка: архив, Reuters

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун явно изобщо не се впечатлява от санкциите на ООН. Който иска да се увери в това, нека види с какви автомобили разполага Ким. Точно това направиха и от ООН.

През изминалите месеци севернокорейският държавен глава Ким Чен Ун се появяваше на различни международни срещи ту с Ролс-Ройс, ту с Мерцедес или Лексус. Ако санкциите на ООН действително имаха някакъв ефект, тези луксозни автомобили изобщо не би трябвало да се намират в неговия гараж, пише Дойче веле.

Доклад на ООН показва обаче до каква степен севернокорейският режим съумява да заобиколи тези санкции: "Севернокорейците си доставят каквото си поискат. Те получават най-доброто, от което се нуждаят", казва координаторът на експертната комисия за контрол над санкциите на ООН Хю Грифитс.

През октомври миналата година Ким Чен Ун се появи на срещата с американския външен министър Майк Помпео с Ролс-Ройс „Фантом“, чиято каталожна цена е 400 000 евро. По време на срещата на върха с американския президент Доналд Тръмп в Сингапур севернокорейската делегация се придвижваше с цяла флотилия от Мерцедеси без номера. А на срещата на върха между двете Кореи през септември представителите на Пхенян се возеха на лимузини Лексус -последен модел.

"Нямате представа какво се случва в международни води"

Демонстрирането на тези скъпи возила бе разтълкувано като сигнал за това, че Ким Чен Ун ни най-малко не се  впечатлява от санкциите, наложени на страната. Хю Грифитс остро разкритикува това поведение. Подобни "очевидни нарушения на санкциите по време на международни срещи не водят в положителна посока. Не може да се подиграваш със санкциите", заяви той.

Още по темата

Експертната комисия дава и други примери за това как Северна Корея заобикаля санкциите, които бяха наложени на страната заради нейната ядрена и ракетна програма. Напук на ограниченията Пхенян например продължава да изнася въглища и да внася петрол. Стоките се прехвърлят от един танкер на друг в открито море: "Нямате представа какво се случва в международни води. Там цари истинска анархия", допълва Хю Грифитс.

Освен това Северна Корея правела опити да оказва подкрепа на бунтовнически групировки в Йемен. "Проблемът си остава актуален, той изобщо не е решен. Затова трябва да продължим със санкциите, приети от ООН – това е основната задача", казва германският посланик в ООН Кристоф Хойсген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
20
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Ако Малкият Ким устиска още до 10 години,САЩ вече ще са спукали гуми и няма да са фактор.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И нашите депутати в зората на демокрацията си купуваха мерцедеси, защото си мислеха, че със скъпи коли ще са много важни. Това е типично за олигархичните държави, в които президента си мисли, че е нещо велико. И след като го свалят от влас, кръговете около него като лешояди разграбват каквото могат.Всички бивши социалистически държави разчитаха на СССР и СИВ и когато се разпадна, те колабираха, заради липсата на колонии. Скоро и запада ще бъде пометен от техни "приятели".
8
2
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Обаче ще се наложи да плати Волвата взети през 80-те години,щото Волво вече е китайско.
7
2
 
8
 
! Отговори
Дрът куманяга преди 5 години
Има и противосамолетни оръдия, с които разстрелва предателте на Партията...
6
3
 
10
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
Спокойно. Само Кимчо има коли. Други коли няма.
5
2
 
2
 
! Отговори
baiko преди 5 години
6to prinaze ne e li taka
4
8
 
15
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
Мачкай, Вова!
3
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КИМ е велик, корейския народ живее добре, другото е лъжа
2
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раята не само маа пешя, но и гладува
1
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя дебелия се вози, раята маа пеша.