Шпионски скандал Швеция-Русия, Стокхолм гони дипломат

Руски агент вербувал собственик на фирма в сферата на технологиите
Обновена: 14 мар 2019 10:59 | 14 мар 2019 10:00, Елка Василева
37
Шпионски скандал Швеция-Русия, Стокхолм гони дипломат
Снимка: архив, Reuters

Шведското външно министерство извика руския посланик Виктор Татаринцев и настоя един от служителите в посолството да напусне страната, съобщи шведският вестник "Дагенс нюхетер", цитиран от ТАСС.

"Мога да потвърдя, че извикахме посланика във връзка с дейността на един дипломат", заяви говорителят на министерството Патрик Нилсон.

Още по темата

По данни на вестника става дума за руски дипломат, който се срещнал с 45-годишен швед в ресторант в Стокхолм. Шведът бил задържан на тази среща от служители на шведското контраразузнаване по подозрение в шпионска дейност в полза на Русия.

След инцидента се появи информация, че дипломатът е напуснал страната, но както се изясни, това не се случило, пише БТА. Във връзка с това шведското министерство на външните работи поискало руснакът доброволно да напусне страната.

Шведското контраразузнаване СЕПО смята, че задържаният швед бил вербуван от агент на руското разузнаване, работещ под дипломатическо прикритие. Ако вината му бъде доказана, той може да бъде осъден на затвор от шест месеца до четири години.

Мъжът отрича вината си. Той има собствена компания в Швеция в сферата на високите технологии и работи с информация, която според СЕПО представлява интерес за чужди разузнавания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
7
 
! Отговори
до 13 от славянин преди 5 години
''Откато Московската Орда оплячкоса немските технологии след ВСВ и чрез тях успя да постигне успехи в космоса, от тагава няма никакъв напредък, освен рационализации на морално остарялото си въоръжение...ту някой танк ще се опитат да го направят малко по-голям, ту някй летящ варел - малко по-бърз !''Същото направи и задокеанската чобанска банда - след ВСВ оплячкоса немските технологии!
19
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"второто съобщение от преди 3 дни че след детайлно проучване на прочутата руска ПВО С-400 са стигнали до извода че радиуса и на действие за високолетящи цели е само 150 км вместо афишираните 400 а за нисколетящи цели е под 20км"Пълна идиотщина - Радар П-35 1959г има обсег 350км а версията П-37 освен че е с обсег вече 400км е и трикординатнаЗРК С-125 1960г има обсег на ракетите 36км и е първия ЗРК в СССР стрелящ по нисколетящи самолети и хеликоптери50 години по-късно С-400 не мож
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шведския институт за военни технологии направи 2 много важни съобщения през последните 3 месеца. Първото беше че шведските Грипен са въоръжени с радио-електронно оборудване което ги прави невидими за руските радари и ги приравнява по ефективност с Ф-35 и второто съобщение от преди 3 дни че след детайлно проучване на прочутата руска ПВО С-400 са стигнали до извода че радиуса и на действие за високолетящи цели е само 150 км вместо афишираните 400 а за нисколетящи цели е под 20км.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
каква е тая "сфера на технологиите"? Я разкажи, разкажи! Да научим нещо и ние, простите читатели!
16
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шведът е купувал високи технологии от руснака, но за нещастие анимацията на руската висока технология е била прихваната от шведските служби.
15
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия пенсионирите са гладни и мизерстват, там няма справедлива съдебна власт, общо взето като при нас, ама по-зле и въпреки това само пишете тука колко хубаво било там и що Путин не ни управлява. Толквоа да сте неосведомени и да нямате акъл в главата си...не казвам САЩ е вариант, казвам да си седнем на задниците ида работим за нас, не за други
14
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той има собствена компания в Швеция в сферата на високите технологии."---Абе, някой по-як конкурент "в сферата", с връзки в СЕПО, иска да му съсипе бизнес и затова го топи. У нас малко ли примери има. Щом не си "под егидата" на Боко, и надигаш глава в бизнеса ...
13
4
 
10
 
! Отговори
Радио Ереван преди 5 години
Татаринцев да не е обаркал Шведското знаме с Украинското ?
12
5
 
13
 
! Отговори
Аха преди 5 години
Оу, и откога "шпионските скандали" започнаха да стават достояние на медиите?Малко история през 1998 вестникът се позиционира като: "Независимо либерален".Финансиран от династията "Бониер" - основателят -Якоб Шай.Компанията Бониер финансираща "Дагенс" владее бизнес издания в Русия, Литва, Естония, Полша."Вервам им!"Ноу коммент...
11
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откато Московската Орда оплячкоса немските технологии след ВСВ и чрез тях успя да постигне успехи в космоса, от тагава няма никакъв напредък, освен рационализации на морално остарялото си въоръжение...ту някой танк ще се опитат да го направят малко по-голям, ту някй летящ варел - малко по-бърз !Сега като не могат да "освободят" Швеция или някоя друга високотехнологична нация, значи трябва да крадат !Бог да пази България от рускотурската империя !
10
5
 
25
 
! Отговори
Rucifer преди 5 години
Всички работещи в посолствата по света в оттдел КОНОП - консулски операции, са шпиони. А на шпионина, освен другото, работата му е да вербува. Отнася се за всички държави. Не че обичам руснаците, де.
9
27
 
23
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
на запдняците стига вече до психиатрията. Вече всеки руснак за тях е шпионин, който иска нещо да им открадне...Не Запада, а Русията е изпаднала в параноя-все някой е обгражда, все някой се готви да я напада, все някой и мисли лошото..?.??Товаришчите съвсем избръмчаха и за това бият съседите си!
8
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, КГБ ченгето е искало да предложи "хранителни добавки" срещу високи технологии !
7
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гле'й с'я к'во става:"Шведът бил задържан ... ПО ПОДОЗРЕНИЕ в шпионска дейност в полза на Русия","Шведското контраразузнаване ... СМЯТА, ЧЕ задържаният швед бил вербуван","АКО вината му БЪДЕ доказана,..."Абе, нещо много така, "скрипалско" звучи, бе!
6
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъжът отрича вината си. Той има СОБСТВЕНА КОМПАНИЯ в Швеция В СФЕРАТА НА ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ и работи с информация, която според СЕПО представлява интерес за чужди разузнавания.Само от това ми става ясно, че руснака е невинен и чист, като непорочна послушница в първата си изповед!
5
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шведите не чакат руските шпиони да гледат катедралите им...гонят ги веднага - профилактично !
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе щом няма Новичок работата е несериозна!
3
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вън руските шпиони от България !
2
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макаров вън от България !
1
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Швеция !