www... Вече 30 г. сме онлайн, какво още трябва да се промени?

Създателят на world wide web е притеснен за бъдещето на мрежата
Обновена: 14 мар 2019 20:22 | 14 мар 2019 20:20, Нели Христова
13
www... Вече 30 г. сме онлайн, какво още трябва да се промени?
Снимка: Pixabay

Днес, 30 години след първото ми предложение за създаване на световна информационна система, половината свят е онлайн. Сега е моментът да празнуваме, колко далеч сме стигнали, но и да си дадем сметка, колко много път ни остава да извървим“, така започва своето отворено писмо сър Тимъти Джон Бърнърс-Лий, създателят на world wide web.

На 12 март се навършиха точно 30 години от създаването на мрежата, която според сър Бърнърс-Лий сега се е превърнала в библиотека, лекарски кабинет, магазин, училище, студио за дизайн, офис, кино, банка и още много други неща. Но също така е накарала много хора да се чудят "дали наистина интернет е сила на доброто".

В своя текст, сър Джон Бърнърс-Лий призовава за глобални мерки срещу хакерството, езикът на омразата, фалшивите новини и криминалните практики в мрежата.

“Интернетът създаде възможности, даде глас на малцинствата и направи живота ни по-лесен. Но също така даде възможности на измамниците, даде глас на тези, които разпространяват омраза и направи всякакви видове престъпления все по-лесни за извършване“, пише Бърнърс-Лий.

Още преди няколко години той изрази своето притеснение относно това, в което се превръща онлайн пространството. По думите му "да спасим мрежата е една от най-важните каузи на поколението ни“.

"Не можем да обвиним само правителствата, една социална мрежа или човешкия дух...За да се справим, трябва да сме едно обединено глобално общество“, заявява компютърният специалист.

Според него най-големите проблеми са спонсорираното хакерството, кликбейта и разпространението на фалшива информация.

"Като вземем предвид колко много се е променил интернетът в последните 30 години, би било немислимо да кажем, че не можем да го променим за добро в следващите 30. Ако се откажем да се борим за по-добра мрежа сега, интернетът няма да ни е предал. Ние ще сме го предали“, пише още в изявлението си  сър Тимъти Джон Бърнърс-Лий.


13
Още от Книги
У-лицата с Деси Йорданова: Четете на децата си!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
WorldWideWar преди 4 дни
Интернет в миналото: да сваляш една картинка половин час - скучно, да блокираш домашния телефон (дуплекс) на комшиите с dial up modem за цял ден - безценно.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пак съм онлай ... демк на линия [на задне фон] ... демек на линия.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1997 28.8 модем, като пускахме Windows-a само за Интернет, защото просто тогава имаха по-добър браузър, който вървеше на 3 годишната ни брак. 5 годишният аз го учиха да създава файлове, да инсталира игри, както и да ползва Yahoo. Супер времена :)
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Позволява на койт знай д прави парички :)
7
0
 
4
 
! Отговори
Присмехулник преди 1 седмица
в началото интернет бе "тера инкогнита" дори за своите създатели. и докато много хора се радваха на свободата и с "опипване" разучаваха новите възможности това мощно средство не само за комуникация, обмяна на данни и т.нт, то други не се поколебаха да го превърнат в средство за масова манипулация, тотално следене и контрол. колкото повече държавна диктатура, милициунерски контрол и цензура има в нета, толкова повече се скапва той. а в началото бяха отворени всички портове на win... :-)))
6
2
 
7
 
! Отговори
До бай даньо преди 1 седмица
Всяко поколение така си е мислело за следващите след него, пък още щъкаме. Не бой се.
5
4
 
15
 
! Отговори
kukla преди 1 седмица
Преди 30 години само отделни хора имаха интернет. Масовото му използване започна някъде към 1995-6 година с въвеждането на Уиндоус 95. В България нямахме пари за собсвени компютри по това време, ползвахме Интернетклубовете за тая цел. Някъде с Уиндоус ХР в началото на 2000-те години започна масовото купуване на компютри за в къщи.
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В България Мрежата дойде преди 20 години, с маааалко закъснение.
3
4
 
21
 
! Отговори
А истината е преди 1 седмица
Интернет стана собственост на милициите и се загуби свободата!

Трябват нови свободни мрежи това е бъдещето!
2
7
 
8
 
! Отговори
Автора,автора преди 1 седмица
И кои сме онлайн вече 30 години ?
1
15
 
11
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 седмица
Интернета вече е чисто зло! Поколението което идва ще сложи точката на цивилизацията.