Атаката в джамии в Нова Зеландия: Стрелял бял мъж, крайнодесен, антиимигрант

Стрелбата била излъчвана на живо в социалните медии
Обновена: 15 мар 2019 10:00 | 15 мар 2019 08:00, Елка Василева
142

Единият от нападателите, открили стрелба в две джамии в град Крайстчърч в Нова Зеландия, е австралиец с крайнодесни и антиимигрантски нагласи. Свидетел описа нападателя като "бял мъж, между 30 и 40-годишен, облечен в униформа".

Трима мъже и една жена са арестувани след стрелбата в две джамии в новозеландския град Крайстчърч.

По информация на местни медии жертвите са най-малко 27 души, а в болница с огнестрелни рани са приети други 30 души.

Още по темата

От полицията съобщиха, че са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 37 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му. Той заявява, че ги възприема като терористична атака.

Според американски медии стрелбата е била излъчвана на живо в социалните медии, съобщи Bulgaria ON AIR.

Властите призоваха хората да избягват района около двете джамии, а всички училища във втория по големина град в страната бяха затворени до второ нареждане.

Властите в Австралия заявиха, че ще сътрудничат на Нова Зеландия с разследването на нападението.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн нарече случилото се днес "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия". Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие, посочи тя.

По думите й много от хората в джамията вероятно са мигранти. "Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие", подчерта Ардърн.


Вижте видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tova sa teroristite na angliiskata kralica.
89
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На нападателите на единия пълнител пише Фружин Битка при Булаир 1913г., а на другия проход Шипка 1877-1878.
88
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Te сега може да са мирни и тихи мигранти, но след време второ трето поколение..ще се радикализират. Затова нямат никакво място там. Да си търсят убежище в друга 99
87
10
 
39
 
! Отговори
Хакера преди 5 години
Когато атентата е подобен говорим за нормално връщане на насилие и за законите на природата, когато атентата е от тях ги наричаме терористи и какво ли не въпреки че реално техните действия са били точно връщане на насилие дори миграцията я има понеже запада отива при тях, краде им парите и петрола, помагат на дикаторите, правят техния живот ад и на края защо мигрират и защо стават терористи..
86
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото почукало това се обадило, нима нямаше атентати в Берлин в Париж.
85
6
 
50
 
! Отговори
ваню хокинг преди 5 години
НОрмално е ако има насилие от едната страна да се върне със същата сила и обратно. Кое му е чудното,нормални природни закони!
84
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тия са с калика за премиер не случайно света копае дъното.
83
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало, резньо, китайският император се е борил с будизма, защото го е свързвал с индийско влияние, а не заради проблеми със самия будизъм. В момента, в който будистите в Китай са създали своя конгрегация, страховете от подобно чуждо влияние отмират и будизмът става местна религия, макар да се конкурира политически с даоизма в обществения живот. Не се опитвай да оневиняваш исляма като хвърляш запартъци и говориш небивалици. Ние сме си научили урока.
82
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
95, ти в някакво състезание по простотия ли участваш? Будистките семейства са многодетни, защото един от основните добродетели на будизма е да имаш деца, които при добродетелен начин на живот ще се преродят в Буда. Явно блъскането на глава в пода на джамия мисъл не ражда...
81
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Islqm i nauka i progres nema takova neschtomisiq nevyzmojna
80
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за справка - китайският император не е избивал будистите заради проблеми с религията им, а защото будизма не е бил подчинен на императорския двор. Между другото, днес китайски власти млатят мюсюлманите така, както заслужават. И това е точно заради исляма.
79
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално. До това доведе толестарията. Като стана войната в Сирия, защо съседните мюсюлмански държави не прибраха бежанците? Нали са братя и сестри по религия? Да вървят майната си. Дано света да потъне в кръв. Егати колониалното блато.
78
2
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обичам ги тези невероятни раздумки за "колониалното минало" на Европа. Ако не беше това "зловещо" колониално минало, нямаха да знаят какво е ток, образование, медицина. Ще да е било мега тежко... Ужасно даже! Толкова ужасно, че се наплодиха като *** и всеки използва постиженията на "колониалистите" бели. Тук обаче оглушително мълчат за колонизацията на други от мюсюлманите. След която не само ток няма - даже хора няма. Кой ли беше колонизирал България?
77
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"щом будисти правят това на мюсюлмани, значи смятай що за стока са мюсюлманите."Ахахахха, още един ***:))) Че като са будисти, какво? Да не пикaят олио? Много им е мирна религията ли?Не случайно китайският инператор ги е мачкал като скакалци и им е забранявал религията.
76
42
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А че Хан Крум е бил мюсюлманин, удобно се пропуска да се спомене. ;) Викате "Крумови закони", щото не ви е удобно да кажете, че са шариат. А лозята защо е заповядал да се изкоренят според вас?А Хан Чака (Хан на България, мюсюлманин), който християните убиват за да се харесат на Златната орда? ;)Приказвам си само... ;)
75
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Мирните мюсюлмани" във Филипините се борят за създаване на своя ислямска държава в южната част на страната. В хода на тази си невероятно "справедлива" борба, са избили десетки хиляди напълно невинни жители. Но така е с религията на мира. Тя в мир с други не може да живее.
74
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Прочетете малко за Кръстоносните походи, за падането на Константинопол, за зверствата им по Светите земи"Да де, но преди това ще прочетем за Тервел който по случайност напъдил арабеските от дето дошли, ще прочетем и за нашествието в Испания на същите арабески и как 700 години Реконкиста е била необходима да ги върнат обратно.
73
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брайвик даде началото исляма сама по себе си е агресивна религия. Насаждането на ислямската религия с цел да се заличават други религии поражда омраза. Прекалено много се толерира тази религия, проблема е в либералнити управления на държавите. Знаем кой стои зад тези неща онези които си мислят че ще управляват света. На хората им писва и това ще зачестява.
72
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
87, щом будисти правят това на мюсюлмани, значи смятай що за стока са мюсюлманите. Пък и леко им писма в Бирма от мюсюлмански номера - то бе бяха искания за автономии, то не бяха искания за шериатски закони. Съвсем за глупавички, неинформирани и неначетени ни имаш. Знаем ви що за стока сте. Пиесите "мирни мюсюлмани" ги играй пред по-непретенциозна аудитория. Опитай в приют за умствено изостанали. Макар да имам съмнението, че и там ще те хванат в лъжа.
71
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, а Филипините не бяха ли колония на САЩ? За един приятел питам...