Атаката в джамии в Нова Зеландия: Стрелял бял мъж, крайнодесен, антиимигрант

Стрелбата била излъчвана на живо в социалните медии
Обновена: 15 мар 2019 10:00 | 15 мар 2019 08:00, Елка Василева
142

Единият от нападателите, открили стрелба в две джамии в град Крайстчърч в Нова Зеландия, е австралиец с крайнодесни и антиимигрантски нагласи. Свидетел описа нападателя като "бял мъж, между 30 и 40-годишен, облечен в униформа".

Трима мъже и една жена са арестувани след стрелбата в две джамии в новозеландския град Крайстчърч.

По информация на местни медии жертвите са най-малко 27 души, а в болница с огнестрелни рани са приети други 30 души.

Още по темата

От полицията съобщиха, че са открити няколко импровизирани взривни устройства, прикрепени към автомобили.

Мъж, поел отговорност за нападението, е оставил антиимигрантски манифест от 37 страници, в който обяснява кой е и какви са причините за действията му. Той заявява, че ги възприема като терористична атака.

Според американски медии стрелбата е била излъчвана на живо в социалните медии, съобщи Bulgaria ON AIR.

Властите призоваха хората да избягват района около двете джамии, а всички училища във втория по големина град в страната бяха затворени до второ нареждане.

Властите в Австралия заявиха, че ще сътрудничат на Нова Зеландия с разследването на нападението.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн нарече случилото се днес "един от най-мрачните дни в историята на Нова Зеландия". Това е необичаен и безпрецедентен акт на насилие, посочи тя.

По думите й много от хората в джамията вероятно са мигранти. "Нова Зеландия е техният дом. Те би трябвало да са в безопасност тук. В Нова Зеландия няма място за екстремно насилие", подчерта Ардърн.


Вижте видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И какво по-точно "правят с мюсюлманите" във Филипините, като 90% от населението е мюсюлманско?"По-скоро 80% от населението е християнско. Почти уцели.
69
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И какво по-точно "правят с мюсюлманите" във Филипините, като 90% от населението е мюсюлманско? Искаш да кажеш, самите те нещо си правят на себе си?"------Очевидно християнската ти религия те е надарила с дeбилизъм. Чак толкова, че дори не ти достига акъл да влезнеш в интернер и да потърсиш информация преди да пишеш глупости. Филипините са 80% католици. Като има още поне 10% с други вярвания и само 10% са мюсюлмани.
68
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ооо, а мирните будисти в Мианмар хич не правиха етнически прочиствания на мюсюлмани щото."Ей, демагог. Въпросните мюсли са от съседен Бангладеш, минали незаконно границата, насели ли се на чуждото, размножили се, че и почнали полицаи да убиват. Ама там си нямат толераристко-либерзамотано правителство, ами просто прилагат закона.
67
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо ми беше мъдър човек. От своя баща бе бе научил една житейска максима - мюсюлманин да говори за мир е все едно прос******а да чете литургия - може да е убедителна, но така или иначе никой няма са й повярва.
66
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооо, а мирните будисти в Мианмар хич не правиха етнически прочиствания на мюсюлмани щото. С любезното съдействие на християнски военни съветници от "белите страни". То щото хич нямаше 2 милиона човека бежанци от там. То щото хич не убиваха майки с деца и не ги погребваха в масови гробове с багери.
65
8
 
32
 
! Отговори
do 87 преди 5 години
И какво по-точно "правят с мюсюлманите" във Филипините, като 90% от населението е мюсюлманско? Искаш да кажеш, самите те нещо си правят на себе си?
64
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пресничка атака на църква във филипините."А що не потърсиш във Филипините какво правят с мюсюлманите? И защо се е стигнало до там? Не ти отърва, нали?
63
1
 
39
 
! Отговори
... преди 5 години
Така да се знае, че съпротива има и от другата страна.
62
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 79.. Щото използването на "пич" е връх на грамотността..
61
1
 
41
 
! Отговори
Хюго Бос До 76 преди 5 години
Казвам веднага- преди 2 г, кли три, ислямисти завзеха град ( или област беше, не помня точно) във Фклипините. Дутарте прекъсна визитата си при Путин и разпореди никаква милост. Мислиш ли, че ислямистите са завзели града с цветя и любов?
60
3
 
44
 
! Отговори
. преди 5 години
За Филипините не се знае, но в Индонезия и Египет например ежедневно убиват християни целенасочено. Факт.
59
1
 
33
 
! Отговори
До 79 преди 5 години
Пич ако го играеш патриот и националист, поне вземи се научи да пишеш грамотно на езика си.
58
4
 
40
 
! Отговори
До 68 преди 5 години
Алоооо либерастът - живеем в 21 в. Не ми говори за неща отпреди 1000 г, пет пари не давам за Кръстоносците. А за 5 в геноцид да кажеш, като си почнал историята или товане е уместно, ама Кръстонозците е много уместно?
57
3
 
47
 
! Отговори
кк преди 5 години
Върху автомата си човекът бе написал имената на жертвите от мюсюлманската п*дофилска мрежа от Ротърхам, Великобритания. Да се знае.
56
3
 
37
 
! Отговори
До 73 преди 5 години
Живея във Филипините от известно време. Изглежда си запознат с гугъл... Може ли да ми кажеш кога християни са убити от мюсюлмани там? Благодаря!
55
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Какво ли да кажем за над милион и половина българи станали жертва на робство в мюсюлмански страни?"И кога става това? Образовай ни малко. ;)Защото когато българите по свое желание стават васали на турците (което християните наричат страшни битки с турския поробител), всички българи заедно на балканите като население нямат даже и 1 милион. А като свършва "робсвото", населението е близо 3 милиона, защото според вас кланетата раждат хора, а не убиват, очевидно.
54
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да кажа - Google е на ваше разположение. Вижте колко християни са убити за месец в Пакистан, Индонезия и Филипините. В пъти повече от убитите мюсюлмани За тези убийства обаче - пълно мълчание. Ако обаче бял и християнин реши да отмъсти - ауууу, вой до небесата, детайлно отразяване на всичко, обвинения срещу всички бели хора. Ако обаче бъдат убити христояни, тогава оправдаваме мюсюлманите... Да живеят двойните стандарти!
53
3
 
45
 
! Отговори
kk преди 5 години
Най-накрая дойде и ответния удар, нещо което напълно се очакваше. Този сега ще бъде обявен за най-големия терорист за всички времена в световните медии понеже е бял, християнин и десен - нещо което се случва веднъж на 50 години при подобни нападения. Иначе подобни атаки има всяка седмица от страна на джихадистите из целия свят, но няма проблем.
52
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От кога маорите станаха християни ?
51
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо мислите, че фашаги като тези или Брейвик си го преместват за България? Ако смятате, че западните нацисти ни слагат на по-различно място от тези, които тук ги смятаме за "по-нисша" раса сте в доста голяма заблуда..