Атаката в Крайстчърч от първо лице: Бум, бум... цели седем пълнителя!

Очевидци от джамията Ал Нур разказват за преживяното
15 мар 2019 12:05,
122

Снимка: Reuters


В джамията Ал Нур в Крайстчърч, минути преди да започне стрелбата, всичко е било "мирно, спокойно и тихо".

"Както винаги преди да започне службата може да чуеш и падането на игла", обяснява мъж на име Рамзан.

В 13:40, по време на следобедната молитва, избухнал огъня.

Още по темата

"Всичко започна в главната стая. Аз бях в страничната стая, така че не видях кой стреля, но видях, че някои хора тичат към стаята, в която бях аз. Видях хора, които имат кръв по тялото си и някои куцаха", обяснява Рамзан пред репортери.

"В този момент осъзнах, че нещата са наистина сериозни", казва мъжът.

За момента е потвърдено, че 49 души са загинали при двойната атака срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч в петък. Властите са арестували четирима души, сред тях и един австралиец.

Властите съобщиха, че са намерили множество взривни устройства, прикачени към коли из целия град.

Засега е ясно, че единият от двамата стрелци е излъчвал на живо стрелбата във Facebook. 16-минутния клип показва мъжът, който кара към джамията с редица автоматични оръжия, върху които има написани съобщения.

"И не забравяйте, момчета, последвайте PewDiePie", може да бъде чуто в един момент. PewDiePie е каналът на шведът Феликс Киелберг, който нееднократно е бил обвиняван в симпатии към културата на крайно десните.

Полицията на Нова Зеландия призова видео от стрелбата да не бъде споделяно. Междувременно и YouTube, и Facebook, работят по свалянето на клиповете.

Разказите на очевидците обаче не са по-малко плашещи. Фарид Ахмед описва, че е лежал под пейка, криейки се от стрелеца, който се придвижвал през сградата.

"Хората започнаха да се тълпят, да бягат и мъжът се обърна към тях и започна да стреля... така че знаех, че нямам шанс", обяснява той.

"Имаше пейка, просто легнах с половин тяло под нея. Преструвах се, че не дишам. Той смени пълнителите седем пъти. Бум, бум, бум, когато свършат куршумите той сменяше пълнителя отново", обяснява очевидецът.

Той допълва, че джамията има няколко помещения и нападателят обиколил всички стаи и стрелял по всички.

Рамзан, който е в инвалидна количка, твърди, че стрелбата е продължила най-малко 6 минути. Можел да чуе писъците и плачът, видял хората да падат мъртви, други да бягат.

Той самият не можел да стигне до никъде. Успял да се избута обратно в джамията, когато стрелбата приключила, опитвайки се да намери съпругата си и да помогне на останалите.

Там видял десетки хора, някои мъртви, други ранени.

"Видях сачмите по пода, стотици", казва Рамзан.

Други очевидци потвърждават разказите, че нападателят стрелял напосоки. Носел предпазно облекло и лицето му било скрито.

Пред New Zealand Herald един мъж твърди, че отначало хората в джамията решили, че е имало токов удар. След това обаче видели хора да тичат.

"Все още имам приятели вътре. Обаждам се на моите познати, но има много, с които все още не съм се чул. Страхувам се за живота на приятелите си", казва Мохамед Ибрахим.

Двойната стрелба в Крайстчърч е засегнала и друга джамия - Масджид. Засега полицията казва, че жертвите са само от двете джамии, но не могат да потвърдят дали няма други обекти, които също да са застрашени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъжно е как може да има хора като вас да се радват на смъртта на други хора, а до всичките атентати по света в нито една религия не пише да се гръмнеш някъде или каквото и да е и да убиваш невинни хора нито в корана нито в библията а религиите се използват като маска и е тъжно как всички като стадо овце се връзвате.Мразите българите с турски произход а реално повечето от вас имате такива близки или приятели и сте се убедили че в днешно време бариера за приятелство между двата етноса няма.
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само едно не рабирам. Какво търсят джамии в град с име "Църквата на Христот" ?
80
2
 
11
 
! Отговори
Аугусто Пиночет преди 5 години
Само така се оправят ислямските кучета-с убиване и тормоз.Колкото повече ги убиваш и обезкървяват,толкова по-голяма услуга правиш на планетата.Най-гнусните,мързеливи и безполезни същества са мислите.Откакто ги има на тази планета не са допринесли с изобретяването дори на един молив.Само осират и омирисват планетата.
79
5
 
4
 
! Отговори
Тони преди 5 години
До Киро ХНеее Кирчо не, говоря за ресурсите примерно петрол, що народ избиха затова.
78
2
 
39
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
До ТониНещо си се объркал, досега няма християни да са напусмали държавите си и да са отишли да се заселят да живеят в земите на Мохамед.
77
3
 
31
 
! Отговори
Исак Нютон преди 5 години
Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.
76
9
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 5 години
"Колко милиона мюсюлмани - цивилни жени и деца бяха избити с бомби и ракети през последните десетилетия?""В пъти повече отколкото християни в атентати!Закономерно е озлоблението им към нас, но да сведем глави и да им благодарим, че могат да простят!!!"В повечето случаи, на атентаторите единственото общо с религията е, че те изповядват религията на страха и насилието (не на исляма) и са предимно второ - трето поколение мигранти или бели маргинали, чийто живот им се струва безсмислен.
75
20
 
4
 
! Отговори
Тони преди 5 години
До Киро ХАми тогава и християните да си стоят в своите си държави, а не да да се възползват от ресурсите им.... ***
74
13
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Егати ***...
73
18
 
5
 
! Отговори
Шимон преди 5 години
Дръжте се с евреите и проблеми няма да имате ама почнете ли с нацистките простотии и съюзите ли се с исляметата тежко ви ще ви заличим от картите.Много внимавайте в картинката годината отдавна не е 33-та мислете му здраво.Защото иначе тежко ви.
72
5
 
59
 
! Отговори
Марттт преди 5 години
Къв го барат в Нова Зеландия тези мюсюлмани, аз лично съм мюсюлманка, но тази мания за величие изключително ме дразни. Не харесват запада, но но се заселват там, използват телефони и самолети, защо? Да ходят с камили и да си пращат съобщения с орли. Изключителна наглост е да построиш джамия на г** на географията, моли се вкъщи не го натяквай в очите на хората. Аман от тази толерантност, аман от черни и араби е*** майката на Европа и на белия свят.
71
2
 
14
 
! Отговори
Тракиец преди 5 години
Влиза закона на следствието или Кармичния закон за тези страни. Там ще настъпи ад такъв какъвто те създадоха в доста страни да ни ги посочвам. Сега лека полека се връща..
70
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората се бранят в Нова Зеландия и действат адекватно. Така че, не ги упреквам. На наглостта се отвръща - подобаващо.
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А войските на Чингис Хан колко българи от Волжска България избиха, а?
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦърBули са вид традиционни обувки.
67
3
 
39
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 5 години
Казано е:"Всяка жаба да си знае гьола!".Ние не трябва да се месим в техния живот-да си го живеят в Азия и Африка,а те не трябва да разрушават нашия в Европа и другите бели страни!Всеки-поотделно и няма да има проблеми!
66
1
 
24
 
! Отговори
До триещият коментар преди 5 години
Преди да триете коментари се образовайте малко.Мюсли е хранителна смес с овесени ядки.*** са вид традиционни обувки.Ромът е дестилирана алкохолна напитка.Обиди няма, съответно и предпоставка за *** на коментари, съдържащи някое от горните.
65
6
 
35
 
! Отговори
До 63 преди 5 години
Мисюлманите се избиват едни други. Сунити, шиити, уахабити. Не могат да се разберат кой по-праведен и кой е по-близък роднина на пророка и кой е по-арслан. Всеки воюва срещу всеки. Само алевитите са миролюбиви. Въобще не се опитвай да изкарваш християните виновни!
64
37
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛОШОВ Батак българи клаха българи. А при "робството" българите живееха в най-богатата империя и материално бяха много по-добре от всички европейци, пращаха децата си да се учат на книга във Виена, а децата им вместо да останат във Виена да мият улиците и да слугуват се връщаха при робството да стават учители в българските училища по селата.
63
13
 
22
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До АнонименНа мюслитата да благодаря за какво?Що не се скриеш!Ако някой им дължи нещо,то това не сме ние!Даже напротив-те ни дължат за 500-те години!Ама нейсе,от нас да мине!