Без солници на масите в ресторантите в Турция

Целта на кампанията е намаляване употребата на сол и захар
15 мар 2019 22:50, Елка Василева
70
Без солници на масите в ресторантите в Турция
Снимка: Pixabay

На масите в турските ресторанти вече няма има солници, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на председателя на Федерацията на ресторантьорите и сладкарите в Турция Айкут Йенидже.

Тази мярка се предприема, след като федерацията е подписала протокол с министерството на здравеопазването за намаляване на използването на сол и захар.

Айкут Йенидже е посочил, че след подписване на протокола е започнало обучение на майсторите готвачи, за да намалят използването на сол и захар в ястията.

Йенидже е изтъкнал, че въпросът за използването на сол и захар е от голяма важност за бъдещето на страната. Той е обърнал внимание, че докато определената от Световна здравна организация норма за допустима употреба на сол в храните е една чаена лъжичка на ден, то в Турция този лимит е над 2 лъжички.

Председателят на федерацията е изтъкнал, че клиентите имат нагласата да сложат сол още преди да са опитали ястието. Той е уточнил, че като първи етап е започнало обучение по въпроса на ресторантьорите и готвачите, а на втори етап ще бъде проведена информационна кампания с афиши и брошури, насочена към обществеността.

Йенидже е посочил, че на масите в заведенията вече няма да се оставя сол, пише БТА. Ако някой клиент поиска допълнително сол, той ще бъде обслужен, но същевременно клиентите ще бъдат информирани накратко за вредите от солта, е обяснил председателят на федерацията.

Готвачът Мюмин Йозгюр, който е с 50-годишен опит в бранша, е посочил, че след подписването на протокола в съответствие с инструкциите той и колегите му са намалили наполовина използването на сол.

Йозгюр е добавил, че има и някои протестиращи от новата практика клиенти, но броят на доволните е по-голям.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
13
 
! Отговори
zara преди 5 години
Незнам колко сол ядат,но да ограничат баклавите и кадаифа,че освен болни ще са и трътлести.
13
13
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДАНО НИКОГА НЕ МИ СЕ НАЛАГА ДА СТЪПВАМ В ТУРЦИЯ !БЯЛАТА ЗАХАР МОЖЕ ДА СЕ МАХНЕ!!!НО СОЛТА Е ЖИЗНЕНОВАЖНА ЗА ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ В МАЛКИ КОЛИЧЕСТВА!БЕЗСОЛНИ ПЪРЖЕНИ КАРТОФИ БЕЗСОЛНИ САЛАТИ , БЕЗСОЛНИ ЯЙЦА ! ТРАГЕДИЯ!
12
9
 
9
 
! Отговори
Шахин Османоглу преди 5 години
Дано ЦРУ, МОСАД, ПКК, ФЕТО да освободят Турция от диктатора Ердоган!
11
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Излиза необразована Турция е по напред от България?! Аз съм шокиран
10
7
 
16
 
! Отговори
Шахин Османоглу преди 5 години
До 11Пиле, събра ли достатъчно обезценени лири, за да си купиш лук за супа и джанки за десерт? Второ, много по-голям проблем от захарта и солта са десетките подсладители и консерванти в храните, ГМО-то, замърсяването на околната среда.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само това е зор..Всичко друго- рахат-локум!
8
0
 
14
 
! Отговори
ШЕРБЕТ преди 5 години
а бъклъвъ може ли
7
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се гради бъдещо здраво поколение а не с чалга и побоища в училищата вземайте пример другари учете се от по висшите не се срамувайте.
6
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, като са тръгнали да се грижат за здравето им, да ги информират и че свинското месо е по-лесно смилаемо от овчето месо и има благоприятен ефект върху храносмилателната система. Свинското месо съдържа голям брой витамини от група В, особено В12, желязо, цинк и протеини, а това са незаменими компоненти на тялото. От своя страна, витамините от група В контролират нормалното функциониране на централната нервна система, което се проявява от здрав сън, спокойствие и равновесие.
5
9
 
14
 
! Отговори
Шахин Османоглу преди 5 години
А дефицит на тоалетна хартия кога?
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако някой клиент поиска допълнително сол, той ще бъде обслужен, но същевременно клиентите ще бъдат информирани накратко за вредите от солта"А ще го информират ли за ползите от солта?
3
7
 
25
 
! Отговори
Шахин Османоглу преди 5 години
Ех, тези комшии! Лук не могат да си купят, нито пък джанки, а сега и сол и захар не могат да ползват. Да очакваме режим на тока и купони за храна, както и бисквити и брашно от Червения полумесец.
2
7
 
9
 
! Отговори
fake news преди 5 години
gluposti
1
0
 
25
 
! Отговори
Мустака преди 5 години
Солта и захарта са диверсия дело на Гюлен.