Без солници на масите в ресторантите в Турция

Целта на кампанията е намаляване употребата на сол и захар
15 мар 2019 22:50, Елка Василева
70
Без солници на масите в ресторантите в Турция
Снимка: Pixabay

На масите в турските ресторанти вече няма има солници, съобщава Анадолската агенция, като се позовава на председателя на Федерацията на ресторантьорите и сладкарите в Турция Айкут Йенидже.

Тази мярка се предприема, след като федерацията е подписала протокол с министерството на здравеопазването за намаляване на използването на сол и захар.

Айкут Йенидже е посочил, че след подписване на протокола е започнало обучение на майсторите готвачи, за да намалят използването на сол и захар в ястията.

Йенидже е изтъкнал, че въпросът за използването на сол и захар е от голяма важност за бъдещето на страната. Той е обърнал внимание, че докато определената от Световна здравна организация норма за допустима употреба на сол в храните е една чаена лъжичка на ден, то в Турция този лимит е над 2 лъжички.

Председателят на федерацията е изтъкнал, че клиентите имат нагласата да сложат сол още преди да са опитали ястието. Той е уточнил, че като първи етап е започнало обучение по въпроса на ресторантьорите и готвачите, а на втори етап ще бъде проведена информационна кампания с афиши и брошури, насочена към обществеността.

Йенидже е посочил, че на масите в заведенията вече няма да се оставя сол, пише БТА. Ако някой клиент поиска допълнително сол, той ще бъде обслужен, но същевременно клиентите ще бъдат информирани накратко за вредите от солта, е обяснил председателят на федерацията.

Готвачът Мюмин Йозгюр, който е с 50-годишен опит в бранша, е посочил, че след подписването на протокола в съответствие с инструкциите той и колегите му са намалили наполовина използването на сол.

Йозгюр е добавил, че има и някои протестиращи от новата практика клиенти, но броят на доволните е по-голям.
 


70
Още от Книги
У-лицата с Деси Йорданова: Четете на децата си!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари