България - 20-та по поскъпване на имотите в света

Дългогодишният лидер Хонконг се свлича от първо на 22-о място
15 мар 2019 20:44, Бойчо Попов
13
България - 20-та по поскъпване на имотите в света
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България е на 20-о място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на миналата година, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията отчита годишен ръст на цените на жилищата у нас от 6,3% в периода октомври-декември 2018 г. и 0,8% спрямо третото тримесечие на миналата година. Поскъпването на жилищните имоти се забавя в сравнение с третото тримесечие, когато повишението на цените достигна 7,5% на годишна основа и 2,8% на тримесечна основа, което отреди на страната ни 14-о място в индекса на Knight Frank.

За първи път Словения оглавява класацията на консултантската компания с годишен ръст на цените на жилищата от 15,1% през четвъртото тримесечие и 1,9% спрямо периода юни-септември. Ниските лихви по ипотечните кредити помагат на жилищния пазар в страната, като по данни на Словенската статистическа служба обемът от продажби почти се е удвоил от 5700 през 2009 г. до над 10 хил. в годината до третото тримесечие на 2018 г.

Дългогодишният лидер Хонконг се свлича от първо на 22-о място в класацията, като средните цени са отбелязали спад от 6,2% в последните три месеца на 2018 г. Понижението на цените е последица от затягането на жилищната политика през юни, волатилния фондов пазар, засилването на валутата и търговския спор между САЩ и Китай, който е оказал сериозно отражение върху нагласите на купувачите.

Целия материал четете в Investor.bg!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може при цени от 580 евро на кв.м.!
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
София е на 119 място в света в класацията за най- добри градове за живеене и на последно място в Европа и забележете на 20 място в света по ръст на цените на жилищата. Ужас, кой луд ще купува в гетото на света- София.
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отчаяние лъха от всяка такава статия. Къде са инвеститорите в имоти? Къде са чуждите граждани, инвестиционни фондове и др., инвестирали в имоти? Няколко големи играча си прехвърлят имоти на абсурдни цени, имитирайки пазар. Тук-там някой заблуден селянин се лъже, но само толова. За да пробутат нещо на тройна цена спрямо разходите, пускат 10 други обяви на 4-на цена... Защо чужденците не се лъжат да инвестират на този "перспективен" пазар? Те *** ли са? На тях пари не им ли трябват?
7
0
 
17
 
! Отговори
Мюмюн преди 5 години
Нормално,а нашите ориенталски кирпичи из Туркието никой не ги ще!
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България беше 21 -ва Икономическа сила в света !Наистина !
5
8
 
9
 
! Отговори
Бъдещето преди 5 години
Населението на земята нараства и светът се глобализира. Когато ние намалеем достатъчно, тогава по нашите земи ще се заселят хората от Далечния Изток или Близката Африка, който изпревари, а може и да се омешат. За тях трябва да строим жилища и то много.
4
15
 
1
 
! Отговори
бай Даньо преди 5 години
нашия с черните рунтави вежди все се включва на края на купона, не че повече ще падат някъде цените в рамките на живота на 40-50 годишните, криза като 2008 няма да има... Дрямахме дрямахме докато цените по света растат от 2009-*** (например в Америка са средно 70-80% нагоре от тогава , в Лас Вегас повече от 100%) , и сега скочи нашия да купува да не упущи далаверата чак през последните 3 години, нищо че бавачките му вият като прегрял струг - балон, сакън! ха-ха-ха! Ха честито 200евро/м2, няко
3
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целият свят се стича в България ,за да си купи имот !Не можем да ги удържим !!
2
1
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
И първа по обезличаване.
1
2
 
33
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
И кой ще живее в тия имоти ,бе ? 3 000 000 старци,които да 20 години ще измрат,никой не ражда...