Икономисти: Плоският данък у нас трябва да отпадне

Ваня Григоров и Красен Станчев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 15 мар 2019 23:07 | 15 мар 2019 22:42, Анисия Иванова
45

5067 гледания   |  Още видео
Плоският данък в България трябва да бъде премахнат. Около това мнение се обединиха Ваня Григоров от КТ "Подкрепа" и икономистът Красен Станчев в предаването "Денят ON AIR".

Григорова също така сподели, че прокуратурата така и не е успяла да разкрие какви точно злоупотреби има в Националния осигурителен институт. Тя допълни, че трябва да бъде въведен сериозен контрол върху издадените решения за ТЕЛК.

"Трябваше от прокуратурата да разберем какви злоупотреби има. Има проблеми с пенсии за натрупан трудов стаж. Няма как нещата да се оправят без контрол. Няма доказани злоупотреби. Трябва да има контрол за всичко. Недоофинансирането идва от това, че хора работят без трудов договори и доходите на работниците не са на светло. Сивият сектор у нас е огромен. Според последния доклад 20% от работниците у нас са в този сектор", обясни Григорова.

"Няма друга държава в ЕС, която да има 10% плосък данък. Това доведе до увеличаване на данъчна тежест. Данъчната ни система е изкривена, тя е порочна", каза още Григорова.

Красен Станчев пък сподели, че има много начини за източване на НОИ. Един от тях е фалшифициране на документи за трудов стаж.

"Има много начини за източване на НОИ. Проблемът е от 2003 година насам. Няколко пъти сме алармирали, че това се случва. Системата е сбъркана. НОИ и ТЕЛК харчат чужди пари. Има начини да се оправи проблемът. Пенсиите се фалшифицират със стажа. Трябва да има равно облагане на всичко - 10%. Не трябва да има и данък печалба. Той е излишен", заяви икономистът Красен Станчев пред Bulgaria ON AIR.


45
Още от Ако щете - вярвайте
Седмичен любовен хороскоп за 18 – 24 март
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Нямаше плосък данък. Искахме плосък данък. Получихме плосък данък.
Най-нисък данък в Европа. Най-справедлива (поне чисто математически) данъчна система.
Сега имаме плосък данък. Вече не го искаме плоския данък. Разни популисти започнаха да лобират за премахването на плоския данък. Най-лошото е, че статията въобще не отразява видеото и и буквално има авторски измислици. Цялото заглавие и самата статия са чист clickbait за хора които нито ще я прочетат, нито ще видя видеото.
Какво искаме всъщност?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Червените икономисти видяха, че заплати се повдигнаха малко от малко и народа започна да изплува от тинята, в която го бяха забили и започнаха да си правят устите за отпадане на плоския данък та да ни спаднат заплатите с по 30%.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
До 26

Аз съм напълно самоук програмист. Бях подведен от учебната ни система, че трябва да уча още 4 години, което бе абсолютна загуба на време и на пари!
Да ти връча ли сметката, а? И моля те, обясни ми, как е за твоя сметка! Аз плащам по 8000 лева данъци на година, без осигуровки. Ти плащаш по 500. Излиза, че аз плащам за теб, не обратното.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Ммм по-скоро не.
И каква е та "увеличена данъчна тежст"?
Не ми казвайте за държавите, където "до една определена сума не плащаш данъци", защото често тази сума е от рода на 1-2 минимални заплати, а след тов се плаща доста повече. Това е жалък опит, за да се източи каквато средна класа се е появила после ите 10-15 години.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
Защо манипулирате хората със заглавието? "Икономисти"! Единия от двамата Красен Станчев твърди обратното! Защо множествено число? Защо ни ЛЪЖЕТЕ! При това доказан икономист и в практиката! Тази "стринка" е магистър по маркетинг и консултант на "Подкрепа", и разни левичарски фондации. Публикува в "Дума", "Барикада" и т.н.! Защо въобще им обръщате внимание на нея и Мика Зайкова? Икономисти казаха! Хаха!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
Идиотско заглавие! Някаква недоказана измислена икономистка, тип какндидата на БСП за Европрламента Гумен Речев се изкашля и хоп в заглавието! На всички познатия ни Станчев казва обратното. Дори е за опростяване на данъчната система! 10 % върху всичко. Което и аз като счетоводител отдавна го мисля и не е в моя полза. И съм сигурен, че не е изсмукано от пръстите като на първата, а е минало през изчисления. Има пари за 2 кутии цигари на ден и ходи до селското кафе с кола. Много му тежал данъка!
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Лични партиди за който иска, но без добавяне на пари от бюджета. Много бързо ще видят личните партиди да намаляват и да изчезват от частните фирми.
Личните партиди ще им стигнат за няколко години и след това частните фирми ще им спрат пенсиите на отворковците и хитреците с личните партиди.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Единият казва, че плоският данък 10% трябва да отпадне и да се въведе прогресивен данък и необлагаем минимум.

Другият казва, че трябва да отпадне 10% плосък данък и да няма никакъв данък.

Да, май и двамата са на едно мнение?!!
26
11
 
1
 
! Отговори
гадни програмисти преди 2 дни
гадните програмисти взимат хиляди левове заплати.
а са се обучили за наши сметки. ама плащат едни мизерни данъчета.
естествено трябва да отпадне прлсокият данък.
25
0
 
0
 
! Отговори
корекция на коментар преди 2 дни
пак изтриха някого и аз станах 32. да се има предвид 31 тогава.Оня с бесовете и морето...
24
0
 
0
 
! Отговори
до 27 и 32 преди 2 дни
Браво на 27! Това е човек ,който може да мисли.

А този 32 - какво е искал да каже с коментара си е мистерия!
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Дамо без плосък данък
може да се постига
качество. Сега всеки блъска количество и налице са и отровни храни. И понеже налице са мащабно престъпно мислене и стил, може да се наложи въвеждане на едно по-дългосрочно стабилизиращо и прочистващо положение, както и да се нарича то. Защото бесовете са се юрнали към морето, но повличат и цялата държава. Та така. Какво чакаме?
22
3
 
3
 
! Отговори
Хахахахахаха преди 2 дни
Политиците обикалят около доходите на народа като мачка около каца със сметана, много искат да си навpaт муцуната вътре, но знаят, че ще ги изгърбят - който гласува за прогресивен данък няма да види власт поне 10 години напред ще гледа парламента отвън от жълтите павета :)
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До27. В НОИ станатли лични партиди. То Соц.
"конструкцията" ще почне да се разпада. Колективните договори и те ще отидат в миналото.
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Трябва да има необлагаем минимум, плавно увеличаване на данъците за доход над определена сума и връщане на ергенски данък. Звучи старомодно, но определено беше стимул за младите и раждаемостта.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Проблемите в пенсионната система могат да се решат само и единствено чрез въвеждане на лични партиди. Системата с общия кюп се е доказала като крайно неефективна, защото никой не е заинтересован да вкарва пари там, но всеки иска да взема колкото може повече.
Крайно време е всеки сам да поеме отговорност за собствената си пенсия. Искам моите пари да се трупат само за мен и аз да си преценявам колко да спестявам. Така ще съм заинтересован да го правя, вместо, както сега, да се чудякак да скатая.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Плоският данък трябва да остане, защото е най-справедлив! Всеки плаща според доходите си! Ама нали трябва да ни одерат още няколко кожи! Като го премахнат, ще измислят такава данъчна ставка, че който работи над минималната заплата - автоматично ще се смята за богат! Така както стана с детските преди години - белите работят и не получават, ***- се размножават и затова им се плаща! Как пък не се наситите!
17
2
 
3
 
! Отговори
Това не са икономи-- преди 2 дни
сти ,икономист е Г-н Борисов--щом се е нагърбил с управлението на държавата трябва да е много добър икономист някой ще каже ,че той има икономически екип ,но все пак трябва да го контролира иначе икономическия екип- ще управлява ,а ние все пак знаем къде живее шефът на икономическия екип и можем да направим предположение че някой друг пък управлявя него--- НО добре ,че съда стигна до извод ,че такива връзки няма и сега сме спокойни.. очакваме просперитет и висок европейски стандарт...
16
10
 
14
 
! Отговори
Очите преди 3 дни
Е аз съм на 2000лв бруто и ако някой пипне плоския данък веднага отивам при работодателя да искам да ми намали брутното(работодателя ми предлага такава опция) и останалото на калпак, както и предполагам, че ще направи всеки който може.
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
" Не трябвало да има данък печалба" ???!!!!
Наглостта им няма граници, демек ние ще си печелим космически ама вие не ни закачайте!
Във Франция искаха да им вдигат данък печалба на 35,% , а тука наглостта ,"бизнесменска" даже и искат да няма!