Какво се търси най-много на борсата – сервитьори, продавачи...

Безработните намаляха с 25 хил. за година
34
Какво се търси най-много на борсата – сервитьори, продавачи...
Снимка: архив, БулФото

Спад на регистрираните безработни и през февруари отчита Агенцията по заетостта.

Те са 205 013, като понижението спрямо януари е с 2,1%. Спрямо февруари 2018 г. безработните са с близо 25 600 души по-малко.

Равнището на регистрираната февруарска безработица също се понижава – то е 6.2%, като на годишна база се отчита значително намаление от 0.8 процентни пункта. Сравнението с предходния месец показва снижение с 0.2 процентни пункта.

Новорегистрираните лица през февруари са 23 466, като от тях 1 695 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

През февруари общо 19 478 безработни са постъпили на работа, като 82.4% от тях са устроени в реалната икономика. Други 192 души от групата на пенсионерите, учащите и заетите, са намерили своето ново работно място.

На субсидирани работни места са устроени 3 435 души: 2 626 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и 809 – по програми и мерки за обучение и заетост.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през февруари са 14 875, като 84.7% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (25.8%), хотелиерството и ресторантьорството (16.8%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11.9%), административните и спомагателните дейности (6.9%), строителството (5.0%) и др.

Най-търсените групи професии през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); продавачи; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта и др.
 


34
Още от Книги
У-лицата с Деси Йорданова: Четете на децата си!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Munchen_DE преди 6 дни
Жалка картинка е пазарът на труда и явно нищо не се е променило през последните години. Всичко изброено в новината се отнася за обслужващ и нискоквалифициран персонал и запланите едва ли надвишават 500 Евро на месец!
А нещо като наука, култура, изкуства? Нещо като инженери, изследователска дейност? Няма нужда! Знам за ИТ-тата, те са изключение.
33
0
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 1 седмица
Както се вижда се търсят все високо квалифицирани за родната просперираща икономика
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аха схеанах черноработници с ниски заплати дето да инсценират спад на безработицата да им дават заплатите с девет месеца закъснение, ни пък да пълнят позитивнара статистика за безработицата на правителството.Модерни роби, виждал съм и преди държави който проронват чужденци, но за първи път виждам такава, която поробва собственото си население.Класическа бананова република, но е дотам зле, че и плантации, даже няма.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дипутати, ох, не, дупе.тати,ох,пардон,абе,депутати не се ли търсят?
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така като гледам търсят се т'ъпанари които да работят без пари,друг е въпроса че те отдавна свършиха.
29
0
 
13
 
! Отговори
GENERAL PYRKO преди 1 седмица
bezrabotnite namalaxa s 25 XILADI ZA GODINA - zashtoto vsi4ki tezi sa napysnali balgaria -a ne zashtoto sa namerili rabota v ko4inata bg.
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Също се търсят миячи чистачи хамали масажисти проститутки и прочие професии, това неминуемо ще доведе до големи успехи в икономиката
27
2
 
13
 
! Отговори
Цветанов преди 1 седмица
Всичкое наред. Парламентарна криза няма! Всичко се развива добре, икономиката дърпа напред, безработицата пада, това означава, че населението става все по-богато и проспериращо, вследствие "европейското развитие". И наистина, тия дето не искат да бачкат за 700 лева са едни кому.нета, саботьори на новият обществен строй и неговата незаменимост.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 11

Работодателите нямат сметка от борсата да им търсят айти кадри понеже трудно биха открили добър кадър пък и документацията е голяма.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 20

Регистрацията е много бавна и често хората се регистрират за да вземат помощи а не за да работят.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 8

Държавния университета в БГ не е достатъчен за да подготви един айти кадър.
23
0
 
7
 
! Отговори
гост преди 1 седмица
Каквото повикало - такова се обадило.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Tърсят роби които освен да работят като волове и накрая вместо да чакат заплата да платят на шефа .Това и при робските времена го е нямало.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво се търси най-много на борсата
--

на "борсата" се търсят - домати, краставици, картофи, лук и т.н. ...
в "бюрата по труда" се търсят хора ... евентуално ...

оправете си ОТНОШЕНИЕТО към хората и тогава може имате претенциите "да ви работят".
термините, които използвате в общественото пространство, показват реалното подсъзнателно отношение ... колкото и да би искал някой "да ви работи", като вижда, че го третирате като "зеленчук" - епа няма да ви работи!
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спад на регистрираните безработни -->
...

--> ръст на НЕрегистрираните )
19
3
 
6
 
! Отговори
до теен преди 1 седмица
хаха разсмя ме
ще има да си ги чакаш тез 2500 в Русе че и не само там
18
6
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 1 седмица
ми нещо си се надценил, какво толкова ще и адмибистрирал на мрежата от 30 компа. Всеки деветокласник поразтропан с комютри ще ти я свърши таз работа.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
даа все хай тек пизиции на които се крепи ръста в икономиката и стабилността на държавата, смех ти да видиш
16
1
 
33
 
! Отговори
Teen преди 1 седмица
Даже не дочетох статията. В Русе за системен администратор на малка мрежа /30-на машини/ ми предлагат 700 кинта ?! Тшшш, тия живак ли са пили? Аре намерете си. Като стигнете до 2500 нето ми се обадете. Ако не ви изнася - внесете си бе :)
15
0
 
44
 
! Отговори
11111111 преди 1 седмица
"безработните са с близо 25 600 души по-малко"...
Защото са емигрирали. До гуша им е дошло, Веске, до гуша от празни приказки и калинки!