Момичето, което поведе борба срещу промените в климата

Тийнейджърка Грета Тунберг вдъхнови младежи по цял свят
15 мар 2019 19:42, Елка Василева
63
Момичето, което поведе борба срещу промените в климата
Грета Тунберг. Снимка: Reuters

Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг никога не е мечтала, че самотният й протест пред парламента ще прерасне в глобално движение.

От август 2018 г. 16-годишната активистка всяка седмица излиза на протест пред парламента в Стокхолм със саморъчно написан плакат, гласящ "училищна стачка в защита на климата".

"Мислех, че ще протестирам три седмици и че едва ли някой е повярвал, че ще го направя. Но аз го направих, а след това просто не бях удовлетворена. Затова направих хаштаг #Петъци за бъдещето (#FridaysFor Future) и видях как се разраства от ден на ден", каза тя.

Ученически стачки, предназначени да мобилизират по-активни действия за справяне с климатичните промени, са планирани за днес в повече от 1600 града в над 100 страни.

Тунберг вдъхнови младежите да принудят политиците да направят повече за справяне с климатичните промени и за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий в сравнение с нивата от прединдустриалната епоха - най-амбициозната цел, фиксирана в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Инициативата й е достойна за Нобелова награда за мир според норвежки опозиционни политици, които я номинираха за отличието.

Тунберг се обърна също към световния елит на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, както и към Конференцията за климата на ООН, състояла се миналата година в Катовице, Полша.

"Получих невиждана подкрепа от цялото екологично движение и от всеки, който е загрижен за климата. Това нямаше да е възможно без тях", написа тя на ДПА.

Тунберг казва, че идеята за ученически стачки е вдъхновена от учениците от гимназията в Паркланд, Флорида, където 17 ученици и служители на училището бяха застреляни през февруари 2018 г.

"Смятам, че Роза Паркс беше също чудесен пример, интроверт и стеснителен човек, за когото прочетох. Сега всеки трябва да е екстроверт и отворен към обществото. Не съм такава и смятам, че всички, които са като мен, могат да се вдъхновят, че ние можем също да бъдем чути и да променим нещата", казва Тунберг.

"Много вдъхновяващо и вдъхващо надежда е, че един човек може да промени нещо само като седи в автобуса", пише тя, имайки предвид как през 1955 г. Роза Паркс отказа да отстъпи мястото си в автобуса на бял мъж в Монтгомъри, Алабама - постъпка, възприета като повратна точка за движението за човешки права в САЩ.

Тунберг казва, че не се възприема като звезда, въпреки че хората скандират името й, когато я видят при посещенията й в Германия, Швейцария, Белгия и Франция.

"Но ако е от полза за климатичната кауза, че толкова много се пише за мен, нямам нищо против. Макар че това означава, че трябва да обмислям всяка своя постъпка. Ако ям хляб от найлоново пликче, някои (хора) започват да вдигат шум. Но смятам за положително, че всички виждат колко безполезна е подобна негативна кампания", казва тя.

На 11 години Тунберг е страдала от депресия. Допълнителен фактор става осъзнаването на климатичните промени и идеята, че не се прави достатъчно за борба с тях. Тя престана да се храни, но получи помощ и съумя да дискутира тревогите си със своите родители. Те спряха да ядат месо и да летят със самолет, което създаде трудности за майка й - оперната певица Малена Ернман.

Още по темата

Тунберг страда от синдрома на Аспергер, разстройство подобно на аутизма.

Попитана как това влияе на дейността й за климата, тя отговаря: "Много положително. Започнах да осъзнавам, че мога да се съсредоточавам много по-добре от повечето хора. Но мога също да се чувствам изключително изморена, когато изразходя енергията си".

"Ако не страдах от синдрома на Аспергер, щях да потърся други начини. Вероятно щях да работя с всички останали. Сега не се справям добре в екип и работя много повече сама в сравнение с други активисти, които искат да основат организации и да пишат устави и правилници. Затова "Петъци за бъдещето" не е организация на международно ниво. Това е хаштаг и движение, което се фокусира върху изследователската работа. Говорим за едни и същи цели, но говорим като отделни личности или от името на различни организация в различни държави.

"Има безброй организации и политически партии. Те трябва да променят начина си на мислене. Нямаме толкова много време да основаваме нови партии и организации. Промяната трябва да започне днес", казва Тунберг.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
18
 
! Отговори
читател преди 5 години
Безсмислени действия и пропиляно време на група хлапаци.На кой му пука, какво става с климата в Китай, Индия, Индонезия и десетки африкански страни. И американски също. Кухи напъни за изява.По-добре да си гледат уроците.
23
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко гнусно е да се използва болно дете за нечий личен интерес.Това момиче първо да поработи, да си поплаща ток, вода, телефон, дрехи, храна, да отгледа 1-2 деца и тогава да приказва.То е лесно така - друг се грижи за теб, а ти си играеш на еко активист.
22
2
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БОРБАТА ЗА КЛИМАТА Е ИЗГУБЕНА КАУЗА !!! ТОЗИ ПРОЦЕС МОЖЕ САМО ДА БЪДЕ ЗАБАВЕН НО НЕ И СПРЯН ДОКАТО СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ САМО СЕ УВЕЛИЧАВА А С ТОВА И НУЖДАТА ОТ ПОТРЕБЛЕНИЕ!ДА СЕ ПРЕОРИЕНТИРА КЪМ БОРБАТА С *** ! СВЕТА ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В БУНИЩЕ И ТОВА ВЕЧЕ СЕ СЛУЧВА
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как беше израза "полезен ***". Чудиха се кого да използват за си лансират задкулисните игри с квоти за газове и т. н. Щатите излезоха от споразумението за климата.Страните с най-мръсни производства печелят най-малко, но страните използващи суровините и материалите от тях са светци! Всяка енерго спестяваща и екологична технология е възножна само ако има къде да се произведе в "мръсни" държави.
20
10
 
21
 
! Отговори
Евреите ще бъдат преди 5 години
жестоко наказани !!!що за гадина може да използва дете за да прокарва гнусните си лъжи !!!
19
15
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БРАВО НА МОМИЧЕТО НО ТОЗИ ВЪПРОС Е ПРЯКО СВЪРЗАН СЪС УВЕЛИЧЕНИЕТО НА НАСЕЛЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА И НЯМА КАК ДА БЪДЕ РЕШЕН!ПО ДАННИ НА ООН ВЕЧЕ СМЕ 8 МИЛИАРДА ДУШИ А ВСЕКИ ОТ НАС ВРЕДИ НА КЛИМАТА КОЙ ПО-МАЛКО КОЙ ПОВЕЧЕ!!!ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ!
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми като и направят сметката за ток 2000 евро щото е много еко и през зимата да и мръзне малкото шуши в гащичките щото не може да си позволи "зелената енергия" друга песен ще запее.
17
2
 
22
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Поредното силно, илюминатско изпърдяване на световната сцена! Очаквайте до дни да се разпространи информацията, че малката Грета е лесбийка, или някаква друга странна форма на ***, или поне, че е приела Исляма и картината ще бъде пълна!
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много тъпо стадо трябва да е станал матрила, да се поведе по една пикла, която играе роля. Утре друга пикла ще излезе да протестира да ви прай ***
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно стабилно изригване на голям вулкан също е достатъчно за промени в климата.
14
3
 
25
 
! Отговори
Птеродактил преди 5 години
Те, климатичните промени ще си се случат независимо от хората, питайте динозаврите. Девойката да се сърди на слънцето, само от него зависи нещо.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даун, не Даунинг.
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен ми прилича на момиче със синдрома на Даунинг. Това не е обида, наистина ми прилича на момиче с генетични нарушения. Или снимката не става.
11
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** има проблеми на битово ниво. Не го занимавайте с планетата и белите мечки освен ако не става пъстърма от тях.
10
3
 
32
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Гнycно е 16-годишни деца да влизат в политиката, глобалистките корпорации съвсем изтpeщяха вече, Господ скоро ще ги накаже!
9
25
 
4
 
! Отговори
БЛЯК преди 5 години
Едно прекрасно будно дете! Всички трябва да вземем пример от това хлапе, да се позамислим и наистина да започнем да придобиваме навици като Разделно изхвърляне на отпадъци, да си сменим катализаторите на трошките където караме (вече са за по 250-350 лв) а и отоплението... Тук вече не знам, масово в еднофамилните жилища са на парно и замърсяването е в промишлени размери... Ако не се замислим сега, след време няма да има върху какво да мислим....
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Природата може за секунди да отвее човека като прашинка, къде са тръгнали тия да я защитават. Да гледат себе си да защитят, природата няма да загине и няма нужда от техните грижи, природозащитници...
7
2
 
12
 
! Отговори
Червей преди 5 години
Предлагам да създадем червейско движение за защита на лъвовете и тигрите и слоновете!
6
9
 
10
 
! Отговори
Енвайрънментал преди 5 години
Основният проблем на българите сега е, че не са енвайрънмент-ориентирани, а трябва да станат по-енвайрънмент ориентирани, да да мислят повече за белите мечки и да карат тротинетки за да борят замърсяването и глобалното затопляне. В Холандия където заплатите са по 4-5 хил. евро хората са енвайрънмент-ориентирани и карат тротинетки, затова заплатите им са по 4-хил. евро. И българите ако искат да взимат по 4-5 хил. евро заплати трябва да карат тротинетки и да станат по енвайрънмент-ориентирани.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи знае ... абе те всички уж знаят и накрая учениците им оправят нещата ПАЗЕТЕ ЧИСТО ОКОЛО СЕБЕ СИ