Убиецът от Крайстчърч се нахъсва със сръбска песен за Караджич

Песента "Od Bihaća do Petrovca sela" е от 90-те години
15 мар 2019 14:05, Елка Василева
216
Убиецът от Крайстчърч се нахъсва със сръбска песен за Караджич
Снимка: Reuters

Минути преди да застреля 49 души в две джамии в град Крайстчърч в Нова Зеландия, австралиецът Брентън Тарант се надъхва в колата си със сръбска песен от 90-години, в която се пее„Караджич, води своите сърби“.

Припомняме, че през 90-години на 20 век кървавите войни в бивша Югославия взеха живота на десетки хиляди хора. Въпросната песен "Od Bihaća do Petrovca sela" /От Бихач до Петрово село/ е свързана със съществувалата за кратко т.нар. Република Сръбска Краина на територията на Хърватия. Текстът й е следният:

Od Bihaća do Petrovca sela, do Petrovca sela
Srpska zemlja napadnuta cela, napadnuta cela.

Joj da vide hrvatske Ustaše, hrvatske Ustaše
Ne dirajte vi ognjište naše, vi ognjište naše

Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje
Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje

Iz Krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci
Čuvajte se Ustaše i Turci, Ustaše i Turci.

Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje
Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje.

Любопитно е, че избраната песен е свързана с Радован Караджич, който след пет дни очаква присъдата си на втора инстанция. Караджич беше осъден на първа инстанция от Трибунала в Хага на 40 години затвор през март 2016 г. по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г. Медии в Сърбия изразяват очакване Караджич да бъде освободен и да се завърне в страната.

Още по темата

Видеото със записа от колата на терориста се появи за кратко в социалните мрежи. Освен това той беше записал и самия терористичен акт. На кадрите се вижда как с дългоцевно оръжие той влиза в джамията и започва да стреля наред по хората вътре.

В коментари читателите на сръбските медии, съобщили за песента, пишат: „Само отново да не се окажем ние виновни за всичко“, „Още една възможност Западът да обвини Сърбия за всички злини, ето какви песни имат сърбите, създадени за убиване!“, „Очевидно е, че става дума за психопат и няма смисъл да се опитваме рационално на обясним неговите постъпки /като песента за Караджич, сръбските имена и т.н./“.

Масовият убиец освен това беше написал на оръжието си няколко имена на исторически личности на сръбски: Марко Милянов Попович, Стефан Лазар, Милош Обилич, Байо Пивлянин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
14
 
12
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Докато не разберете, че патриотизмът не е да мразиш другия, а да позволяваш на кучето си да не дриска и пикае върху озеленението пред блока и да не си хвърляш *** през прозореца, ще сте нищо повече от въздух под налягане....Сърби и българи, най-големите чалгаджии на Европа, което е вредно колкото джендъризма, ако не и повече, обичат да са високомерни и да дават оценки на другите, но не виждат в какви кочини живеят! Чистете екопътеките по планините, че вие *** сте ос.али всяко храстче и
152
6
 
16
 
! Отговори
Тони преди 5 години
Какъв екстаз, какво удоволствие е убийството на 50 невинни жертви, за някои сънародници, че искат и насърчават за още?!?! Мили мои дечица или сте много глупави или не сте виждали човек разделен на много частни на живо. Ако сте виждали няма да искате толкова неистово ничия смърт.
151
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 години
Добре че не е пуснал да слуша ,,Кара Кольо седеше ...'' Че тогаз да видите как се правят хитове по никое време.
150
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърби и руснаци са убийците на Балканите!ТЕ са в основата на всички кланета на нашата земя и верските противопоставяния.Чак, Владиката на КГБ, дойде да ни попречи да присъединим Македонската църква, към нас!
149
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Барем да си беше пуснал ЛюбэПо-идьотска музика от Любе едва ли има. Мисля, че е на едно ниво със Софи Маринова.
148
4
 
5
 
! Отговори
Антон преди 5 години
Не виждам бъларска връзка, надписите са само на сръбски език, с кирилица и латиница, както е правописът на сръбски. Този австраалиец сигурно има сръбски корени, в Австралия има много преселници от нашата съседка. Чете се и името на Шарл Мартел, французинът, победил и спрял нашествието на арабите във Франция. Да не бързаме да се навираме между шамарите.
147
6
 
5
 
! Отговори
Ааааааа! преди 5 години
Дай власт на комлексирания, необразован и промит мозък и ще видиш издевателства и зверства....80 процента от бай *** е такъв!Дай власт на комлексирания, необразован и промит мозък и ще видиш издевателства и зверства....100 процента БАШИБОЗУКА е такъв!и то 500 годишната историят показва страшното античовешко терористичнно лице на ИСЛЯМСКОХИТЛЕРИСКА идеология
146
7
 
10
 
! Отговори
Ааааааа! преди 5 години
Спете спокойно, ето и друг пример....сръбските кръволоци и те изклаха около 200 000 мюсюлмани,------------------Няма как да заспим спокойно след като мусулманските кръволоци изклаха над 500 000 християни в Сърбия ФранцияГермания Белгия Англия САЩ
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питайте някой србин да ви каже дали знае какво е Великата Тракториада... Колоните српски сельаци на трактори, които бегат пред настъпващата хрватска Олуйа (Буря), 1995 година.
144
2
 
6
 
! Отговори
Ааааааа! преди 5 години
Ами "християнския" свят не помага ли на СА в избиването на хиляди йеменци!!!?Йеменците за избиване от ХУМАНИТЕ САУДИТСКИ ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИСТИ същите КОИТО РАЗЧЛЕНИХА ХАШОГИ СИРИЯ И ИРАК
143
6
 
5
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Дай власт на комлексирания, необразован и промит мозък и ще видиш издевателства и зверства....80 процента от бай *** е такъв!
142
7
 
8
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Спете спокойно, ето и друг пример....сръбските кръволоци и те изклаха около 200 000 мюсюлмани, убиваха тези айдуци на корем и колкото им сърце иска...и изнасилваха и се гавреха....дано на драскачите тукб това им донесе удовлетворение и екстаз....***!
141
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция би русия в тая война капитулирахте тогава ще капитолирате и сега руски хибриди нямате бъдеще олгинчета
140
8
 
4
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Ами какво да кажем за грозното лицемерие на "християнския" лицемерен запад, за който ислямските фанатици са терористи, когато направят золум в техните държави, но обявяват същите за борци за демокрация, когато режат главите на сирийските или либийските войници! Факт! Така, че споко бе балалайки, вие сте избили повече мюсюлмани...няколкостотин срещу два три милиона във ваша полза!
139
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствения тероризъм който има тук е от руските хибриди който използват всеки проблем да представят запада лош а руския свинарник добър .По голям тероризъм от комунизма няма а кгб бе кървавата му ръка
138
10
 
6
 
! Отговори
Bluesky1 преди 5 години
Имало атентати в Париж и Европа! И това оправдава атентата в Нова Зеландия според повечето истерясали от кеф драскачи тук! Но защо услужливо пропускате фактите: колко хиляди невинни загинаха в инициираната от Франция и подкрепена от САЩ и ЮК война в Либия! Не избиха ли САЩ и съюзниците им стотици хиляди в Ирак? А какво направиха в Сирия...400 000 убити до тук! Това не е ли тероризъм? Ами "християнския" свят не помага ли на СА в избиването на хиляди йеменци!!!?
137
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Християнски ТЕРОРИЗЪМ.
136
7
 
6
 
! Отговори
Питър преди 5 години
Егати вкуса за музика.... Барем да си беше пуснал Любэ, ама къде ти такива усещания у психопат. С тоя поп-фолк трагедията придобива зловещо-комичен оттенък
135
1
 
4
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 5 години
До ЕВРОАТЛАНТИКОсъден на смърт от съдия българин ,едно от обвиненията е убийство на българин ....
134
3
 
5
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
песента е известна като "ремув кебаб сонг". нормално за празноглав крайнодесен от другия край на империята, дето "слав из куул". нищо, че топ песента по рок чартовете им от миналото лято описва историята на некв, дето го изяли.