Убиецът от Крайстчърч се нахъсва със сръбска песен за Караджич

Песента "Od Bihaća do Petrovca sela" е от 90-те години
15 мар 2019 14:05, Елка Василева
216
Убиецът от Крайстчърч се нахъсва със сръбска песен за Караджич
Снимка: Reuters

Минути преди да застреля 49 души в две джамии в град Крайстчърч в Нова Зеландия, австралиецът Брентън Тарант се надъхва в колата си със сръбска песен от 90-години, в която се пее„Караджич, води своите сърби“.

Припомняме, че през 90-години на 20 век кървавите войни в бивша Югославия взеха живота на десетки хиляди хора. Въпросната песен "Od Bihaća do Petrovca sela" /От Бихач до Петрово село/ е свързана със съществувалата за кратко т.нар. Република Сръбска Краина на територията на Хърватия. Текстът й е следният:

Od Bihaća do Petrovca sela, do Petrovca sela
Srpska zemlja napadnuta cela, napadnuta cela.

Joj da vide hrvatske Ustaše, hrvatske Ustaše
Ne dirajte vi ognjište naše, vi ognjište naše

Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje
Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje

Iz Krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci
Čuvajte se Ustaše i Turci, Ustaše i Turci.

Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje
Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje.

Любопитно е, че избраната песен е свързана с Радован Караджич, който след пет дни очаква присъдата си на втора инстанция. Караджич беше осъден на първа инстанция от Трибунала в Хага на 40 години затвор през март 2016 г. по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г. Медии в Сърбия изразяват очакване Караджич да бъде освободен и да се завърне в страната.

Още по темата

Видеото със записа от колата на терориста се появи за кратко в социалните мрежи. Освен това той беше записал и самия терористичен акт. На кадрите се вижда как с дългоцевно оръжие той влиза в джамията и започва да стреля наред по хората вътре.

В коментари читателите на сръбските медии, съобщили за песента, пишат: „Само отново да не се окажем ние виновни за всичко“, „Още една възможност Западът да обвини Сърбия за всички злини, ето какви песни имат сърбите, създадени за убиване!“, „Очевидно е, че става дума за психопат и няма смисъл да се опитваме рационално на обясним неговите постъпки /като песента за Караджич, сръбските имена и т.н./“.

Масовият убиец освен това беше написал на оръжието си няколко имена на исторически личности на сръбски: Марко Милянов Попович, Стефан Лазар, Милош Обилич, Байо Пивлянин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
6
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 134 преди 5 години
Не обичам турците, но за героизма им в отбраната на Галиполи от нашествениците им свалям шапка! Това е истински подвиг, а Мустафа Кемал, чийто корени може и да са наполовина български, се проявява като голям стратег!Кой заведе на заколение "момчетата от АНЗАК"? Лорд Уинстън Чърчил, лордът на Адмиралтейството на "Рулл, Британия!". Този некадърник и българофоб, един от виновниците за въздушните нападения над мирни български градове с хиляди жертви, е виновникът за Галиполи!Човекът на 100-летието!
132
9
 
10
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 години
НЯКОЙ ХОРА ДОСТА БЪРКАТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ С БЕЗКРАЙНА ТОЛЕРАНТНОСТ...ТА НАКРАТКО:ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ:-ХРИСТИЯНСТВО-ДЕМОКРАЦИЯТОЧКА
131
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вРАГОВЕТЕ НИ КРАДАТ ЗЛАТОТО, ПРОДАВАТ СКЪПИ САМОЛЕТИ, ОБИЖДАТ лЕВСКИ, ИЗЛЪЧВАТ ТУРСКИ ФИЛМИ, ПРАВЯТ ПАРТИИ НА бойко мутрата и на слави тариката, нарязват ни ракетите, опрощават дълговете на мюфтийствата а на другитне религии не, настройват ни срещу Русия, на трети март не и споменават името, лъжат че като народ не сме трудолюбиви, толерантни, това са нашите ВРАГОВЕ, ПРИЯТЕЛИ СА НА АЗИАТСКО-ТУРСКИТЕ НИ ВРАГОВЕ И СА ГОТОВИ ДА ЗАИГРАЙТ С ЕТНИЧЕСКИЯ МИР ВЪВ ВСЕКИ МОМЕНТ, С КОЕТО РЕКЕТИРАТ НАШИЯ ПОЛИ
130
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО НЕ СА ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ, ДНЕС тУРЦИЯ ЩЕ Е В РЕАЛНИТЕ СИ ТЕРИТОРИАЛНИ ГРАНИЦИ - ПО-МАЛКА ОТ БЪЛГАРИЯ. И няма да има един квадратен метър европейска земя в Турция. Кой създаде наркотрафикантско Косово със сила? КОЙ? КОЙ?КОЙ?Кой разпали война в Сирия за да угоди на Израел? Кой е направил така, че границите на бАЛКАНИТЕ ДА СА НЕЕТНИЧЕСКИ, ЗА ДА ИМА ОМРАЗА МЕЖДУ БЪЛГАРИ, ГЪРЦИ И СЪРБИ? бИСМАРК, дИЗРАЕЛИ, ЗАПАДЪТ. Кой ни фалшифицира историята и лъже че под турско народът ни е бил добре - София дв
129
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ти отърва историята за Батак, защото винаги сте яли бой от нас, последно през справедливия Възродителен процес.
128
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Окупатори, спрете да ни обяснявате, че Русия ни е враг, защото ние си знаем кой ни е враг, ислямистите и алчните западни олигарси, които ни пренаписват историята и ни насъскват срещу православните народи. От 400 години западът подкрепя Османската империя и днес Турската диктаторска държава. Срещу нас! Няма как да ви обичаме западните петоколонници, при положение, че вие сте си с турци и албанци. Вие си го правите сами. За капак признавате комунистическото извращение северна Македония и с това съ
127
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То Галиполи е погрешен десант на Британската армия. Реално Турция е напълно разгромена от всички държави , с които воюва .
126
9
 
26
 
! Отговори
La France преди 5 години
Колко ли трябва да си болен да избиеш десетки невинни хора, включително жени и деца в името на някаква извратена идеология/кауза. Да загубиш човешкия си облик и да се превърнеш в звяр и терорист. Този с какво се различава от терористите от ИД? Медиите в непрестанното си търсене на сензации и негативни новини, спомогнаха за създаването на психари. По цял ден само се пише за войни, насилие, престъпления, безредици, кръв. Този свят има нужда от повече доброта и любов.
125
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Нова Зеландия и Австралия има голяма омраза към турците заради битката при Галиполи 1915 където загиват хиляди младежи от двете страни без да успеят да превземат Проливите.
124
1
 
9
 
! Отговори
Weiss преди 5 години
До до псевдо историка Не, не е фанатизиран, болен е.
123
2
 
8
 
! Отговори
до псевдо историка преди 5 години
гледам и ти си фанатизиран елемент
122
5
 
16
 
! Отговори
Ааааааа! преди 5 години
В БИБЛИЯТА ПИШЕ Който сее ветрове че жъне бури . Исляма И ХИТЛЕРИЗМА СЕЕ ТЕРОР НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО СТЪПИ И Е НОРМАЛНО КАКВОТО Е ЗАСЯЛ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ДА ЖЪНЕ. ШИРОКАТА КЪРВАВА РЕКА КОЯТО Е ОСТАВИЛ ИСЛЯМА И НЯМА ДА ПРЕСЪХНЕ ДОКАТО ДЪЛБОКО ТЕРОРИСТИЧНАТА ИДЕОЛОГИЯ НА ИСЛЯМА НЕ БЪДЕ КАКТО ХИТЛЕРИЗМА ОСМИСЛЕНА И ОТРЕЧЕНА В ЕВРОУЧЕБНИЦИТЕ
121
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дядо ми доживя до 86г.благодарение на сърбитет.е сръбските партизани през Втората св.война. Бил е пратен в Хърватска.Настъпват германците.Обкръжават ги.Тогава местните сръбски партизани,по тайни пътеки ги конвоират до България,да могат да се приберат.Прехода отнема два месеца.Всички се прибират живи.Истинска история.
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25 пък направо заявява, че този е черногорец.1 го е побългарил и мисли, че е от Покрайнините ни. Сигурно имапредвид Западните покрайнини, но аз мисля, че 1 си фантазира.Кой ли е източникът на твърденията, че е черногорец или с черногорски корени?Може да е мешан.
119
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тулерастинКато гледаш повърхностно са ***,тези неканени от нас гости,но като се вгледаш са жертви,които си мислят,че са ни прецакали нас,но всъщност и те,и ние сме в една лодка.
118
10
 
16
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 години
Както цялата история на българия, и историята с баташкото "клане" е разбира се полу-лъжлива и полу-изопачена.---АЗ СЪМ ОТ КАРЛОВО.ИСТОРИЯТА НА ЛЕВСКИ КАК Я НАМИРАШ
117
3
 
2
 
! Отговори
до Анонимен до Ужасъ преди 5 години
Жалко ще е, ако наистина си дал. Преполагам, че и жена ти не е най-ярката свещ на тортата щом е опряла до теб. Сметай чадата, ако има наистина такива, какви Айнщайни са.
116
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
67 пише, че Тарант бил англичанин с черногорски корени.Последно, какъв е всъщност този човек?
115
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен до Ужасъ In преди 5 години
Ей *** смачкан дал съм много повече от колкото хиляда като теб, ти ли ще ми говориш за генофод бе потурлак ? НЯМА НИЩО СЪЗИДАТЕЛНО, ГРАДИВНО И ИЗМИСЛЕНО ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ТАЗИ ОТВРАТИТИЛНА РЕЛИГИЯ. Всичко което ползваш е измислено от християните та ти ли ще ми говориш за генофода бе потурлак. След ромите вие сте най излишни на този свят.
114
4
 
13
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 години
ЗА ДА ПОБЕДИМ В ЕВРОПА ОТВЪТРЕ НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАВЯМЕИСТОРИЯТА...ПОМНЕТЕ КОИ СТЕ, И КАКВО НИ ВЗЕХА