Убиецът от Крайстчърч се нахъсва със сръбска песен за Караджич

Песента "Od Bihaća do Petrovca sela" е от 90-те години
15 мар 2019 14:05, Елка Василева
216
Убиецът от Крайстчърч се нахъсва със сръбска песен за Караджич
Снимка: Reuters

Минути преди да застреля 49 души в две джамии в град Крайстчърч в Нова Зеландия, австралиецът Брентън Тарант се надъхва в колата си със сръбска песен от 90-години, в която се пее„Караджич, води своите сърби“.

Припомняме, че през 90-години на 20 век кървавите войни в бивша Югославия взеха живота на десетки хиляди хора. Въпросната песен "Od Bihaća do Petrovca sela" /От Бихач до Петрово село/ е свързана със съществувалата за кратко т.нар. Република Сръбска Краина на територията на Хърватия. Текстът й е следният:

Od Bihaća do Petrovca sela, do Petrovca sela
Srpska zemlja napadnuta cela, napadnuta cela.

Joj da vide hrvatske Ustaše, hrvatske Ustaše
Ne dirajte vi ognjište naše, vi ognjište naše

Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje
Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje

Iz Krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci
Čuvajte se Ustaše i Turci, Ustaše i Turci.

Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje
Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje.

Любопитно е, че избраната песен е свързана с Радован Караджич, който след пет дни очаква присъдата си на втора инстанция. Караджич беше осъден на първа инстанция от Трибунала в Хага на 40 години затвор през март 2016 г. по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г. Медии в Сърбия изразяват очакване Караджич да бъде освободен и да се завърне в страната.

Още по темата

Видеото със записа от колата на терориста се появи за кратко в социалните мрежи. Освен това той беше записал и самия терористичен акт. На кадрите се вижда как с дългоцевно оръжие той влиза в джамията и започва да стреля наред по хората вътре.

В коментари читателите на сръбските медии, съобщили за песента, пишат: „Само отново да не се окажем ние виновни за всичко“, „Още една възможност Западът да обвини Сърбия за всички злини, ето какви песни имат сърбите, създадени за убиване!“, „Очевидно е, че става дума за психопат и няма смисъл да се опитваме рационално на обясним неговите постъпки /като песента за Караджич, сръбските имена и т.н./“.

Масовият убиец освен това беше написал на оръжието си няколко имена на исторически личности на сръбски: Марко Милянов Попович, Стефан Лазар, Милош Обилич, Байо Пивлянин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
6
 
12
 
! Отговори
Ааааааа! преди 5 години
Защо не писахте за братята Куаши и другите ислямски терористи, че за Из роди, а този нещастен измъчен човечец който ДЕНЕМ И НОЩЕМ Е ПРЕЖИВЯВАЛ ВСИЧКИ ИСЛЯМСКИ ЗВЕРСТВА И ПЛУВАЛ ДО ШИЯ В ШИРОКАТА РЕКА ОТ КРЪВ ОСТАВЕНА ОТ ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ ПО ДУМИТЕ НА МАГАХАН . ТОЗИ ВСЕКИДНЕВЕН ИСЛЯМСКИ ТЕРОР И ХИЛЯДИТЕ ПЛАЧЕЩИ ЖЕРТВИ С МНОГОСТРАДАЛНА СЪДБА КОЯТО Е СЪПРИЖИВЯВАЛ ТОЗИ НЕЩАСТЕН ЧОВЕК
112
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О,ШИПКАТри деня младите дружини как прохода бранят.Горските долини трепетно повтарят на боя ревът.
111
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си спомним 5 века по какво робство сме били и кой е изклал българите в град Батак.Нека сега те да плачат както преди са плачели нашите деди...
110
8
 
10
 
! Отговори
Всъщност преди 5 години
няма много голяма разлика между клавиатурните кръстоностци тук и ***. В големи групи, когато мислят, че са анонимни, са много силни и смели. Иначе мищоци.Затуй сигурно форумните супергерои мразят ***. Защото всъщност мразят себе си.
109
2
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Оригиналното неорязано видео - https://satoshibox/qqp54dass8fdu66553ifiao7
108
4
 
12
 
! Отговори
Ааааааа! преди 5 години
АГРЕЦИЯТА Е ЗАЩИТНА РЕАКЦИЯ НА ИСЛЯМСКАТА АРЕСИЯ И ПОКАЗЕН ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИЗЪМ Защо спряхме за говорим за терористичните актове в Париж Ница и много други градове в Европа и Англия и невороятния ислямски тероризъм и агресия осакатил душевно МИЛИОНИ ЕВРОПЕЙЦИ
107
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Против тероризма и невинните жертви съм, смятам че това не е начина, но като българин се гордея че нашия народ е един от спасителите на християнска Европа. Иначе има начин за справяне с мутикултуризма: вместо да бомбите БИ, им оправете държавите да си живеят там, вместо да идват в Европа и да се давят в средиземно море. А тези които са вече тук ги върнете обратно. Обаче кукловодите не искат това и създават омраза и вражда между цивилизациите, подпомагани от слугите им.
106
3
 
2
 
! Отговори
до Анонимен до Ужасъ преди 5 години
И ти не допринасяш за генофонда. Дарвинизма също допуска грешки като тебе. Но като цяло работи. Малко сте, страхливи сте и за че.п за зеле не ставате.
105
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен до Ужасъ In преди 5 години
И ти не допринасяш за генофонда. Дарвинизма също допуска грешки като тебе. Но като цяло работи. Малко сте, страхливи сте и за *** за зеле не ставате.
104
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Koйто защитава србите пред българският интерес е предател достоен за разстрел
103
3
 
1
 
! Отговори
Адам Смит преди 5 години
До Анонимен 103Тоалетна е панелния коптор където живееш
102
2
 
1
 
! Отговори
Ужасъ Inc. преди 5 години
Не ми използвай псевдонима, измисли си свой ако имаш възможност
101
3
 
6
 
! Отговори
Maximus преди 5 години
В този форум има доста за Милев. Д-р Милев. Психиатър.
100
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен до Ужасъ In преди 5 години
Ей потурлак това ще бъде само началото на хората им писна от вашата извратена религия. Изкривена религия за промиване на мозъци, ще се съобразявате както ние се съобразяваме със вас. Европа е християнска както и Нова Зеландия, ако не ви изнася вземайте си килимчетата и обратно в Азия, Африка, и пустинята там къдито ви е мястото. И аз подкрепям на 100% това което е станало, вие сте непоносими.
99
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснак е и отмъщава за Чечня.
98
3
 
11
 
! Отговори
Remove kebab преди 5 години
Каквото повикало, такова се обадило... Благодаря за вниманието!
97
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е момента да поканим уплашените мюсюлмани от Нова Зеландия в Европа - да се заселят, да заплождат европейките и да ислямизират континента. Защото сме либерал-социалисти и наш дълг е да превърнем Европа в една голяма обществена тоалетна.
96
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добри и лоши хора има сред всички вероизповедания, етноси и националности!Този убиец към кои е и кого всъщност подкрепят маргиналите?
95
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайстчърч си защити името успешно!
94
3
 
9
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
В Медиите излезе информация че стрелеца е Украинец , Вярно ли е ?