Убиецът от Крайстчърч се нахъсва със сръбска песен за Караджич

Песента "Od Bihaća do Petrovca sela" е от 90-те години
15 мар 2019 14:05, Елка Василева
216
Убиецът от Крайстчърч се нахъсва със сръбска песен за Караджич
Снимка: Reuters

Минути преди да застреля 49 души в две джамии в град Крайстчърч в Нова Зеландия, австралиецът Брентън Тарант се надъхва в колата си със сръбска песен от 90-години, в която се пее„Караджич, води своите сърби“.

Припомняме, че през 90-години на 20 век кървавите войни в бивша Югославия взеха живота на десетки хиляди хора. Въпросната песен "Od Bihaća do Petrovca sela" /От Бихач до Петрово село/ е свързана със съществувалата за кратко т.нар. Република Сръбска Краина на територията на Хърватия. Текстът й е следният:

Od Bihaća do Petrovca sela, do Petrovca sela
Srpska zemlja napadnuta cela, napadnuta cela.

Joj da vide hrvatske Ustaše, hrvatske Ustaše
Ne dirajte vi ognjište naše, vi ognjište naše

Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje
Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje

Iz Krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci
Čuvajte se Ustaše i Turci, Ustaše i Turci.

Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje
Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje.

Любопитно е, че избраната песен е свързана с Радован Караджич, който след пет дни очаква присъдата си на втора инстанция. Караджич беше осъден на първа инстанция от Трибунала в Хага на 40 години затвор през март 2016 г. по 10 обвинения, включително геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война през 1992-95 г. Медии в Сърбия изразяват очакване Караджич да бъде освободен и да се завърне в страната.

Още по темата

Видеото със записа от колата на терориста се появи за кратко в социалните мрежи. Освен това той беше записал и самия терористичен акт. На кадрите се вижда как с дългоцевно оръжие той влиза в джамията и започва да стреля наред по хората вътре.

В коментари читателите на сръбските медии, съобщили за песента, пишат: „Само отново да не се окажем ние виновни за всичко“, „Още една възможност Западът да обвини Сърбия за всички злини, ето какви песни имат сърбите, създадени за убиване!“, „Очевидно е, че става дума за психопат и няма смисъл да се опитваме рационално на обясним неговите постъпки /като песента за Караджич, сръбските имена и т.н./“.

Масовият убиец освен това беше написал на оръжието си няколко имена на исторически личности на сръбски: Марко Милянов Попович, Стефан Лазар, Милош Обилич, Байо Пивлянин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
0
 
! Отговори
184 преди 5 години
184
172
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен169 Точно,сърбите са най-малко "южни славяни",това понятие е измислено сравнително късно в историографията,а сърбите ,както и руснаците го използват за имперските цели на Русия и сепаратистичните такива на Сърбия.Откакто се премествала на изток,Сърбия винаги е отнемала български територии.Създали са държава през Късното Средновековие и то с помощта на България.Само във Войводина живеят 30 малцинства,да не говорим за Санджак,какви"южни славяни"са сърбите,не ме разсмивай?
171
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен166 Сърбите са лицемери и сепаратисти.С помощта на Русия,тнеха от България български територии,със злато "купиха"Охридската,българска архиепископия ,изклаха,ограбиха и прогониха от Македония,Западните покрайнини българи,живяли тав от незапомнени времена.
170
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен166 Излез от миризливата си дупка и виж,че сърбите за днес в окаяно състояние,Сърбия е в изолация с две степени страната им е по-назад от нашата по стандарт.Така е,защото са с агресивна Русия,надявайки се,тя да "им върне"Велика Събия,васкирана като Югославия.Сърбите са екстревисти ,агресори и сепаратисти,с помощта на Русия отнеха изконни български териториии-ЮжнаМорава,Македония,Западните покрайнини и избиха,ограбиха и прогоних българите от там.
169
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Адолф Айхман177 Ти си продажник,защото не си нито българин,нито човек.Сърбите са най-продажното племе на Балканите,дадоха се на Русия и отнеха изковви български зеви.Сърбите са масови убийци и терористи,доказаха това по време на Войната в бивша Югославия,когато изклаха,изнасилиха,обраха и прокудиха над 200 000 несърби.
168
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
" Те са 100% южни славяни "Хей ваатенски про стак........няма славяни, нито южни, нито северни........така както няма югоСлавия....Понял?
167
11
 
4
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 5 години
Република Србска няма нищо общо с Хрватските продажници. Тя беше създадена за защита на Сръбското население в Босня и Хрцговина, тва е. Сърбите никога не са ни обичали, но защо? Защото ние за тях сме смес от вредни гени и продажници. Те са 100% южни славяни и имат право да плюят по продажното племеце.
166
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смел мъж и войн!Един такъв смел мъж, като та потроши цялата, да не ревеш за Истанбулската конвенция. Въобще не изпитвам съчувствие към вас. Сами искате да ви чупат манерките!
165
5
 
9
 
! Отговори
Демитра преди 5 години
Смел мъж и войн!
164
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ги жаля ли......Ми не ....Жребия на СL ме вълнува в пъти повече!С тяхните камъни - по празните им чутури.Да видят какво е
163
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Fake news. Angliiski kralski teater....
162
7
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
Най-големите терористи на планетата-мюмюните...плачат жално и се вайкат защо с тяхните камъни по техните кратуни!
161
3
 
7
 
! Отговори
Неучуден преди 5 години
Като видиш какво са правили правоверните на Балканите и ти идва да хванеш пушката.Нормално.
160
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Bluesky1Няма нужда да ни даваш акъл или го прави у вас в Турция да не ви подпукаме и вас тука!
159
2
 
5
 
! Отговори
Kiki преди 5 години
Чак пък убиец.... оправете си заглавието
158
2
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Чак па братя сърбите не са.Гонеха българите от Македония.
157
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен35Сърбите не пишат на кирилица бре....Сърбите пишат и на кирилица, е на латиница. Излез от панелката и отиди до Сърбия да видиш какви приятни хора са! Сърбите са наши братя и ние имаме да изкупуваме греховете си към тях, направени от фашистките убийци от нашия окупационен корпус през ВСВ. Ама това не го знаем, че е по-удобно и е срамно! Добре, че Първа българска армия се би срещу немците в Сърбия и Унгария! Тогава сърбите излизаха да посрещат нашите юнаци с "Живела Бугарска Армиjа!
156
6
 
5
 
! Отговори
turk преди 5 години
На някои от прости хора в този форум е много трудно да им се обясни че за просперитет им трябва мисъл, която да има качествата коректност и достатъчност, или казано на арабски език: акъл. Ама то не e ... да им го набиеш.
155
5
 
7
 
! Отговори
до пишлеметата преди 5 години
С какво живота ви ще стане по-добър като десетки майки, бащи, съпрузи и съпруги, деца си легнат днес загубили близък и обичан човек? С нещо друго можете ли да се похвалите днес, нещо постигнахте ли?
154
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово е сръбска територия, незаконно открадната от Сърбия в полза на албанската мафия!!Хашим Тачи "Змията", един мафиотски бос и търговец на дрога и човешки органи опъна дъртата вещица Мадлин-Олбрайт и тя лобира за да се откъсне Косово от Сърбия!!