Главният прокурор на Украйна не забогатял незаконно

Антикорупционното бюро закри делото срещу него
31
Главният прокурор на Украйна не забогатял незаконно
Протест срещу корупцията. Снимка: БТА

Националното антикорупционно бюро на Украйна и Специализираната антикорупционна прокуратура прекратиха делото срещу главния прокурор на страната Юрий Луценко по обвинение в незаконно обогатяване, предаде
ТАСС.

Разследването започна още през ноември 2017 година. Тогава двете институции получиха достъп до банковите и други финансови документи на Луценко.

Изданието "Украински новости" цитира източник от правоохранителните органи, според когото делото е било прекратено, тъй като не са констатирани престъпни действия. По думите му решението е било прието още преди отмяната на текст от наказателния кодекс за отговорността на държавни служители за незаконно обогатяване.

На 26 февруари Конституционният съд на Украйна постанови, че текстовете в члена от наказателния кодекс за незаконно обогатяване на държавни служители не отговарят на принципите на върховенството на правото.

Съдът мотивира решението си с това, че текстовете нарушават презумпцията за невинност, защото задължават самия заподозрян да докаже законността на състоянието си. По-късно антикорупционното бюро потвърди, че във връзка с решението на съда то е започнало да закрива наказателни дела, които към момента са 65. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
13
 
! Отговори
ами преди 5 години
Точно като в ***....няма виновни от властимащите!
3
0
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Ай стига бе!? Не може да бъде!
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Съдът мотивира решението си с това, че текстовете нарушават презумпцията за невинност, защото задължават самия заподозрян да докаже законността на състоянието си."АХАХАХхахаХААХ досега не бях чувал по-безумен мотив за прекратяване на дело. Ами направо да разпускат полицията и прокуратурата- за какво са им след като всички са невинни по презумция? Хем така няма да се нарушават правата на заподозрените.Ето какви хора са на власт в Украйна.
1
0
 
11
 
! Отговори
Моркоф преди 5 години
Шо це таке? - незаконно обогатяване