"Нов път на коприната": Как Китай разединява Европейския съюз

Пекин примамва бедните страни с евтини кредити и инвестиционни обещания
Обновена: 16 мар 2019 21:07 | 16 мар 2019 20:40, Веселина Йорданова
87
"Нов път на коприната": Как Китай разединява Европейския съюз
Снимка: БТА

Всяка страна-членка на ЕС има собствен поглед върху света. А това в повечето случаи е свързано с вътрешната ѝ политика. Италианската икономика крета и 11 години след финансовата криза. Безработицата е висока. Страната е затънала до гуша в дългове. ОИСР прогнозира, че икономическият ръст на Италия ще се свие през текущата година с около 0,2 процента. Затова италианското правителство приветства предложението на Китай да инвестира в Италия, ако италианците се присъединят към инициативата "Нов път на коприната" - без значение какво мисли по въпроса ЕС. Италианският премиер Джузепе Конте може да подпише съответната декларация за намерения по време на посещението на Си Цзинпин в края на март, пише Франк Зирен, Дойче веле.

За по-твърд подход към Китай

Италия не е единствената европейска страна, която иска да се присъедини към инициативата "Нов път на коприната". Португалия, България, Хърватия, Чехия, Гърция, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Малта и трите балтийски страни вече договориха инвестиционни споразумения с Пекин. Но Италия е от друг калибър - говорим за страната с четвъртата най-силна икономика в ЕС и осмата в света. Решението на Италия обаче дойде в много неподходящ момент: миналия вторник ЕС оповести свой стратегически документ, с който се задължава да втвърди подхода си към Китай.

В документа се посочва, че Китай е "партньор за сътрудничество", който обаче трябва да се придържа към международните правила. Разбирайте - правилата, писани от Запада. В случая става въпрос за това да няма дискриминация, за равнопоставеност и отворени системи. В този смисъл Европа трябва да засили собствената си вътрешна политика и индустриална база. Но Европа може да успее само ако е единна - в противен случай ще се провали. За Брюксел нещата са ясни: чрез инициативата "Нов път на коприната" Пекин се опитва да разшири влиянието си и да задълбочи разцеплението в ЕС. Китай примамва бедните страни с евтини кредити и инвестиционни обещания и ги прави зависими. Един пример: преди време Гърция и Унгария блокираха с вето общи европейски декларации за човешките права в Китай.

Това плаши американците

Вашингтон гледа на нещата по същия начин. И то не откакто Тръмп е на власт. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Гарет Маркиз нарече инициативата "Нов път на коприната" - "суетен проект". САЩ се опасяват, че Китай като хегемон в Азия, Африка и Европа може да ограничи влиянието на САЩ - този техен страх има дълбоки корени. Заради това и американският посланик в Рим Люис Ейзенбърг на няколко пъти предупреди италианците да не подписват споразумението с Китай.

Брюксел също не знае какво да прави и сега апелира за европейска солидарност. Страните-членки носят отговорност за това, тяхната китайска политика да "съответства на европейските закони, правила и политическа линия", четем в стратегическия документ. Брюксел обаче не може да ги принуди да следват неговата линия.

Рим се надява чрез "Новия път на коприната" да съживи износа си. Стоките "Made in Italy" са много популярни в Китай. Китай пък, от своя страна, иска чрез пристанищата в Триест, Палермо и Генуа да си осигури по-добър достъп до Европа. "Тук съществува огромен потенциал, който вече ползват другите страни", казва държавният секретар Микеле Герачи, който е работил дълго като икономист в Китай и владее перфектно китайски език. "Познавам Китай много добре и знам, че ние можем по-добре от другите да разпознаем рисковете", казва той. Няма значение дали той се надценява или не. Факт е, че Китай в момента предлага най-привлекателната алтернатива за страните от ЕС със стагнираща икономика.

Принудата не е стратегия

Съществува опасност новият европейски стратегически документ да потъне в някое чекмедже. Да принуждаваш страните-членки да редуцират икономическите си връзки с Китай не може да бъде дълготрайна стратегия. Освен това те няма да се подчинят. Китай знае това много добре и умело изиграва козовете си. Миналия петък китайският външен министър Ван И призова правителството в Рим да не се поддава на натиска на ЕС. "Италия е независима страна и ние вярваме, че тя ще държи на своето независимо решение", заяви той.

Все пак Рим даде малко на заден ход, обявявайки, че става въпрос за необвързваща декларация за намерения. Уточнено беше, че ще продължат и разговорите по този въпрос с Вашингтон. В крайна сметка Рим ще отстъпи само ако получи нещо в замяна от Брюксел. А времето напредва: на 21 март ще се проведе поредната среща на върха на ЕС, в дневния ред на която е включена и темата за Китай. На следващия ден китайският държавен и партиен ръководител Си Цзинпин ще пристигне на посещение в Рим.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
14
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Да сравняваш Китай и Русия е трудно, защото Елцин слушаше мотамо ЦРУ и направи икономика - копие на Американската. Китай си остана соц страна, която не си даде обществените предприятия и монополи на ***. Съответно последните трябваше да инвестират всичките си пенсионни фондове в Китайската икономика. Сега печатат Евра и Долари без покритие и пак не им стигат.
43
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На европейския съюз целия свят му е виновен, че самият той е недоносче.
42
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилите много обичат да слагат китай и русия в една кошница, а разликата е огромна. Едната е западаща империя с бедно население, управлявана от несменяем диктатор на кгб, другата просперираща модерна държава.
41
4
 
27
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
Помните ли Теорията за Конвергенция на Капитализма и Социализма (Комунизма) - такава система, която съчетава най-доброто от двете общетвено-икономически формации. Ето това е днесс Китай. Онова, което много плаши поддръжниците на стария ред на Запад е, че една такава система може да сработи завидно добре.
40
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС загива, Китай и Русия са суперсили...................никой не иска силен ЕС, нито САЩ, нито Китай, нито Русия!!!
39
11
 
29
 
! Отговори
BGexit преди 5 години
ЕС прогнива от корупция и джендъризъм, а брюкслските корyмпета си търсят виновен - Путин, Китай, Туция, емигрантите и каквото още може да се сетите, но твърдо бранят корупционните практики и не само в България.
38
5
 
23
 
! Отговори
до капиталист от сла преди 5 години
Хайде определете окончателно в Китай комунизъм ли има или капитализъм, че демократичната ви шизофрения вече ме обърква - един път има комунизъм, един път има капитализъм, според както ви изнася! Знам със сигурност, че Китай се управлява от ККП (абревиатура на Китайска Комунистическа Партия, не капиталистическа) и е фабриката на света, а капиталистическите ви земи се превърнаха във кочини-инкубатори за всякакви психопати, *** и ***!
37
10
 
5
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
До НАИСТИНА СИ ДИВАК - а комунизма си е ниндерталско съсловие като бсп ! :))))))))))))))))
36
3
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
А, защо Китай и Русия да не може, да са военни и икономически партньори на ЕС ?!Кой го каза това ????
35
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 40 по добре в пещерата отколкото на клона с комуноидните ш,ебеци
34
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В китай си е чиста Олигархия ...с нищо не се различава от 10 век само дето сега мандарините са червени .Но то и комунизма си е баш крадлива мракобесна СЕКТА като го погледнеш не различим от тия в средните векове
33
25
 
5
 
! Отговори
Капиталист преди 5 години
Китай е капиталистическа страна, но комунистическата партия която управлява Китай са пpости комунисти и не могат да го разберат, затова си мислят, че в Китай има социализъм. Капитализма е най-съвършената система, затова Китай при капитализма стаа първа световна икономика, а социализма се провали и рухна.
32
5
 
10
 
! Отговори
НАИСТИНА СИ ДИВАК преди 5 години
и си стой в пещерния антикомунизъм
31
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
китай е гост на Европеския пазар и или ще играе по Европеските правила или изобщо няма да играе по далеч от голямата стена... А и на комунисти вяра неможе да се има доказани изр,оди
30
21
 
7
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
никога комунизъм - китаи е комунизъм - само и единствено ЕС , тук е бъдещето и единственият възход на човечеството !
29
3
 
14
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Като чета последните коментари започвам да подкрепям Боко за това да няма Анонимни коментари в сайтовете.Пишиш си от профила за да знае всеки кой какъв е.Тогава такива сайтове като този пълни с т.ролове ще дадат фира за седмица.Модераторе не виждаш ли че един от коментиращите е откровен терорист.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко ще внася мармоти да му броят пилците.......
27
1
 
13
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 5 години
НА БАЦЕ , НЯКОЙ ТРЯБВА МУ ОБЯСНИ ЧЕ В ЕВРОПА НЕ ТИ ДАВАТ ДУЗПИ....ГЛЕДАЙТЕ В ТУБАТА - СМЕШНО Е
26
6
 
17
 
! Отговори
До Анонимен преди 5 години
И ние нямахме истински комунизъм, а си беше чист капитализъм със социална политика, като бяхме една от най силни иконимики в блока.
25
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 30 години Китай управляван от Комунистическата партия прилагайки социалистически модел се превърна от бедна страна в икономика номер 1.---КИТАЙ ЩЕ СЕ ПРЪСНЕ ОТ НОВИ МИЛИОНЕРИ БИЗНЕСМЕНИ, ТОЯ МУ СЕ ПРИВИЖДА СОЦ МОДЕЛ