Поискаха имунитета на посланика на Ватикана в Париж

Луиджи Вентура е разследван за "сексуално насилие"
16 мар 2019 10:13, Александър Попов
8
Поискаха имунитета на посланика на Ватикана в Париж
Снимка: Reuters

Парижката прокуратура поиска снемане на дипломатическия имунитет на апостолическия нунций Луиджи Вентура, посланик на Ватикана във Франция, който е разследван за "сексуално насилие", предаде БТА.

Срещу него са подадени четири жалби, а трима от жалбоподателите вече са били изслушани от следователи, съобщи източник, запознат с разследването. Поне трима от жалбоподателите упрекват 74-годишния Вентура, че ги е опипвал.

Скандалът избухна в пресата миналия месец, когато беше съобщено, че на 24 февруари парижката прокуратура е започнала разследване.

Още по темата
Кметството на Париж сигнализира на прокуратурата, че млад общински служител се е оплакал, че многократно бил докосван от апостолическия нунций по време на церемония на 17 януари.

Зам.-кметът по международната дейност Патрик Клугман съобщи, че е имало инцидент и след това бързо е било взето решение да бъде уведомена прокуратурата.

Посочва се, че общинският служител бил трикратно докосван сексуално с ръце в долната част на гърба, като единия път е имало и свидетел.

След това са се появили и други двама жалбоподатели, които разказали за подобни преживявания през 2018 г.

Дипломат от кариерата във Ватикана, монсеньор Вентура заема поста нунций в Париж от 2009 г. Той отговаря за отношенията на Светия престол с френските власти от една страна, и с френските епископи, от друга, и участва в процеса по номинирането им.

С оглед на дейността си, той се ползва с дипломатически имунитет и не може да бъде принуден да се яви на разпит пред следователите.

Жалбоподателите и адвокатите им писаха до министерството на външните работи, за да настояват Франция да изиска от Ватикана да свали дипломатическия имунитет на нунция.

Когато това разследване беше оповестено на фона на многобройни сексуални скандали в католическата църква, в. "Кроа" събра и други свидетелства на млади мъже, мнозина от които близки до църквата, които "казват, че са били подложени на същото посегателство" от монсеньор Вентура.

В Канада също има подадена жалба срещу Вентура във връзка с подобни обстоятелства през 2008 г. Той е бил апостолически нунций там от 2001 до 2009 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Уточнение преди 5 години
До това води целибата наложен от католическата църква и до днес. Уж за морална чистота, а той като бумеранг се връща и подтиква към извратеност. Да, ама неженените свещеници оставят след смъртта си притежанията си на църквата.
3
1
 
2
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Попове- ***, църкви и мюфтийства с имоти и пари, ама правят дългове и искат да им се опрощават.Май са само *** и трябва да бъдат горени на клада, както на времето те са горили.Поповете отдавна на са свещенници (май и никога не са били).
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама тези семинарии и духовни академии, независимо дали са православни,католически,мюсюлмански и так дали и так дали....са си чисти у-ща за подготовка на об..рат..ни , да си ги имат там за общо ползване. кой още си дава децата на подобно място ? че и държавите да ги субсидират ? я да ги забранят тези развъдници на лес бо...тей...и т.н....
1
2
 
11
 
! Отговори
православен преди 5 години
Посягал е на момченца, нали?