Тарант с обвинение за убийствата в джамии, 12 души в критично състояние

Променят законите за оръжията в Нова Зеландия
16 мар 2019 07:00, Александър Попов
103
Тарант с обвинение за убийствата в джамии, 12 души в критично състояние
12 души са в критично състояние след стрелбата. Снимка: Reuters

28-годишният австралийски гражданин Брентън Тарант е обвинен за убийство във връзка с нападенията над две джамии в новозеландския град Крайстчърч вчера, при които загинаха 49 души.

Явяването на обвиняемия пред областният съд в Крайстчърч стана при затворени врати поради засиления риск за сигурността.

Още по темата
"Въпреки че заподозреният е изправен само пред едно обвинение, ще бъдат повдигнати и още", каза полицейският комисар Майк Буш, който обеща подробности за тях да бъдат оповестени възможно най-скоро.

Преди нападенията той е публикувал в социалните мрежи манифест със заглавие "Голямата замяна", в който казва, че е искал да атакува мюсюлмани.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза, че заподозреният е пътувал спорадично до страната и не би го определила като дългосрочен жител, предаде Ройтерс и БТА.

Съветът за сигурност на ООН вчера осъди стрелбата като "отвратителна и страхлива". Позицията на Съвета за сигурност, който почете с минута мълчание паметта на жертвите, беше приета по предложение на Кувейт и Индонезия.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обеща днес да бъде извършена реформа в законодателството на страната по отношение на правото за притежаване на огнестрелно оръжие.

Ардърн направи това изявление един ден след като поне един нападател застреля 49 души в две джамии в град Крайстчърч.

Премиерът каза, че основният извършител е използвал пет огнестрелни оръжия по време на нападението, включително две полуавтоматични оръжия и две гладкоцевни пушки, за които той е имал разрешително.

"Едно нещо мога да ви кажа веднага - нашите закони за оръжията ще се променят", каза Ардърн пред журналисти.

Директорът на болницата в Крайстчърч каза, че седем от хоспитализираните 48 ранени след стрелбата са изписани, а 12 се намират в критично състояние. Сред пациентите в критично състояние е и 4-годишно момиченце.

Тарант е посетил и България за периода 9 до 15 ноември 2018 г. Той е пристигнал на летище София с полет от Дубай.

"Пристигайки на летището на следващия ден е наел автомобил, с който е пътувал около исторически места в България като посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. На 15 ноември с полет на румънските авиолинии заминава за Букурещ и оттам се придвижва с автомобил до Унгария", каза вчера главният прокурор Сотир Цацаров.

Няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето на наша територия. Главният прокурор уточни, че местата, на които е оставал да преспива мъжът, са предимно къщи за гости.

Спецслужбите у нас се събраха вчера в Министерския съвет, за да се установи дали има българска следа при атентата в Крайстчърч. Убиецът е изписал дати и личности от историята на балкански страни, включително и България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този ако беше в България сигурно щеше да застреля много повече.
17
1
 
21
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Откога е разрешено стеое ето на храмове на неофициална религия в държавата.Молитвата не изисква храм да се молят по домовете.Защо са и направили храмове?!Да сте чули друга религия да ламти за храмове.
16
4
 
30
 
! Отговори
Въодошевен преди 5 години
Някога делото му ще бъде изучавано в часовете по история!
15
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Две джамии в град с името Kraйстчърч - Christ(Иисус) Church(Църква) - каква ирония.Ей, навсякъде са ислямистите.
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До заминаващ Както са поснали вас 3.000.000 атомни физици
13
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само че аплодирам извършителя но и напълно одобрявам неговите крайно закъснели действия.Само че за да се спрат плодящите се ислямета трябвя нещо по-масово например кас.рация заразяване на водоемите им за.рин и хлор и тн и най-важното спиране на помощите за тях под формата на храни и лекарства.
12
0
 
28
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Само права... и никакви задължения... на кого ви приличат?
11
0
 
33
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Убийците от Париж получиха по 12-15 години на луксозно общежитие за 150 убити, сега истеричните либерали, забъркали този Батак с тъпата си политика, крякат на умряло, липсата на справедливост винаги поражда такива изпълнения ;) !!!
10
0
 
14
 
! Отговори
Бангладешистанец преди 5 години
Точковата система е само за нас простосмъртните.Тия са от Бангладеш Малайзия и тн бивши британски клолонии и могат да си ходят навсякъде в рамките на бившата Британска империя.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обеща днес да бъде извършена реформа в законодателството на страната по отношение на правото за притежаване на огнестрелно оръжие." - ето го разковничето. Надписите по пълнителите, разбира се, са просто удобна маша за оправдаване на атентата. Каква по-добра роля може да се измисли на продажниците на управленски постове у нас? Русия, разбира се, е вмъкната в надписите само "за цвят". Сърбия - за вкус.
8
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е човек на Русия,западняците употребяват Кръстоносните походи,когато говорят за защита от исляма,а не Балканите.Русия иска да дестабилизира Балканите и го е правила неведнъж.
7
1
 
19
 
! Отговори
РАШИСТ преди 5 години
Ае на басче до 15 години този град ще е мюсюлмански! Тъжно но факт. Дето стъпят и завземат. С раждаемост. Даже не им трябва война и кръвопролитие.
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен20 Менторите са в Москва.Та иска да дестабилизира Балканите.Затова е замесена балканската история в атентата.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Маргинали? Таа модерна думичка - от телевезията ли си я чуло...На теб много ли ти харесва? - явно ти отива. Има я в дебелите книги, многознайко!
4
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички крайно десни са потенциални ТЕРОРИСТИ факт !
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави ли ви впечатление, че Сидни Австралия не пише под тези новини? Нали там беше много хубаво и взимаш 10 хиляди марки заплата?
2
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 5Правя го, защото мога да си го позволя, а и плащането е добро.
1
2
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто ги заселват и им плащат помощи. Как иначе ще е пълна джамията в работен ден? В града има 5 църкви и 4 джамии.