Тийн терорист: Историята на Мохамед – от радикализацията до реабилитация

Едва на 17 г. Мохамед Халид е арестуван за участие в терористичен заговор
16 мар 2019 21:00, Боряна Павлова
127
Тийн терорист: Историята на Мохамед – от радикализацията до реабилитация
Снимка: Vice

Когато Мохамед Халид се представя на колегите си обикновено отбягва темата за миналото си. Особено периода, в който е участвал в международен терористичен заговор. Мохамед казва, че не може просто да се повдигне темата.

Вместо това той обяснява, че следва компютърни науки и се надява някой ден да работи в сферата на киберсигурността.

Мохамед е бил само на 17 години, когато през 2011 г. е арестуван за участието си в международен заговор за убийство. Той е един от най-младите осъдени за тероризъм в САЩ.

Опитвал се е да набира хора и средства, за да помогне на американка, наричаща себе си "Джихади Джейн", чиято цел е била да убие шведски карикатурист.

Мохамед е бил обвинен в заговор за осигуряване на материална подкрепа за тероризъм и е осъден на пет години затвор.

Той обяснява, че бил социално изолиран и мечтал за чувство на принадлежност. Мохамед е само на 13 години, когато през 2007 г. се мести в САЩ от Пакистан със семейството си.

Спомня си, че съучениците му си шушнели "Хей, Мохамед е терорист, нали!".

Започнал да прекарва много от времето си онлайн, където не след дълго се натъкнал на екстремисти - обичайният сценарий за радикализация. В крайна сметка загубил връзка с реалността.

"На практика бях прикоткан към екстремизма от хора, които ми казвала "ОК, така работи света", а аз не знаех нищо друго", обяснява Халид.

"Просто започнах да вярвам, че всичко, което се случва онлайн е нещо, което е истина", допълва мъжът.

В началото той не търсел целенасочено екстремистко съдържание. Но все пак започнал да навлиза все по-дълбоко в религиозни форуми и различни YouTube канали. Публикувал собствените си видеа и направил връзка с екстремисти от САЩ и чужбина в коментарите. Така бил въвлечен в терористичните кръгове и начин на мислене.

"Черно-белият свят наистина ме привличаше", обяснява Халид. "Една група от хора е против Исляма и другата група е от мюсюлмани, които са за исляма."

Реабилитацията

През 2017 г. Мохамед е освободен от затвора и става още един от многото екстремисти, които сега са свободни и се надяват да докажат, че може да им се има доверие.

"Разбирам етикета, който е свързан с мен", обяснява пред VICE 25-годишният Мохамед.

"Но това не е кой съм сега. Да бъдеш някой, осъден за тероризъм, не означава, че си лишен от всякаква надежда или не си човек", казва той.

След атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ са осъдени над 800 човека за престъпления, свързани с тероризма. Към края на 2018 г. от тях 470 са били освободени.

Преди да бъде арестуван Мохамед се е готвел да отиде в университета "Джон Хопкинс", където е бил приет по-рано. Днес живее със семейството си и изучава компютърни науки в университета в Мериленд. Както и други от останалите "бивши" терористи сега той помага на службите за борба с тероризма.

Също така той участва в различни форуми и панели в САЩ. Надява се, че публичността на неговата история ще помогне на други в неговата ситуация и същевременно ще убеди хората, че наистина се е променил.

"Те всички имат това съмнение в главата си, дали той наистина е човекът, който се представя пред нас", обяснява Мохамед.

"Това е нещо, което преодолявам всеки ден, като споделям това, което ми се случи", завършва Мохамед.
 


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
много_плитка_лъжа преди 1 месец
Вижте цените на таксите за американските университети. Конкретно за Мериленд е ... $52,730! За ГОДИНА - с всичко включено - общежитие, храна, учебници, такса. Та откъде този терорист има 250 000 $? Нещо тая работа много плитка пропаганда ми се вижда.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
(мюсюлманин) козината си мени, но нравът никога.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха ,американското дойче веле ! Тези режат ,натъкмяват всичките си репортажи . Либерасти са от вайс .
49
1
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 месец
...Amerika I zapada ...sazdava , vaorajava ,obuchava I razprostranaiava teroristi po tsial sviat ! Tova e fakt ! Amerika se izdarja ot mejdunaroden terorizam prikrit zad silni kriasatsi za demokratsia I choveshki prava I osashtestvien chrez amerikanskata voenna mashina I neinite zapadni pomoshtitsi sledvaki planovete razrabotvani ot amerikanskite taini slujbi ! Tova e nakratko !
48
0
 
10
 
! Отговори
Моркоф преди 1 месец
Ха ха, ако има бивш гей, има и бивш терорист.
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Човек не се ражда религиочен а бива по късно насила радиклизиран , без значения в Църква или в Джамия или Буда храм , всеки сам избира пътя в живота си
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато първия човек се е родил дали е имало религиозни хора или човека знаел само едно какво да намери да яде и къде да се скрие ако завали дъжд...............хаха смешници продължавайта с манипулативните ви коментари за такива и онакива ........айде корабче минава ли
45
0
 
7
 
! Отговори
точка преди 1 месец
Най-правилно е отношението към мюсюлманите в Китай.
44
0
 
12
 
! Отговори
казаХ преди 1 месец
Мюсюлманите постигнаха едно единствено нещо-да ги мрази целия останал свят.
43
0
 
8
 
! Отговори
казаХ преди 1 месец
Мюсюлманите постигнаха едно единствено нещо-да ги мрази целия останал свят.
42
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Християнството е наложена насила по нашите Земи отогава 866 г. от Византия , родени християни у нас няма , същото важи и за другите Религии , тоест религиозно вярващите са просто набедение ще нещо което не съществува в случая за тях съществува

Да се забранят всички Религии и всичко ще стане ясно , що за човек е Престъпника
41
0
 
5
 
! Отговори
Йово преди 1 месец
Няма бивш доносник, бивш крадец, Бивш убиец и бивш ТЕРОРИСТ!
40
0
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 1 месец
Още неговите съученици го разпознали ,че е терорист много преди въпросния заговор. А те го пускат на свобода. Винаги съм твърдял ,че заради толерастката си политика запада носи вина за това което му се случва!!!
39
0
 
7
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 1 месец
Терористът-джендър кога е имал възможността да учи математика и компютърни науки и кой му плаща следването, вратовръзката и скъпите очила?
38
1
 
14
 
! Отговори
ДртПрч преди 1 месец
Веднъж терорист, цял живот терорист
37
0
 
16
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Много жалко падение, да нормализирате и да ни давате за пример един ОСЪДЕН ислямски терорист! Ясно е, че вие само папагалствате и гледате да изкарате някоя рекламна стотинка от кликове, затова изкарвате провокативни “публикации”, но оригиналното писание е Сатанизъм.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Само това могат храбрите балкански юнаци, да нападат невъоръжени старци и деца в молитвени храмове!"

Така е, всеки ден влизаме в джамиите ви и избиваме всичко живо. Човек да се чуди как все още има мюсюлмани в България. Хипотетичната случка, която разказах лесно може да се превърне в реалност, ако под тюрбаните ви започнат да се вихрят разни идеи, които не ни допадат. И не си въобразявай, че анадоския мустак ще цъфне тука да те спасява. Той собствената си армия не може да контролира.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пич, Христо Ботев и Васил Левски са велики, защото унищожиха Турция. Както казва Бенковски -"Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана, аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее, а сега нека Русия да заповяда!" Това е величието на Ботев, Левски и Бенковски. Да, за турците, те са терористи, но те постигнаха целите си и унищожиха смрадливата Османска империя и ни донесоха освобождение от гнусния Ислям.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ислямът като философия представлява пълно отрицание на всички човешки добродетели и затова няма място в цивилизоавния свят. Да се молят на Аллаха и Мохамед - педофилчето, но в техните си страни. Тук е Европа и религията е християнство. На който не му отърва, да си взима багажа и кой откъде е. На никого няма да липсвате ислямисти. Нямам нищо против вас, не го приемайте лично, но само да сте по-далече от мен и да не сте в моята християнска страна.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бивш терорист и ислямист няма. Ако зависеше от мене, му тегля куршумчето с чиста съвест, че очиствам света от един убиец и терорист. За тероризъм наказанието е само едно - смърт. Утре - вдругиден тоя може пак да се радикализира. Вълкът козината си мени, но нравът - не.