Удар на имотната мафия: Теглиш кредит, за да останеш в жилището си

Как попаднаха в капана възрастна жена и нейният внук?
16 мар 2019 14:00, Александър Попов
66
Удар на имотната мафия: Теглиш кредит, за да останеш в жилището си
Кадър: Нова тв

Баба и внук живеят в собствено жилище, което притежават от 1978 г. Но стават жертва на имотната мафия и реално от 2015 г. не притежават апартамента си. И са заплашени да останат на улицата.

Жертвите са Денис Казаков, отраснал без майка, Владислава и възрастната им баба Добрина - с инсулт и 78% инвалидност.

Те попадат в капана без да се усетят, измъкват се с мъки и ипотечен кредит. Кредит за собственото им жилище...

"Изплащаме апартамента, за да може баба ми да живее в него", каза потърпевшата Владислава.

Преди три години 19-годишният тогава Денис започва работа като строител и се запознава с познатия на полицията за дребни измами и мошеничество Пейо Стефанов от Костинброд, разказва Нова тв. Приятел, който го открехва как се прави бизнес, ако познаваш правилните хора.

"Нашият клиент беше Николай Радов, докато работихме по неговата къща, разбрах, че той има хора в банките, които могат да уредят хората за кредит", заяви Казаков.

Хора като Денис - млад, сирак, без майка, без трудов стаж, без стабилна работа и сигурни доходи, но с роднини, които имат имот. В случая - 70-годишната тогава баба да разбере, той и баба му са заблудени.

Новите приятели на Денис го вкарва в схемата - сприятеляват се, влизат му под кожата, возят го в лъскави коли, водят го в хубави ресторанти. Накрая му искат личната карта и го запознават с техните банкерки, които уреждат заема на улицата, а не в банка.

Мечтата за кредит, нов бизнес и по-добър живот на Денис минава през заветното „да” на баба му Добрина да се разпише пред нотариус, че семейството има недвижим имот. Но само толкова, поне така си мислят бабата и внукът й. От нито един документ, който подписва, Денис не получава копие.

Преслава е жената, която се представя за банков служител. Тя е човекът, който би трябвало да уреди кредит за Денис.

Година по-късно схемата лъсва. Владислава отива да плати данъка на апартамента на баба си и става ясно, че тя вече не притежава нищо.

Преди сделката при нотариус Денис не се усеща и чрез подпис продава цялото си наследство на Преслава за 12 000 лв. Пари само по документи, но развързва ръцете на мошениците.

На 6 октомври 2015 г. при същия нотариус баба Добрина чрез пълномощното на Денис прехвърля 2/3 идеални части от апартамента в "Люлин" на Преслава. За 25 000 лв., които никога не стигат до джоба му.

Жилището в "Люлин" от семейство Илчови е прехвърлено на Преслава  - 2/3 за 25 000 лева. Преслава прехвърля на Марин 5/6. После Марин продава 19/24 от апартамента на фирма. И дарява на фирмата още 1/24. В нея съсобственици са Здравко Атанасов и Антон.

В края на 2018 г. Софийска районна прокуратура прекратява разследването по случая на семейство Илчови. Мотивът - доказателства за престъпление няма. Семейството на Владислава е принудено чрез ипотека да спаси апартамента на баба си и да си го откупи. В следващите 20 години ще изплаща това, което е било тяхно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Кьорав карти не играе. Да ,чете какво подписва или може би не може и да чете
52
0
 
6
 
! Отговори
София преди 5 години
До висок съгласна съм, че статията и изключително неграмотна! Това няма как да се случи, а доверчиви глупци колкото искаш.
51
0
 
6
 
! Отговори
Цанко преди 5 години
Оправете си грешките, има много изречения без смисъл !
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Измамници винаги е имало и ще има. Фрапантното е, че прокурорите са същите неграмотници като измамения. Не малко хора са казали "Ако нещо е твърде добро за да е изтина, най-вероятно не е". Глупостта и мързела не убиват, те само мъчат. А горко ни на нас всички с просташкия манталитет, всеки да намаже пък след нас потоп. И да се довериш на разни батки е също толкова малоумно. И не закона е виновен а тия които го прилагат и интерпретират, след това са тия които го дупчат като швейцарско сирене !
49
18
 
11
 
! Отговори
Адам Смит преди 5 години
Добра работа, татарските роби трябва да се лъжат, ограбват и унижават дневно!
48
2
 
37
 
! Отговори
висок преди 5 години
Доста лъжи в статията..... Не можеш да продадеш бъдещо наследство!!! Нататък не четох. Аман от неграмотни писаници. Но не се учудвам, щом един юридически неграмотен случайник е спецпрокурор!!!
47
1
 
43
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
Колко долен трябва да си за да вземеш единственаата къща на инвалид!
46
1
 
20
 
! Отговори
Шведи ли са? преди 5 години
Или православни християни? За един прЕател питам...
45
2
 
24
 
! Отговори
И още .............. преди 5 години
Преценява как ще връща кредита в най-лошия вариант - ако претърпи провал в бизнес начинанието.Премисля как ще се изправи отново на крака, ако претърпи неуспех.Мисли и какви ще са последиците на хората около него, ако бизнес-начинанието му не успее.Чак след това решава дали да тегли кредит, за да започне бизнес.
44
5
 
47
 
! Отговори
Третата грешка преди 5 години
Денис е направил и друга огромна грешка. Решава да тегли кредит, за да започне самостоятелен бизнес, а е само на 19 г. с почти никакъв трудов стаж!Човек най-напред започва да чиракува в областта, в която иска да се развива. Преценява какво трябва да научи, нужно ли му е още образование или е необходимо да натрупа само практически опит. За да направи такава преценка е нужно време.После започва да създава полезни връзки.След това проучва възможностите за начинаещ бизнесмен.И още ..........
43
7
 
61
 
! Отговори
Ана преди 5 години
Някои хора са толкова глупави че се чудя как изобщо функционират.
42
0
 
24
 
! Отговори
До 41. преди 5 години
Може би има част от истината в поста ви,но не е цялата истина.Верно е,че всички един ден (и добре да сме живели)ще умрем.Но ако измамниците и лъжците умираха по рано от всички честни и доблестни хора,животът на земята щеше да е значително по добър и по-справедлив и по-хубав за всички а не само за мошениците и лъжците
41
3
 
42
 
! Отговори
Втората му грешка преди 5 години
След като е направил първата си грешка - да се довери на малко познати нови "приятели", Денис е допуснал огромна втора грешка. Ангажирал е прокуратурата да се занимава с детинската му постъпка.След като ще тегли кредит, вместо да се нагърбва с ипотечен такъв, е могъл да изтегли далеч по-малък заем и да заплати хонорар на сериозни батковци, които са се специализирали да съветват самозабравили се наглеци от сорта на тази Преслава и нейните приятели. Щеше да си получи имота обратно без ипотека.
40
3
 
16
 
! Отговори
Аз Клавдий преди 5 години
България!!!
39
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжата е цар на света. Политици,крале,царе,религиите,приятели,семейства- всички лъжат по своите начини .Само една истина има- смърт.Всички ще умрем,тук лъжа няма.
38
4
 
39
 
! Отговори
славянин преди 5 години
30-те години демокрация, банани, чалга и турски сериали перфектно си вършат задачата за която са предназначени - ''повишаване'' на IQ-то до максимални нива на стари и млади!
37
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някаде в планетата Земя се намира едно място наречена ***. само тама могат да станат тези работи.рай за разбойници.
36
7
 
22
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Кьорав карти не играе.
35
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа срама нямате ей!Амчъкaзлии!
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сори,но няма лош или добър човешки "материал"т.е. добри и лоши хора.Хората навсякъде са едни и същи.Проблемът е,че в България законите не са като навсякъде,т.е. защитаващи справедливостта и най-вече честността.Когато законът за едни е врата у поле а за други е бетонна стена,счупените грънци (а не рядко и глави)са безброй.Така,че каквато Държавата,такъв е и "материала" т.е. хората които я съставляват.