Броят на жертвите в Крайстчърч расте, вече са 50 души

Ранените също са толкова
17 мар 2019 09:01,
70
Броят на жертвите в Крайстчърч расте, вече са 50 души
Снимка: Reuters

Броят на жертвите на нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч достигна 50, след като полицията откри още едно тяло в една от джамиите, предадоха Ройтерс и ДПА.

Още по темата

Ранените са също 50, от тях 36 остават в болницата. Двама души са в критично състояние.
48-годишният Абдул Азиз, роден в Афганистан, е успял да спаси живота на мнозина, прогонвайки нападателя от джамията Линууд, съобщава Асошиейтед прес. Азиз нападнал Брентън Тарант с това, което имал под ръка - машина за кредитни карти, с която замерил нападателя. След като хвърлил по него и собствения му празен пистолет, разбивайки предното стъкло, нападателят се уплашил достатъчно, за да напусне мястото на нападението. По-късно той бил спрян от новозеландски полицаи, пише БТА.

Тарант вече бил отнел живота на 42 души в друга джамия, преди да нападне Линууд, където преди намесата на Азиз загиват седем души. Един човек почина по-късно в болницата.
Азиз е напуснал родината си като млад и е живял над 25 години в Австралия, преди да се премести в Нова Зеландия преди две години.

Турският президент Реджеп Ердоган показа запис от нападението срещу джамиите на митинг и определи атаката като посегателство срещу "нашата страна, нашия народ и мен самия". Той подчерта, че страните по цял свят, особено западните, трябва да попречат на възхода на ислямофобията.

Ердоган добави, че нападателят е отправил заплахи към мюсюлманите от турски произход. Тарант е посетил два пъти Турция и е заявил, че турците нямат място в Европа, добави президентът, уверявайки, че властите разследват посещенията му и хората, с които се е срещал, отбелязва Ройтерс.

"Не искаме да видим отново конфликт между кръста и полумесеца", подчерта Ердоган на митинга.

Лидери от цял свят изразиха тъгата и възмущението си от нападението срещу джамиите, припомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
ОСТАП преди 5 години
НАЙ ИНТЕРЕСНОТО Е ЧЕ ОТ 26 КОМЕНТАРА НИ ЕДИН НЕ СПОМЕНА ЗА ДОБРО ИЛИ ЛОШО НИ ПУТИН, НИ РУСИЯ.НАКЪДЕ ОТИВА ТОЗИ НАРОД? ПЛЮЙТЕ БЕ ХОРА.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как за няколко часа се рзбра кой какво и къде е ходил.. Нимаа интересно !! :)) Ми половината където им откраднаха тевтерчетата от колитеи заминаха зад граница без да разберът.Интересно много интересно да ЖИВЕЕ ПРАВОСЪДИЕТО !!!!
24
2
 
1
 
! Отговори
G преди 5 години
В момента Ердоган прави митинг и пита целия свят "Защо на това не му викате Християнски тероризм"
23
1
 
9
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Цялата работа с въпросния атентат мирише от километри на активно мероприятие! Свободната Западна преса е залята с иформация по темата, но, уви на Българина му се поднася само пропагандата на Мейн Стрийма! Въпросите без отговор са много! Как така екипите от криминалисти и медици са пропуснали цяло човешко тяло при огледите?!Как така всичките избити жертви са с обувки, при положение, че в джамиите се събуват? Как така извършителя няма капка кръв по себе си по време на ареста? И много други!
22
4
 
12
 
! Отговори
Hh преди 5 години
Ислямофобията започна през 11. 09.2001 това беше проект на Америка след това влезнаха в близкия изток взеха им всичко на хората и ги накараха да се бият по между си 10 годишно дете е видяло как американски войници изнасилват майка му след това убиват цялото му семейство бомбардирали са училищата за да немогат да се развиват превръщат ги в диваци и им викат терорист
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаехме, че в Нова Зеландия има такива сгради и хора? Кога са ги построили, кога са направили комюнити или комуните? Вестниците не пишат за важните неща, не информират хората.
20
4
 
17
 
! Отговори
Кракра Константин преди 5 години
Ердоган е лицемери, като всеки ислямист. Той мрази християните и би ги превърнал в *** но го спира технологичното и превъзходство...
19
1
 
16
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
Докато - теб - мултикултурния те мачкат и взривяват ...и ти палиш свещички и редиш плюшени мечета ... този действа!Малка...но съществена разлика!
18
0
 
11
 
! Отговори
Цитат преди 5 години
"Стане ли някой джихадистки зулум, по сутрешните блокове веднага цъфват обичайните апологети и пеят псалми, че тези лоши хора нямали нищо общо с учението ислям. И никога не се допуска обратното мнение.Това е информационен фашизъм! И което е по-лошо това е информационна глупост. Какво печелите, като държите населението в заблуда и невежество?"
17
2
 
14
 
! Отговори
Цитат преди 5 години
"Добре, че на правоверните им е позволено да лъжат неверниците в техните медии. Простено им е дори да се отрекат от исляма привидно. В Корана си го пише - Аллах вижда кога правоверният говори от сърце и кога заблуждава, принуден от обстоятелствата. Това е така нареченият принцип такия."
16
2
 
21
 
! Отговори
Ботев преди 5 години
Админи не се гаси туй що негасне!
15
2
 
11
 
! Отговори
Павел Гугутков преди 5 години
Чудесно!
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво Днес Бг догодина на 130 място по свобода на словото.
13
1
 
12
 
! Отговори
До 15 преди 5 години
Обладан си ти от дявола на неграмотността.А който е неграмотен, е пр0ст.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даа,вече започваме нова история-тя е за "супер абдул",който започнал да замеря нападателя с празните му гилзи и го уплашил!После какво следва-"героичната айше",която която го проклела и заплюла?
11
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите и виждам .че поклонниците на сатаната .дявола коментират тук.хора които мразят себеси камо ли да уважават други.жалки сте .като зомбета сте.
10
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Историята за саможертвата на абдул и празния пистолет не се връзва, защото Тарант стреля през предния прозорец след като напусна първата джамия, който е гледал клипа, знае за какво става дума, второ беше с военна екипировка, няма как един ***, хвърлящ каквото и да било, да го изплаши, в първата джамия един се опита да се шмугне, избутвайки Брентън и на секундата се свлече! Трето - всеки, който го видеше, бягаше като плъхор. Мюслитата са смеели само когато са въоръжени срещу беззащитни!
9
6
 
26
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Религията няма значение, Мюсел.Ислямът и Християнството могат да живеят мирно само поотделно. Факт. Да не дърпаме девола за опашката! Добре, че у нас нито християните, нито мюсюлманите сме много религиозни. Повечето сме всъщност скрити атеисти и затова живеем мирно заедно.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с 1000 патрона убил 50 човека... И тези хора били един до друг в джамия която е фрашкана до горе.Не ви ли се струва странно.
7
1
 
24
 
! Отговори
до 3 преди 5 години
До ДртПрчКакво ще се замислят бе,човек,те действат по заповед!Австралиеца нали обясни че не ги искат,а сега мълчат като пу-ки в прани ***,и тихо ги приемат!!!Не случайно Хитлер е казвал,че всички политици на 2 метра под земята,тогава нещата ще се оправят!