"Пандемия" от фалшиви лекарства убива деца по цял свят

Ментета има и при медикаменти за сърдечни болести и обезболяващи
17 мар 2019 20:56, Нели Христова
55
"Пандемия" от фалшиви лекарства убива деца по цял свят
Снимки: Reuters

Всяка година хиляди деца умират заради фалшиви лекарства. Това показва изследване на доктор Джоел Бреман, публикувано в American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

Според него много от лекарствата, които достигат до болните деца, всъщност са фалшиви заместители, произвеждани от престъпници. А жертвите им само през изминалата година са близо 300 хил.

Проблемът не е тайна и за Световната здравна организация, която определя три вида опасни продукти.

Първият е "фалшифицирани лекарства“ - те включват всички продукти, които умишлено използват състава, вида и марката на вече утвърдени компании.

Вторият тип са "лекарства под стандарта“, които не отговарят на нормите и съдържат например по-малко активно вещество.

Третият вид са "нерегистрирани или нелицензирани лекарствени продукти", които практически не би трябвало да са в продажба.

Така, през 2008 година, компанията Pfizer открива копия на 29 от лекарствата си в 75 държави по света. Само десет години по-късно фармацевтичният гигант открива 95 фалшификата в 113 страни.

"Разбира се, фокусът пада върху по-бедните държави, тъй като там почти няма контрол, а проблемът с болестите е голям“, обяснява Берман. Според данните 10% от лекарствата на пазара в тези страни са фалшификати и костват на и без това бедната икономика близо 200 милиарда долара годишно.

Най-засегнати са медикаментите, използвани за лекуване на малария и пневмония. При провеждане на изследването са открити 185 фалшиви лекарства за малария при одобрени и ефикасни едва 12.

В опасност обаче не са само малките деца. Проучването показва, че близо 50% от фалшивите медикаменти на пазара са за хипертония. Често разпространяването им става в интернет, а приходите от тях се използват за финансиране на престъпни и терористични организации. Съществуват и копия на лекарства за различни сърдечни болести, рак, обезболяващи и еректилна дисфункция.

Освен че се произвеждат в изключително мръсни и зле оборудвани лаборатории, фалшивите хапчета понякога съдържат и опасни вещества като фентанил. И докато преди 7 години е имало едва няколко сайта, които продават копия на лекарства онлайн, сега те са поне 35 хиляди.

За да докаже опасността, компанията Pfizer поръчва "Ксанакс“ от близо 200 места в мрежата. Оказва се, че 95% от продуктите, които получава са ментета.

Фалшификациите не спират дотук. Според Берман се разпространяват дори копия на популярни ваксини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Деградация, болести и смърт. Бог да ни пази
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има едни фалшиви лекарства, които се продават законно в аптеките - хомеопатичните. Рекламират се по медиите. Съдържат захар, спирт и вода.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори в кавички думата пандемия не е подходяща в случая... неграмотници.
21
3
 
4
 
! Отговори
80% преди 5 години
До МнениеВажното е да не се ваксинираш! ПАЗИ СЕ!
20
3
 
5
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Дрмата на бялата мафия от големите държави че бедните държави успяха да създадт лекарства които са със същата формула но много по-евтини и на тея прстъпници им намалява печалбата. Безумните цени за лекрства ,които държат е чисто престъпление.Да не говорим как работят с СЗО само и само да пробутата лекарствата си.И да ви кажа много повече лекарства убиват от това че въобще са предписвани.
19
0
 
9
 
! Отговори
Nightborn преди 5 години
Пандемия от фалш по цял свят, убива не само деца. Убива всичко човешко.
18
3
 
18
 
! Отговори
пътник преди 5 години
А какво ще кажете за това "Всяка година умират милиони заради лицензирани лекарства, които милионите не могат да си позволят"?
17
0
 
1
 
! Отговори
чичо доктор преди 5 години
До АнонименТрибестан ли си ползвал?
16
2
 
5
 
! Отговори
Ваксър преди 5 години
Не се притеснявайте! Може всичко друго да е менте ,но ваксините са истински и са 100% оригинълдъ и никога няма да ви навредят!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалшива новина. Поръчкова статия, казваща, купувайте скъпите лекарства на концерните. Българската фармацевтика през соца правеше прекрасни евтини лекарства, но беше унищожена за да не е конкуренция. Явно сега искат да унищожат де що е останало по евтино лекарство и ако не е от концерните не било добро. Демек печалбата само в концерните. По скоро трябва да се стимулират местните производства и конкуренцията.
14
1
 
3
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Фалшифицирането на стока трябва да се приравни към фалшифицирането на пари !!! Ама финансовите министри нямат ползи от това и затова си правят оглушки
13
8
 
4
 
! Отговори
До gg преди 5 години
До ggМного ще се изкефя като те тресне инфаркта да почнеш да се лекуваш с бабини отвари, щото те нали лекарствата са вредни :D Аман от ***.или, дето само дуднат, но иначе като ги сполети бедата са пърни на опашката в аптеката...
12
3
 
11
 
! Отговори
gg преди 5 години
Хаха, оригиналните лекарства имат повече странични ефекти, отколкото лечебни.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американизирането - всичко в името на парите води до това. Свръх скъпи лекарства за печалба, липса на регулация на държавно ниво, свободен достъп на продажба на забранени лекарства... и т. н.Имаше статии за заплатите на различни мениджъри свързани с производството или разпространението на легални лекарства. Тромава бюрокрация за лекарства с ниска цена и риск, но свобода на ценообразуване и др. за лекарства под контрол и др. Много са причините и една регулация отваря вратите за липса на други.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сорос, Сорос, мамка му на Сорос.
9
0
 
7
 
! Отговори
Срам преди 5 години
Турски живачни ваксини...прочетете малко и ще разберете защо в някои ваксини има минимални количества живак. Самия живак може да се замести с друго, но пак има нужда от вещество, което да изпълнява тази функция.Относно фалшивите лекарства... Не знам какъв човек трябва да си да направиш такова нещо. Особено на дете
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A с ваксините как стои въпроса? Всичките са оригинал ли? Преди време лично министъра на здравеопазването вкара турските живачни ваксини, предизвикващи аутизъм при децата. За държавни гаранци ли ще говорим?
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ е скъпо и купуват евтини от улицата и мрежата. Така е в развиващите се страни. Само милионерите могат да си позволят истински лекарства в САЩ.
6
2
 
10
 
! Отговори
Браво преди 5 години
*** не ви ли е срам избивате децата мръсни капиталисти.
5
5
 
12
 
! Отговори
бг преди 5 години
Лекарствата се произвеждат от фирмите на юдомасоните за да тровят хората.Целта е да се намали населението на Земята значително.