Ще убие ли Facebook операторите на разплащания Visa и Mastercard?

Мрежата може стане онлайн търговец, способен да публикува и продава артикули
18 мар 2019 20:15, Бойчо Попов
13
Ще убие ли Facebook операторите на разплащания Visa и Mastercard?
снимка: Ройтерс

Най-голямата в света социална мрежа Facebook, със своите 2,7 млрд. потребители, може да подкрепи криптовалутата си с колкото други валути поиска и по този начин да се превърне в псевдо световна централна банка. Това коментира в своя публикация в Medium Ланс Инг, инвеститор и предприемач.

Той цитира материал на The New York Times (NYT), според който Facebook ще изгради собствена криптовалута, която може да се ползва в WhatsApp,  компания, част от Facebook.

Ходът на Facebook очевидно е противопоставяне на заплахата от възникващите конкуренти Telegram и Signal. NYT вече писа, че тайните усилия на Facebook за изграждане на собствена криптовалута „са започнали през миналата година, след като Telegram набра финансиране за 1,7 млрд. долара, за да финансира проекта си за криптовалута".

Между Messenger, WhatsApp и Instagram, които се притежават от Facebook, има колективни 2,7 милиарда потребители. Ако Facebook реши да подкрепи стойността на собствената си цифрова монета с кошница от чуждестранни валути, то тя може потенциално да се превърне в най-голямата централна банка в света - защото това правят централните банки – печатат пари, за да подкрепят от икономиката на страната и валутните резерви.

Това не само ще бъде фундаментално развитие за световната икономика, но и ще превърне социалната мрежа в сериозна и бърза заплаха за съществуващите гиганти във финансовата индустрия.

Двете най-големи компании за кредитни карти в света са Visa и MasterCard. Те ни дават възможност да сключваме сделки, без да носим пари у себе си и след това те уреждат тези сделки с нашите банки.

Ако Facebook издаде своя собствена цифрова валута и всичките ѝ потребители имат мобилен портфейл във Facebook с монети на Facebook, тогава нуждата от кредитни карти ще се свива все повече и повече.

Просто е - правиш покупка онлайн, плащаш за нея с Facebook монети. Много приложения вече са интегрирали потребителското влизане с профили във Facebook. Е, плащането ще е просто още една крачка.

Представете си как си купувате лате в Starbucks, докосвате телефона си на касата, за да платите с Facebook монети вместо с Apple Pay или Google Wallet. Facebook определено ще предложи маркетингови стимули за потребителите, за да плащат те с мобилните си Facebook портфейли в момента на покупката. По този начин съществуващите мобилни портфейли ще трябва да се борят за пазарен дял.

И ако накрая Facebook подкрепи стойността на конвертирането на монетите си с пари от реалния свят, малцина биха видели необходимостта от често конвертиране на монетите си във Facebook.

Но защо пък ще ви трябва да купувате Facebook монети? Поради голямата разлика, която би дошла от всичко това за електронната търговия.

Електронна търговия F.0

Когато бъдат представени официално Facebook монетите, това може да доведе до ново ниво на електронната търговия. Facebook ще постигне мечтата си за онлайн търговец, способен да публикува и продава артикули директно в своите приложения, чак до процеса на плащане. Няма да има повече кликвания върху връзки към сайтове на трети страни. Няма да има нужда да пишете данни за кредитна карта или PayPal. Онлайн пазаруването ще се превърне в двуетапен процес във Facebook приложенията. Виждам, харесвам, кликвам на бутона „купувам“, натискам за потвърждение. Монетите във Facebook преминават от мобилния ми портфейл към продавача - веднага.

Няма да има спредове при валутните курсове и много по-ниски такси за трансакции. Социалните мрежи, мигновените съобщения и електронната търговия ще станат наистина интегрирани. Потребителите ще очакват удобството на трансакциите с два клика. Съществуващите платформи за електронна търговия, използващи традиционни портове за плащания, ще трябва да се адаптират, за да се конкурират.

Разбира се, трябва да отбележим, че този сценарий отдавна е реалност в Китай с портфейла WeChat и Alipay – от години.

Как Faceboook може да създаде най-голямата валута в света четете в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Лихваря преди 5 години
Нямам вяра на банки. Па за фейсбук да не говориме. Най-измамната компания която човърка в мозъците на хората. Трупам пачки само в дюшека. Тва е мойта банка.
9
1
 
6
 
! Отговори
ПРАВ СИ ГУЩЕРЕ преди 5 години
ВЕЧЕ СЕ РАЗБИРА КОЙ Е ПЕЧАТА НА ЗВЯРА "f"' А КАКТО СИ ПИШЕ В БИБЛИЯТА ТОЙ Е ПЕЧАТ НА ЧОВЕК ТОЕСT ЗУКЪБЪРГ, ЛОША РАБОТА ЛЕКА ПОЛЕКА ВСИЧКО СИ СЕ СБЪДВА, ВЪПРОСА Е ДА УДЪРЖИШ И ДА НЕ ПРИЕМЕШ ПЕЧАТА, КОЙТО ИЗДЪРЖИ ЩЕ БЪДЕ СПАСЕН...
8
3
 
6
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Ще се сбъдне писанието от библията че който е непослушен на управляващите,просто му спират ,,фейсбук,, парите....и той загива. Това беше мечтата на 4uфyтеpuон за световно господство над парите и живота на хората. Направо е плашещо какво спретват над шкартото-бедни и богати. Бухат печата на дявола,,фейсбук,, и оттам оправяй се. Не приемеш ли дяволския печат,,фейсбук,, си враг на Моллох
7
2
 
8
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Ще се сбъдне писанието от библията че който е непослушен на управляващите,просто му спират ,,фейсбук,, парите....и той загива. Това беше мечтата на 4uфyтеpuон за световно господство над парите и живота на хората. Направо е плашещо какво спретват над шкартото-бедни и богати. Бухат печата на дявола,,фейсбук,, и оттам оправяй се. Не приемеш ли дяволския печат,,фейсбук,, си враг на Моллох
6
1
 
16
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Е тогава от НАП ще го закъсат. Що им създавате от сега страхове, да се чудят каква нова наредба да почват да пишат
5
1
 
8
 
! Отговори
Китаец преди 5 години
Катай това отдавна го е направил - приложение за комуникация и плащания, WeChat с над 1 млр. потребители.
4
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто е: купувате си монети на ф.б. за 100 лв и като тръгнете да плащате с тях -- опа, вече са 80 лв.
3
6
 
5
 
! Отговори
римлянин преди 5 години
"Мрежата може стане онлайн търговец", може и да гладен, може и да сит, светофара на портокал, мани тоз телевизор от тука.
2
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха, черепа... парите ви се вливат по един или друг начин все на едно и също място - Федералния Резерв и големите американски, английски и немски банки. От там отиват в джобовете на Китайците. *** е просто пазар за немците.
1
4
 
17
 
! Отговори
Виготура преди 5 години
До 1 - парите ти сега минават през баце, доган, пеевски, тиm, черeпа и други знайни и незнайни мафиоти, но на теб не ти пречи налЕ? Оди търкай билетчето кaун зaухав