Човекът, който се опита да спре убиеца от Крайстчърч

Не изпитвах страх, човек не бива да се страхува от друг човек, казва афганистанецът
Обновена: 19 мар 2019 20:10 | 19 мар 2019 20:01, Елка Василева
58
Човекът, който се опита да спре убиеца от Крайстчърч
Абдул Азис Уахабзада. Снимка: Reuters

48-годишният афганистанец Абдул Азис Уахабзада става свидетел на кървавия атентат в една от джамиите на Крайстчърч и смело се изправя срещу убиеца Брентън Тарант, за да предотврати още по-голямо кръвопролитие.

След като покосява 41 души в джамията Ал Нур в центъра на Крайстчърч, 28-годишният Брентън Тарант се отправя към друга джамия в един от крайните квартали на града. По това време в джамията Линууд за петъчната молитва са се събрали между 80 и 100 души, сред които е и Абдул Азис Уахабзада.

От две години и половина афганистанецът живеел в Нова Зеландия, където има магазин за мебели и домашни потреби. На 15 март – денят, в който Тарант пристига в джамията Линууд с явното намерение да убие колкото се може повече хора, 48-годишният афганистанец случайно се намира близо до изхода на молитвения дом, когато проехтяват и първите изстрели.

"Тъкмо беше привършила първата част от петъчната молитва, когато някой от първите редици на богомолците изкрещя, че се избиват наши мюсюлмански братя и сестри", казва Уахабзада в интервю за Дойче веле. Прикривайки се зад четящото устройство за кредитни карти, което му било под ръка, той напуснал молитвения дом и видял навън кола, блокираща пътя към входа на джамията.

До нея стоял мъж с военно кепе на главата. "Попитах го кой е, а той ме погледна и започна да ругае", спомня си афганистанецът.

„Очевидно искаше още да убива“

Точно в този момент нападателят бил невъоръжен: след стрелбата в Ал Нур и след като успял да убие още няколко души и в джамията Линууд, Брентън Тарант явно бил привършил патроните и изтичал до колата. "Пушката, с която беше застрелял трима души в джамията, беше захвърлена на земята. Очевидно е искал да вземе ново оръжие, за да продължи да убива", казва Уахабзада.

Още по темата

В този момент афганистанецът проумял, че мъжът пред него не е никакъв военен, а терорист, и се нахвърлил срещу него с устройството за разчитане на кредитни карти - единственият твърд предмет, с който той разполагал в онзи момент.

Нападателят обаче успял да избегне удара, извадил от колата друго автоматично оръжие и започнал да стреля срещу неочаквания си противник. Афганистанецът се скрил зад коли, които тъкмо паркирали. До едно мъртво тяло на земята той видял захвърлената пушка на атентатора, пресегнал се да я вземе и натиснал спусъка. Но оръжието било без патрони.

После извикал на стрелеца: "Излез, тук съм" - с надеждата да привлече вниманието на нападателя и по този начин да предотврати по-голяма кървава баня. Но въоръженият мъж вече бил влязъл в джамията, за да убива.

Уахабзада хукнал след него и не след дълго видял, че нападателят отново излиза навън, за да вземе ново оръжие и още патрони. Взел пушка от колата, стрелял с нея и по неочаквания си преследвач, след което захвърлил оръжието и седнал зад волана на автомобила, с който бил пристигнал.

В този момент афганистанецът замерил колата с празната пушка, която още държал в ръце. Тя счупила едно от стъклата на автомобила. Възможно е това да е уплашило атентатора, който навярно е помислил, че стрелят по него. Той бързо потеглил с колата, а Уахабзада се опитал да го следва, но колата свила зад ъгъла и изчезнала.

„Всеки би постъпил по същия начин“

Пред Дойче веле героят от Крайстчърч разказва, че не е изпитвал страх, заставайки очи в очи с атентатора - мислел само как да предотврати избиването на още хора. Вътре в джамията били десетки, включително и четирите му деца, както и съпругата му.

"Не изпитвах страх. Човек не бива да се страхува от друг човек. Страхопочитание изпитвам само към Създателя. Показах на нападателя, че не се страхуваме от него. Обратното - той се уплаши от нас. Затова и избяга, макар че го преследвах с голи ръце", казва Уахабзада.

Оцелелите богомолци от джамията, както и много чужди медии почитат афганистанеца като герой. Той пък смята, че всеки, "у когото е останала някаква човещина", би постъпил по същия начин. С решителната си намеса Уахабзада вероятно е предотвратил и още по-голяма трагедия, тъй като двама полицаи по-късно забелязали колата с разбитото стъкло, спрели Тарант и го задържали.

При нападенията в петък в две джамии в Крайстчърч австралийският десен екстремист Брентън Тарант уби общо 50 души, десетки бяха настанени в болница с различна степен на наранявания. Жертвите са на възраст между 3 и 77 години.

Освен Уахабзада има и още един герой от Крайстчърч: 71-годишният афганистанец Дауд Наби също се е опитал да спре Тарант, но бил застрелян от него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Тизи афганистанец що не си предотвратява атентатите в Кабул? Или е на заслужена пенсия със зелена карта за вярна служба на определени хора.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Само ше да се е уплашил, който е гледал клипа, знае, че този беше готов да умре, даже си го й казва по време на Live -а."Атентаторът е пълен страхливец. Ако не бее страхливец нямаше да отиде да убива невъоръжени хора. Защо не е отишъл там с голи ръце като тях? Нали е много смел?
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ше да се е уплашил, който е гледал клипа, знае, че този беше готов да умре, даже си го й казва по време на Live -а.
18
4
 
11
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 5 години
"Всеки би постъпил по същия начин"- и замерил атентатора с празната пушка. Ами не, не всеки би измислил подобна безсмислица. Този авганец буквално не е направил нищо- нито добро, нито лошо. Наблюдавал е отблизо и е изкарал късмет.. на два пъти. А после е дал интервю за Дойче веле, които са го украсили, за да имат статия.
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следващия път като реши да хвърля машина за кредитни карти само ще квикне и физиономията му ще с импринтира върху логото на Мастър Кард..... съдба
16
12
 
35
 
! Отговори
Златен скункс преди 5 години
Хахаха! Сценарий за холивудски екшън. Гледах видеото на Тарант преди да го изтрият. "Храбрите" мюсюлмани бягаха като пилци във всички посоки и той ги избиваше систематично. Явно за тях беше нетипично да са от другата страна на цевта.
15
2
 
6
 
! Отговори
До 14 Север преди 5 години
"Статията" не е пълна.Този живее в Австралия от 20 години но от 2 години е в Нова Зеландия.А иначе пистолета който взима всъщност е нямал патрони....
14
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПоклонМоже да лъже за да се похвали.
13
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е тоя е бил пълен бездарник.Не еуспял да уцели някакъв талибан от 2 метра?
12
7
 
35
 
! Отговори
ЛОШО преди 5 години
Медиите правят разделението между религиите - *убиват братя и сестри * , нормалната реакция е *убиват хора* .
11
13
 
20
 
! Отговори
Север преди 5 години
Ключовото в новината е как беден посредствен елемент от тоалетната на човечеството в този момент има магазин в една развита страна( и то го постига за 2 години)? И не,парите за това не са от мюсюлманския свят! Който може да мисли ще се сети какво става!
10
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оруелска пропаганда. Не одобрявам убийствата, нито насилието като цяло. Но честно казано, учудвам се, че на няколкостотин зверски терористични акта, извършени от "правоверните", се пада само един, извършен от бял християнин. ***, замислете се накъде бутате света - в посока обратна на оная, която целят хората дето ви плащат. Свърши ерата на телевизията и хартиените вестници. Вече информацията е навсякъде и е ОТВЪД ВАШИЯ КОНТРОЛ. Запитайте се в какъв свят искате да живеят децата ви.
9
5
 
41
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ухабиби стрелял с касовия апарат и ранил терориста в окото:)))
8
26
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ключовата дума е човещина, но понеже не се яде и не се пие, българинът не я уважава. Няма евреи, няма мюсюлмани, няма християни, всички сме едно!
7
5
 
13
 
! Отговори
K преди 5 години
Добре,че не е успял
6
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Афганистан, в НЗ-я, със собствен магазин.Емигрант, или създател на форпост?
5
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този го е уплашил и се скрил зад колите. Хайде стига с тези герои, че на хората им писна. За да има такива които подкрепят Каунтър Страйкъра, значи вече им е писнало.
4
5
 
29
 
! Отговори
този ги е избил преди 5 години
и после лепнаха на човека обвинение,личи си че е стар муджихидин
3
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този врче е белязан. Няма да живее още дълго.
2
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко чудо за 3 дни,но явно за това чудо ще четем цели 5 дни.